Gå til forsiden av matoppskrift.no

Våre beste eplekaker

Oppdatert: 17.10.2013 Publisert: 30.09.2009 Tema: Frukt Forfatter: Fotograf: Astrid Hals, Kim Holthe




Nå som eplesesongen er i gang så er det en god ide å lage en saftig eplekake. En god eplekake hører høsten til, og de smaker nydelig servert lun med kald vaniljeis til. Det fins mange typer eplekaker man kan bake og her er en oversikt over våre mest populære. Her er både kaker og paier

Eksklusiv eplekake

170 gr skåldede mandler
1,5 kg syrlige eple
1 stk saft av en sitron
6 stk eggehvite
1 ts hvitvinseddik
85 gr sukker
140 gr smør
85 gr sukker
6 stk eggeplomme
4 ss sukker
50 gr rosiner
2 ts malt kanel

Mal skåldede mandler og rist de lett i ovnen på et bakepapir i ca. 5 min ved 200 ºC.
Skru ned varmen i ovnen til 165 ºC
Skrell eplene og fjern kjernehuset og del dem i båter. Legg eplebåtene i en plastpose og hell saften av en sitron over.
Visp de romtempererte eggehvitene tilsatt eddik til stivt skum i en kjøkkenmaskin. Deretter tilsetter du sukkeret litt etter litt mens du fortsatt visper, slik at det blir en stiv og luftig marengs. Ha marengsen over i en annen bolle. Sett den kaldt mens du lager neste del av røren.
Pisk romtemperert smør og sukker lyst og luftig i den samme bollen som du lagde marengsen i. Tilsett de romtemperert eggeplommene, et om gangen. Pisk godt mellom hver gang.
Tilsett forsiktig de ristede malte mandlene i deigen. Skjær så marengsen forsiktig inn massen.
Fordel halvparten av røren jevnt i en rund kakeform, 24 cm i diameter. Stek ved 165 ºC i 15 minutter midt i ovnen.
Mens første del av røren stekes, kokes eplene knapt møre med sitronsaft, sukker, rosiner og kanel i en dyp stekepanne eller en stor kasserolle ved middels varme. Rør jevnlig slik at eplene blir jamt møre.
Hell av væsken som har dannet seg under kokingen og fordel de møre eplene oppå den stekte røren. Fordel resten av røren jevnt over eplene. Kaken stekes ved 165 ºC i ca. 30 min med mest overvarme.
Dryss et tynt lag med melis på kaken før servering og server den med pisket kremfløte eller vaniljeis.

Amerikansk eplekake

8 epler
12 ss hvetemel
12 ss sukker
1 ts kanel
125 g smør
1/2 ltr. Kremfløte

Eplene skrelles, deles i båter og legges i godt smurt ildfast form. Mel, sukker og kanel blandes. Smuldre inn smøret. Fordel deigen over eplene. Inn i ovn - 190oC - steketid 45 min. Serveres varm eller lunken med pisket krem.

Kalles eplekake

150 g hvetemel
150 g sukker
1 ts bakepulver
150 g meierismør
2 egg
4-5 epler
2 ss sukker
1 ts kanel
1/2 dl mandler, hakkede

Rund kakeform, 24cm. I diameter I stekeovnen: 180*C, ca. 30 minutter

Bland mel, sukker, bakepulver, smør og egg i foodprocessor og kjør til en jevn røre. Smør røren over bunnen av en godt smurt kakeform. Skrell eplene og del dem i båter. Fordel eplene over røren og dryss på sukker, kanel og mandler. Stek kaken og server den varm eller kald med vispet krem, vaniljekrem eller iskrem til.

Kanadisk eple-nøttekake

75 g smør
125 g sukker
2 egg
2 ss melk
175 g hvetemel
2 1/2 ts bakepulver
1/2 ts kanel
1/4 ts muskat
1/2 ts salt
50 g hakkede valnøtter
1 eple i små båter
3 ss rosiner

Glasur:
100 g melis
1 1/2 ss vann

Pynt:
sukat
cocktailbær

Rør sukker og smør hvitt. Rør inn eggene og deretter resten av ingrediensene.
Smør en avlang form og ha deigen i den.
Stek midt i ovnen ved 175 C i 1 time.
Sikt melis og rør i vann til glasuren blir passe tykk. Glasér kaken når den er kald.
Pynt med sukat og cocktailbær.

Tarte Tatin

1,5 kg epler
100 g smør
100 g sukker

Tertedeig:
125 g smør
100 g melis
1 egg
125 g hvetemel
litt salt.

Deigen til to terter lager du slik: Bland smør og melis til en krem, tilsett egg, rør om, tilsett hvetemel og litt salt. Elt det hele til en smidig deig, som du lar hvile kaldt minst 2 timer innpakket i plast. La deigen bli romtemperert før bruk.

Skrell eplene, fjern kjernehusene, del dem i båter. Fordel to tredjedeler av sukkeret og alt smøret i en teflonpanne. Ikke rør i blandingen, men la den sakte smeltes på lav varme, og idet fargen etter 2 minutter begynner å bli gyllen, trekk pannen av platen.
Legg i eplebåtene med bredsiden ned, strø over resten av sukkeret og surr videre på lav varme i ca 30 minutter.
Sett pannen i ovn på 215 C i 5-10 minutter. Ta pannen ut av ovnen, dekk eplene med den utkjevlede deigen, og stek videre ca 30 minutter, eller til terten er gyllenbrun og eplene myke. Avkjøl i 5-10 minutter. Vend formen og server terten mens den fremdeles er varm, med crème fraiche.

Eplepai fra Skjulestad

1 ½ kopp hvetemel
½ kopp margarin
4 ss vann
¼ ts salt

(1 kopp = 1 ½ dl.)

Fyll:
6 - 8 epler - etter størrelse
1 kopp sukker
1 ss mel
2 - 3 ss margarin
kanel etter ønske

Alt blandes godt sammen til en sammenhengende paideig. Hvile i kjøleskap i ½ time. Deigen deles i to, og kjevles ut til runde leiver. En rund form (24 cm) kles med den ene leiven - legg deig også oppover kanten. Legg ett ca. 4 cm. tykt lag med skrelte matepler, delt i biter. 1 kopp sukker blandet med 1 ss mel strøs over eplene. Noen smørklatter legges hist og her og litt kanel strøs over. Tilslutt legges den andre leiven over og trykkes ned langs kanten slik at det blir tett lokk. Stikk noen hull oppå leiven med en kniv for at luften kan komme ut. Stekes først ved 225 grader i 10 min, stek videre ved 200 grader i 20 min., tilsammen 30 min.Nydelig lunka med pisket fløte eller is til, men er også god kald

Eplepai fra Bjørum

4 dl hvetemel
2 ss sukker
200 g margarin
4-5 ss kaldt vann
4-6 store epler skåret i skiver
1 dl malt brød
1 1/2 dl sukker
1 1/2 ts kanel
1 dl rosiner
2 1/2 dl fløtemelk
2 små egg
2 ss sukker
1 ss potetmel
1/2 ss vaniljesukker

Smuldre smøret i melet, bland i sukker og vann og arbeid deigen raskt sammen. La den stå kaldt en stund.
Kjevle ut 2/3 av deigen til en leiv som fyller bunnen og kanten av en rund form. Strø på halvparten av brødet, eplene, rosinene og sukkeret blandet med kanel.
Bland fløtemelk, egg, sukker, potetmel og vaniljesukker i en kjele og la sausen tykne ved svak varme. Avkjøl sausen og hell den over eplene. Legg på resten av eplene, tørt brød, rosiner, sukker og kanel. Kjevle ut resten av deigen tl lokk, smør kantene med kaldt vann og trykk dem godt sammen. Prikk lokket og stek ved 200 C i ca 40 minutter.
Serveres lunken med vispet fløte.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1713


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!