Gå til forsiden av matoppskrift.no

Våre beste småkaker til jul

Oppdatert: 06.12.2014 Publisert: 29.11.2009 Tema: Kaker Forfatter: Fotograf: Astrid Hals, Ragge Strand, Nenny Smith, Bengt Wilson




Nå før jul er det mange som tjuvstarter bakingen av julekaker, og jeg har her samlet de beste av våre oppskrifter på julekaker og da småkaker. Dette er etter deres egne karakterer, samt noen egne favoritter.
Jeg vet at mange bruker førjulstiden til innekos og baking, og selv om det i de siste årene er kommet mye ferdige varer i butikken så tror og håper jeg at mange fortsatt baker dette selv. Og på den måten tar seg en velfortjent pause i hverdagens stress og mas. Det er jo mange av disse kakene som er veldig enkle å bake og ikke trenger egne redskaper, smultgryter ol.


Først noen kjempeenkle.

Brune pinner

150 gr smør
200 gr sukker
2 stk eggeplommer
1 ss sirup, lys
0,5 ts kanel
1 ts vaniljesukker
1 ts natron
300 gr hvetemel
egg til pensling
sukker
hakkede mandler

Rør smør og sukker hvitt. Bland i resten av ingrediensene. Elt deigen og del den i 6 emner. Trill pølser og trykk dem ut på plate til flate stenger. Pensle med egg, dryss på sukker og mandler og stek kakene på øverste rille i stekeovnen ved 175 °C i 10-12 minutter. Skjær stengene på skrå mens de er varme. Avkjøl på rist.

og så en skikkelig gammel oppskrift

De beste Hjortebakkelsene

4 egg
250 gr. Farin
500 gr. Hvedemel
1 theske cardemome
revet skal av 1 citron
1 dram kognak
2 smaa theskeer hjortehornsalt
125 gr. Smør

I 1959 utlyste avisen Bergens Tidende en konkurranse om «de beste hjortebakkelser». Og hva var lesernes mening? Jo, en gammel oppskrift fra midten av forrige århundre var det bergenserne og andre BT-lesere falt for.

Christine Hansen, født 1845, som hadde arvet oppskriften fra sin mor, ville nok gledet seg over at hennes oppskrift lever i beste velgående og er fast lesertilbud i BT når det nærmer seg jul. Det sies at madam Hansen veide ingrediensene på brevvekt. Så nøyaktighet er nok en «nøkkel» til et vellykket resultat. Her er den, Christine Hansens beste hjortebakkels. Med opprinnelse fra det bergenske kjøkken:

Egg piskes med farin ca. 10 min. Tilsættes cardemome, sitronskal, kognak, hvori hj.salt er utrørt, det sigtede mel, smørret som har staat lunt, knades i med staalvisp tilslut (maa ikke smeltes). Trilles til ringer, klippes til horn, kokes i 2 pk. Smult, «flott».

Hentet fra Vestlandsmat av Solfrid Rørlien Saue. Utgitt med tillatelse fra Det Norske Samlaget

og så en vanlig

Hjortebakkels

8 egg
500 g sukker
250 g smør
1 1/2 ts hjortesalt
3 ts kardemomme
1 kg hvetemel
rasp av 1 sitron

Egg og sukker piskes opp i sitronraspen og sitronsaften tilsettes. Smør som er nesten smeltet tilsettes. Hvetemel, hjortesalt og kardemomme som er siktet blandes i massen som arbeides til en deig. Deigen settes i kjøleskap til dagen etter.
Trill ut pølser som deles og lages ringer av. Stekes i matfett ved ca 180 C. La kakene renne av seg på kjøkkenpapir.

Disse er veldig enkle og skikkelig gode

Havremakroner

3 dl havregryn
1 dl hvetemel
1 1/2 dl sukker
1 ts bakepulver
1 ts kanel
1/4 ts nellik
150 g smeltet margarin
1 egg

Bland det tørre i en bolle. Hell over smeltet margarin og sammenpisket egg. Rør alt sammen. Sett deigen i topper med to teskjeer på smurt plate. Beregn god avstand, for kakene flyter ut under steking. Stek dem ved 175 C i 10-15 minutter.

Kokosmakroner

4 eggehviter
180 g sukker
1/2 ts vaniljesukker
250 g kokosmasse

Pisk eggehviter og sukker til stiv marengsmasse - tilsett helst sukkeret i tre omganger. Bland lett inn kokosmassen.
Legg røren i topper med to teskjeer på bakepapirkledd plate.
Stek dem fint gylne ved 170 C i 10-15 minutter.

Karins Sarah Bernhardt

250 gr. Mandler,
3 1/2 dl. Melis,
3 eggehviter(små)

Fyll:
200 gr. Smør,
3 dl. Melis,
3 eggeplommer,
1 pl. Revet sjokolade

Glasur:
2 pl. Sjokolade,
2 ss. Smeltet delfiafett

I stekeovn: 180 C i ca. 10 minutter.

Visp eggehvitene stive. Bland i melis og skåldede mandler (malte).Sett røren med to teskjeer på papirkledd plate. Stek kakene. Avkjøl kakene litt før de tas av platen med en skarp kniv. Til fyllet blandes smør, melis og eggeplommer til en smidig krem. Rør inn revet sjokolade. Legg fyllet på bunnen av kakene i en pyramideformet topp. Sett kakene kaldt til fyllet er helt stivt. Glasuren lages av smeltet sjokolade tilsatt smeltet delfiafett.
Dypp kakene i sjokolade.

Kakemenn fra Wenche

250 g margarin
6 kopper sukker
2 kopper melk
2 kopper vann
4 ts hjortetakksalt
1 ts bakepulver
Mel til passe deig

Rør smør og sukker hvitt. Rør inn det andre.
Tilsett mel til deigen er passe fast til å kjevles ut.
Ha mel på bakebordet og kjevl ut deigen. Ikke for tynt.
Stikk ut figurer.
Settes på smurt plate og stekes ved 200-225 grader til de er lysegule.

Krumkaker enkle.

3 egg
150 g smør
150 g sukker
150 g hvetemel
3/4 ts kardemomme

Pisk egg og sukker. Rør inn det tørre. Rør inn smeltet smør til slutt.

Stek i krumkakejern og krum de med en gang etterpå. Legges forsiktig på rist.

Jødekaker

125 g smør
125 g sukker
2 egg
250 g hvetemel
2 ts bakepulver
Mandler
Sukker
Kanel
Rør smør og halvparten av sukkeret til krem. Resten piskes med eggene til eggedosis. Blandes sammen og tilsettes mel og bakepulver.
Deigen kjevles ut til tynne leiver og stikkes ut med stjerneform. Settes på smurt plate og drysses med sukker, finsnittede mandler og kanel.
Stekes lysebrune ved ca 200 grader

Pepperkaker

Gir ca 200 kaker

250 gr smør
2,5 dl sukker
2 dl sirup
4 dl melk
2 dl vann
2 ss kanel
1 ss malt nellik
1 ss natron
13 dl hvetemel
skåldede halve mandler

Smelt smøret sammen med sirupen i en kjele. Mål opp sukkeret og hell det i en stor bakebolle sammen med alle krydderne. Hell over det smeltede smøret med sirupen og bland godt. Hell i vannet og bland igjen. La blandingen avkjøles noen minutter slik at den får romtemperatur.

Bland melet godt med natronen og ha det oppi deigen, som blir ganske løs. Arbeid sammen deigen med en tregaffel eller lignende.

La nå deigen hvile i kjøleskapet i 1-2 døgn før den kjevles ut. Legg den enten godt tildekket i bakebollen eller i en stor plastpose. I hviletiden får melet tid til å svelle slik at deigen blir meget lett å kjevle. Deigen kan også eltes litt før den kjevles ut.

Smør stekebrettet med litt margarin, eller bruk bakepapir. Kjevle ut litt deig om gangen, og stikk ut kakene med pepperkakeformer. Stek kakene midt i ovnen ved 200-225 C i 4-6 minutter.

Nøttetopper

Dette er enkelt og godt.

2 egg
200 g sukker
200 g malte nøtter

Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett deretter de malte nøttene. Pynt gjerne med en hel nøtt på toppen.

Stekes ved 170 grader i 10 min. + 5 min med åpen dør.

Potetmeltopper

Enkle og gode.

100 g smør eller margarin
75 g melis
1 egg
50 g skåldede, hakkede mandler
200 g potetmel

Rør smør eller margarin og melis hvitt. Skill egget. Bland i eggeplomme, mandler og mel. Stivvisp eggehviten og bland den i til slutt.

Trill deigen til en pølse. Del i emner og trill til kuler. Sett dem på plate dekket med bakepapir, og trykk dem lett ned med en gaffel. Eller sett deigen som topper på platen med teskje.

Stek kakene til de er lyse og gjennomtørre, 10-15 minutter ved 200 C.

Sandnøtter

125 g margarin eller smør
125 g sukker
1 egg
200 g potetmel
60 g hvetemel
2 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver

Rør smør og sukker hvitt. Ha i egget. Sikt i alt det tørre og elt deigen jevn.
Trill deigen ut til små kuler og sett dem på smurt plate. Trykk kakene litt flate. Stek dem lys gule ved 175 C i ca 10 minutter.

Serinakaker

Gir ca 55 kaker

4 dl hvetemel
150 gr margarin
1,25 dl sukker
0,5 ts vaniljesukker
0,25 ts hornsalt
1 stk egg
egg til pensling
Ca 10 stk mandlar

1 Smuldre margarinen i mjølet.
2 Bland sukker, vaniljesukker og hornsalt.
3 Rør blandinga saman med smuldra margarin/kveitemjøl.
4 Visp saman egget og rør det godt inn i deigen.
5 La deigen stå kaldt ei stund.
6 Trill ut deigen til jamstore kuler.
7 Legg dei på eit smurt brett.
8 Klem dei litt flate med ein gaffel
9 Pensle med samanvispa egg. 10 Legg på litt snitta mandlar.
11 Steik ved 190 ºC i 10-12 minutt til kakene er gylne.
Det er ein fordel å bruke hard margarin, men du kan òg bruke mjuk.

Sjokoladestenger

200 g smør/margarin,
200 g sukker,
1 eggeplomme,
1 ss sirup,
1 ts vaniljesukker,
1 ts natron,
ca. 300 g hvetemel,
2 ss kakao,
1 ts kanel

Rør smør og sukker til det skummer. Tilsett det øvrige og rør deigen sammen. Del deigen i tre emner som trilles ut til pølser. Legg dem på plater og trykk dem flate. Lengdene pensles med eggehvite. Stekes så ved 175 C i ca. 10 - 12 minutter. Skjær lengdene i stenger mens de ennå er varme.

Strull

2 1/2 dl fløte eller rømme
100 g sukker
100 g hvetemel
1/2 dl kaldt vann

Visp fløte og sukker, rør inn mel og vann. La røren svelle i 30 minutter. Legg en stor teskje røre midt på krumkakejernet og stek løvtynne strull. Rull dem rundt en tynn pinne rett fra jernet.

Til Strull skal røren være ganske tynn, slik at kakene blir tynne og knasende sprø. Rull den mørkeste siden ut, ellers ser kakene grå ut. Disse kakene kan også formes over en kopp.

Kakene skal være lette, tynne og blondeaktig. Bruk svak varme.

Vepsebol

Gir ca 70 kaker

6 stk eggehviter
500 gr sukker
4 ts vaniljesukker
250 gr hakket mandler
200 gr hakket kokesjokolade
200 gr kokos (Kan droppes men øk da mandelmengden)

Visp eggehvitene stive.
Ha i sukker og bland forsiktig.
Mandler, kokesjokolade, vaniljesukker og kokos blandes forsiktig inn i eggehviteblandingen. Legg t-skje store topper på stekeplate. Bruk bakepapir.

Stekes v/ 175-180 grader midt i ovnen i ca 10-15 min.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1758

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Strull.
Strull...
Prøv også Krumkaker fra Sunnmøre.
Krumkaker fra Sunnmø...
Prøv også Petits choux med tyttebær i karamellkrem.
Petits choux med tyt...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!