Gå til forsiden av matoppskrift.no

Våre beste jordbæroppskrifter til dessert og kaker

Oppdatert: 10.07.2012 Publisert: 15.07.2009 Tema: Frukt Forfatter: Fotograf: Ragge Strand, Astrid Hals




Sesongen for jordbær er i full gang nå og det er ikke lenge før den er over. Benytt sjansen til å bruke denne nydelige råvaren i en god kake eller dessert. Jordbær er ikke bare med fløte på, men dette saftige bæret passer ypperlig i kaker og andre desserter, ikke minst fruktsalater og sauser. Jeg har plukket ut de beste oppskriftene etter deres egne karakterer og besøk. Så kos dere i sommervarmen med jordbær.

Først noen gode kaker

Kake med smak av sommer

Sukkerlake:
100 g sukker
2 dl vann
revet skall og saft av 1/2 sitron

Fyll:
5 plater gelatin
1 kg jordbær
1 1/2 dl seterrømme
3 dl kremfløte
Kokende varmt vann
1 tynt sukkerbrød

Bland alt til sukkerlaken og la den koke ca. 10 minutter eller slik at den tykner.
Legg gelatinplatene i kaldt vann ca. 10 minutter. Klem ut vannet og smelt gelatinen i 1/4 dl kokende varmt vann. Kjør rensede jordbær og sukkerlake i foodprocessor. Rør inn smeltet gelatin og la stå til det har tyknet litt.
Visp fløte og rømme til krem og vend forsiktig inn jordbærpureen. Legg et tynt lag sukkerbrød i bunnen av en rund kakeform. Hell blandingen over sukkerbrødet og sett i fryseboksen 1-2 timer. Server kaken pyntet med masse friske bær. Kaken kan serveres som iskake hvis den blir stående lenge i fryseboksen. Da er det imidlertid viktig at den får stå 1-2 timer i kjøleskapet slik at den blir passe spisemyk.

Vannbakkels med jordbær og krem

2 dl vann
100 gr smør
100 gr hvetemel
3 stk store egg

Fyll:
0,25 liter kremfløte
3 ss sukker
0,25 kg jordbær

Pynt:
melis

1 porsjon gir ca 15 stk vannbakkels
Kok opp vann og smør. Ta i alt melet og rør godt til deigen slipper kjelen. Avkjøl deigen noe. Rør inn eggene, ett om gangen. Rør til deigen blir lett og luftig. Sett deigen som klatter med to teskjeer på en smurt stekeplate. De kan formes runde eller avlange. Inn i ovn, midterste rille - 200*C - steketid ca. 35 min.
Etter 20 min. Senkes varmen til 150*C. Ovnsdøren må ikke åpnes. Avkjøl helt og deles i to. Pisk fløte og sukker til krem. Bland inn oppdelte jordbær. Fyll vannbakkelsene med jordbærkrem. Dryss over melis til slutt.

Enkel bløtkake med jordbær

4 egg
1 1/2 dl sukker
1 1/2 dl hvetemel
1 ts bakepulver
Til fyll og pynt beregnes 1 1/2 kurv jordbær og 3-5 dl kremfløte

Egg og sukker piskes til en fyldig eggedosis. Hvetemel og bakepulver blandes og røres lett inn. Røra tas over i en smurt rund kakeform. Inn i ovn, 150 C. Steketid ca. 30 min.
Kakebunn avkjøles og deles så i to før den fylles med pisket krem og jordbær i skiver.
Pyntes med krem og hele, halve eller skivede jordbær.

Barn av regnbuen - kake

Sukkerbrød:
5 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver

Fyll og pynt:
1 – 1 1/2 dl eplesaft eller -juice til dynking
9 dl kremfløte
ca 2 dl rødt syltetøy
1 kurv jordbær
3 bananer
sjokoladesaus på flaske
ca. 300 g marsipan
gul, grønn, rød og blå konditorfarge
noen seigmenn

Sukkerbrød
Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Stek i smurt form, 24 cm i diameter, ved 160 °C i 45 minutter. Avkjøl kaken på rist.

Fyll og pynt:
Del sukkerbrødet i tre lag og dynk dem godt. Legg et lag sukkerbrød på fatet og bre syltetøy over. Pisk først 6 dl av fløten. Ha på et lag av kremen og fordel delte jordbær og bananskiver over kremen. Sprøyt sjokoladesaus på kryss og tvers. Legg på neste lag sukkerbrød og gjenta det samme. Legg siste lag sukkerbrød over og dekk kaken med krem.

Kjevle ut en leiv med marsipan. Legg på bunnen av kakeformen og skjær ut en sirkel, stor nok til å dekke toppen av kaken. Legg marsipanen på kaken. Pensle den nederste halvparten av marsipanen med grønn konditorfarge. Den øverste halvparten males i regnbuens farger. Husk at rødt og gult blir orange, gult og grønt blir turkis og rødt og blått blir fiolett. Begynn med rødt innerst og avslutt med fiolett ytterst. Legg på seimenn som ”barn av regnbuen” og pynt med marsipanblomster i ”gresset”.

Pisk resten av kremfløten og fyll den i en sprøytepose. Sprøyt krembomber rundt kanten på kaken til slutt. Bruk kremsprøyte som har tut uten riller.

Pavlova

4 eggehviter
1 1/2 kopper sukker
2 ts 5% eddik
3 dråper vaniljeessens
1 ss maizena
1 kopp valnøtter

1 liten boks kremfløte
2 ts sukker
1 ts vanljesukker

12-15 jordbær
2-3 pasjonsfrukt

Pisk eggehviter og sukker sammen i kjøkkenmaskin i ca 10 minutter, tilsett eddik, essens og maizena. Pisk i ytterligere 5 minutter. Rør forsiktig inn valnøttene med en slikkepott.
Tegn opp en sirkel på ca 24 cm i diameter på et bakepapir, snu papiret og fordel røren innenfor sirkelen. Glatt røren til en jevn kake.

Sett stekeoven 180 Grader.
Skru ned til 100 grader når kaken settes inn, stekes 1 time. Skru av varmen og sett en tresleiv i ovnsdøren, la kaken bli helt kald før den taes ut av ovnen.
Pisk krem med sukker og vaniljesukker. Bre utover kaken og legg frukt over.

Og så noen snadder desserter

Jordbærfromasj

6 porsjoner

4 egg
1 1/2 dl sukker
4 dl kremfløte
8 plater gelatin
2 dl rørte jordbær

Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter. Pisk eggedosis av egg og sukker. Bland inn pisket kremfløte. Hell vannet fra gelatinplatene og løs dem opp i 1/2 dl kokende vann. Hell den oppløste gelatinen i blandingen med eggedosis og krem. Ha i bærene til slutt og bland lett. Fyll fromasjen i små skåler og sett den kaldt. Pynt desserten med jordbær og server jordbærsaus til.

Jordbærmousse à la Tiramisu

4 porsjoner

0,5 liter jordbær
1,5 dl kremfløte
1 dl Kesam
3 ss melis
8 stk avlange italienske kjeks
2 ss sitruslikør)
0,5 ts kanel

Inspirert av Italia. Vil du at kjeksen skal være sprø serverer du moussen med en gang, vil du derimot at den skal være litt myk, lar du moussen stå ca. ½ time før servering.
Skjær jordbærene i små biter. Visp fløten til krem ig bland i Kesam, jordbær og melis. Del kjeksen i biter og drypp likøren over. Forblandingen i fire glass sammen med kjeksen. Dryss over kanel og pynt med jordbær.

Jordbær i krem (Batido de fresas)

4 porsjoner

400 gr Jordbær
1 stk sitron
4 ss sukker
0,5 dl hakkede valnøtter
0,5 dl hakkede pistasjenøtter
2 dl kremfløte
2 ss Melis

Skjær jordbærene igjennom. Press sitronen og rør sukkeret i. Hell saften over jordbærene og la dem stå en times tid.
Vend rundt i jordbærene og dryss nøttene på. Pisk fløten stiv med melis og bred kremen ut over jordbærene.

Creme Brulee med Snøfrisk-vri

4 porsjoner

Saus:
1 stk appelsin, skallet skåret i lange strimler
1 dl vann
1 ts sitronsaft
50 gr sukker

Pudding:
2,5 dl kremfløte
1 beger Snøfrisk 125 g
100 gr sukker
0,5 stang vaniljestang
6 stk eggeplommer
100 gr sukker
2 dl appelsinsaft

Fruktsalat:
250 gr jordbær
2 stk appelsiner

Pynt:
friske urter feks sitronmelisse
Melis

I ovnen 120 grader C ca 1/2 time
Kok opp appelsinstrimlene i litt vann. Slå av vannet. Kok så strimlene i 1 dl vann, sitronsaft og sukker.
Visp sammen fløte, Snøfrisk, sukker og vaniljestang. Kok opp, ta kjelen av platen og la blandingen trekke noen minutter. Visp eggeplommene. Visp dem i fløteblandingen og sil. Brun sukkeret og hell i appelsinsaften. La det koke inn til tykk saus. Visp dette i fløteblandingen og fordel i 4 former a 2 dl. Stek i vannbad. Avkjøl.
Del jordbærene i biter og appelsinene i skinnfrie båter. Hell over appelsinsausen med skallet og la det trekke frem til servering.
Dryss melis på de kalde puddingene og sett dem under grillen til melisen er karamellisert. Server som på bildet.

Enkel Fruktsalat

4 porsjoner

1 kurv jordbær
1 ananas
1 banan
1 kiwi
1 kurv physalis
100 g grovhakkede mandler

Alt deles i så biter og blandes lett. Serveres med pisket krem til.

Hvit sjokolademousse med jordbærpuré

6 porsjoner

275 gr hvit sjokolade
2 stk eggeplommer
1 stk egg
2 ss lys rom
4 dl kremfløte

puré:
0,5 kg jordbær
50 gr sukker

Brekk den hvite sjokolade i mindre stykker og smelt den over vannbad. Pisk eggeplommer og det hele egg sammen og rør det i sjokolademassen sammen med rommen. Pisk fløten stiv.
Rør først litt av kremen i og vend så resten i. Sett moussen kaldt et par timer.
Skyll og rens jordbærene. Ha dem i en blender sammen med litt sukker og blend til en jevn puré. Fordel litt jordbærpuré på tallerkjerner og form moussen som egg og legg et par egg i midten av hver porsjon.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1663


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!