Gå til forsiden av matoppskrift.no

Våre wok favoritter

Oppdatertdato: 20.01.2010 Publisert først: 20.01.2010 Tema: Wok Forfatter: Fotograf: Astrid Hals, Knut Pettersen, Inkognito


Wok er blitt en av favorittene til oss nordmenn som vil ha rask, sunn og velsmakende mat. Og med så stort utvalg det finnes av friske råvarer i butikkene våre, så er valgmulighetene mange. Og så trenger man ikke store wokpanner og gasskomfyr, hjemme bruker vi en vanlig stekepanne og det fungerer like bra.
Her har jeg samlet noen av favorittene fra nettsidene, noen er enkle og andre mer avanserte, men iflg dere er de ihvertfall populære.
Så lykke til og gå hjem å wok:)

Noen raske tips for woking

Siden vi har woket mye hjemme hos oss, har jeg gjort både gode og dårlige erfaringer med denne tilberedningsmåten.
  • Vi bruker en vanlig stekepanne med slipp belegg. Vi har en wok panne men den tar mye plass.
  • Vi steker i en blanding av rapsolje og smør. Ikke for mye. Jeg har merket at noen kaldpressede oljer ikke fungerer og vanlig olivenolje heller ikke er noe særlig. Soyaolje kan faktisk brukes.(PS: Jeg skal senere undersøke dette med oljer og lage en fullstendig oversikt over bruken av de)
  • Alle råvarer kuttes opp. Helst i tynne skiver. Kjøtt i tynne skiver.
  • La oljen bli god og varm og stek kjøttet/fisken først, og legg til side når det er ferdig. Skal bare stekes kort tid på hver side. Ikke ha så mye i pannen samtidig. Beveg kjøttet hele tiden.
  • Grønnsaker kuttes og i skiver, og her lønner det seg å ikke ha så mye varme, ellers må en bevege de hele tiden. Svidde grønnsaker er ikke godt.
  • Råvarer: Av kjøtt syns vi det er best å bruke kyllingfilet eller svinefilet. Men og storfekjøtt som er strimlet i tynne skiver er godt.
  • Råvarer: Av grønnsaker bruker vi enten slike ferdige blandinger med wokgrønnsaker, eller strimler av gulrot, hodekål, paprika og purre. Men det meste av grønnsaker kan brukes.
  • Råvarer: Det må være en saus til. Her er og mange som man kan kjøpe ferdig, men det går og an å lage en enkel saus i full fart. Se under for oppskrifter.
  • Tilbehør: Vi serverer alltid med ris, men woken kan drøyes med å tilsette kokte nudler.

Fargerik wok med kylling

4 porsjoner

4 kyllingfileter
salt og pepper
1-2 løk
3 gulrøtter
1 brokkoli
1 skalk hodekål
1 liten pakke minimais
1 chili
1/2 bunt asparges
2 paprika i ulike farger
noen sukkererter
en håndfull bønnespirer

Begynn med å skjære kjøttet i strimler. Skjær løken først i båter og del dem på midten, slik at det blir flak. Gulrøttene skjæres enkelt og greit i tynne skiver. Chilien kan også skjæres i tynne ringer. Del brokkolien til små buketter. Det meste av stilken kan også brukes. Skrell den først og skjær den så opp i tynne skiver. Kål er kjempegodt i wok og er aller best når den er finsnittet i ikke alt for lange strimler. Minimaisen bør deles i to eller mer, og aspargesen bør skrelles forsiktig og deles i 3-4 biter. Skjær paprikaen i passe store flak eller strimler. Sukkerertene kan være hele eller deles i to om de er lange.

Ha olje i en wok og la den bli varm. Ha i kjøttet og bruk to stekeredskaper for å røre kjøttet raskt rundt i pannen til kjøttet er jevnt hvitt. Tilsett salt og pepper. Fordi dette er en stor porsjon bør kjøttet tas opp mens grønnsakene stekes. Tilsett grønnsakene i pannen rangert etter hvor lang steketid de trenger for å bli møre. Ha så kjøttet tilbake i pannen og stek videre et par minutter til kjøttet er stekt igjennom og grønnsakene er møre.

Server med kokt pasta eller nudler. Vil du ha mer asiatisk smak på maten kan du tilsette litt soyasaus og østerssaus. For å variere smaken ved senere anledninger er det greit å ha en flaske søt soyasaus eller søt chilisaus for hånden. Disse sausene kan hver enkelt tilsette maten etter behov nesten som å drysse på litt ekstra salt og pepper.

´Kinesisk´ pepperbiff

4 porsjoner

600 gr oksekjøtt i strimler, eller annet kjøtt

Marinade
Solsikkeolje
2 ss pepper sort, nykvernet

Saus
0,5 dl rødvin evt. 1-2 ss. Rødvinseddik
0,5 liter buljong/kraft.
5 ss soyasaus
2 ss maisenamel

Tilbehør
1 stk løk evt. 5–6 sjalottløk i strimler
0,5 stk rød paprika i strimler
1 stk gulrot i strimler
100 gr vannkastanjer i strimler

1) Ha kjøttet i en bolle, strø godt med pepper over og vend det inn. Hell over solsikkeolje til kjøttet er godt dekket. Sett det i kjøleskapet. Vend kjøttet 3–4 ganger mens det marineres. Ta ut kjøttet 1 times tid før steking, slik at det blir temperert.
2) Stek grønnsakene kjapt i litt olje mens du rører hele tiden. Begynn med den grønnsaktypen som trenger lengst steketid, dvs. Gulrot. Fortsett med paprika, løk og vannkastanjer. Ta opp grønnsakene.
3) Stek kjøttet i varm wok (biter på ca. 100 g om gangen) i 30–40 sek.
4) Kok ut woken med rødvin eller eddik og litt vann. Rør sammen de andre ingrediensene til sausen og gi dem et oppkok i woken. Tilsett kjøttet og grønnsakene og gi det hele et oppkok. Smak til med pepper og soyasaus.

Servér med ris.

Biff i krydret basilikum og østerssaus

2 porsjoner

Ca 350 g biff, mørbrad duger fint.
4-6 fed hvitløk.
1 birdeye chili.
1 ts ingefærpaste.
1 ts nykvernet pepper.
3 ss østerssaus.
2 ss soyasaus.
1 ss søt soyasaus/kecap manis, kan erstattes med vanlig soyasaus justert med litt sukker.
2-3 ts sukker.
10 blader holy basil, alternativt sweet thai basil el vanlig basilikum.
1 gulrot.
1/2 stor paprika.
1 vårløk.
3 shitake sopp, alternativt sjampinjong.
3 dl vann.
Maizena til jevning.
Olje til steking. Smakløs olje som peanøtt, solsikke e.l.
Fersk koriander til pynt og ekstra smak. Kan sløyfes.

Skjær kjøttet i tynne skiver. Evt legg kjøttet i frysen en time for lettere å skjære tynt. Mariner kjøttet sammen med 1 ss søt soyasaus og 1 ss østerssaus i ca 1 time. I mellomtiden finhakk hvitløk, chili, og den hvite delen av vårløken. Skråkutt den grønne delen av vårløken i 1-2 cm bredde. Skjær gulrot og paprika i strimler, og soppen i kvadrater eller mindre.
Rør sammen vann resten av østerssaus, soyasaus, sukker, og maizena.

Varm olje i en wok eller stor stekepanne. Fres hvitløk, ingefærpaste, og chili til gylden. Ha i kjøttet og brun det. Tilsett nykvernet pepper. Ha i grønnsaker og sopp sammen med basilikum. Vanlig basilikum duger dersom en ikke får tak i holy eller sweet thai basil, men den er nokså forskjellig i både smak og aroma. Hold høy varme mens det røres godt. Grønnsakene er ferdig når de fremdeles har litt crunch igjen. Ha tilslutt i vannblandingen og la småkoke noen få minutter over svak varme. Sausen skal være litt fortykket men fremdeles rennende. Ha i mer vann dersom det blir lite væske, eller litt mer maizena rørt i vann dersom sausen er for tynn.
Serveres med jasminris og finhakket koriander til pynt og en ekstra smak.

Denne retten fungerer også fint uten chili og pepper, men får da et annet utfall. Men god også da. Her gjelder det å følge sin egen gane og smaksløker. Velbekomme!

Wok von Arnstein

Mengder tilpasses antall gjester

Strimlet svinekjøtt
Gulrot
Løk
Wok blanding i pose eller feks
sukkererter, hodekål, blomkål, erter ol.
Hakket jalapenopepper
Skivet sjampinjong
Paprika
Krydder etter smak
1-2 nudel poser Mr Lee el.
Evt maizena til jevning
Eddik
Sukker
Chilisaus
Soyasaus
Buljongterning

Ris

Dette var en enkel men nydelig rett jeg ble servert etter en hard økt med vedhogst. Vi var 8 personer til bords og en lett rødvin smakte utmerket til. Retten ble servert med ris.

Rens og kutt opp løk, paprika i strimler, gulrot i stenger og sopp i skiver. Hakk chili pepper ferdig. Varm olje i woken og stek ferdig løken og jalapeno, ta den av og hold den varm. Gjenta dette med gulrot, paprika, wokgrønnsaker og sopp. Stek ferdig kjøttet. Kok nudler etter oppskrift på posen , kan evt ha en buljongterning oppi kokevannet. Dette kan virke som jevning og nudlene passer fint i woken. Før servering blandes alt og nudlene med sausen røres inn. Smak til med eddik og sukker. Chilisaus og soyasaus ved behov. La det tykne litt. Smak evt til med krydder etter smak.

Wok kan varieres i det uendelige og det anbefales å prøve seg frem med ulike kombinasjoner av grønnsaker og kjøtt

Woket Chilli Kylling

2 porsjoner

Kyllingfilet,
Brokoli,
Blomkål,
Sukkererter,
Rød løk,
gulrot,
minimais og
Santa maria Sweet chilli saus
Serveres med Yasmin ris

Fakta/tips:
En god regel er å bruke like mye gram med grønnsaker som kyllingfilet
Eks: 400 gram med kylling og 400 gram med forskjellige grønnsaker.
Sausen kan også byttes ut med Terryakisaus men serveres da med villris Svinekjøtt kan også brukes og smaker vel så godt.

FREMGANGSMÅTE:
Skjær et par kyllingfileter i passelige biter og wok disse til de er nesten helt gjennomstekt. Kutt opp grønnsakene i passelige biter, og wok disse. Når grønnsakene nesten er ferdig hiver du kyllingene også opp i wokken og tilsetter 2-3 dl chillisaus. La dette stå et par tre minutter.

Serveres så med yasminris.
Kjempedeilig.

Grønnsakwok med fisk

4 porsjoner

2 ss olivenolje
1 ts salt
1 fedd hvitløk finhakket
1 pose(r) wokgrønnsaker
2,5 dl buljong (terning + vann)
3 ss soyasaus
400 gr laksefilet i små stykker
200 gr rensede reker
1 stk sitron, saften
litt karri
1 ss maizena

Wok-grønnsaker og laks sammen gir en nydelig smak. Desto mere vi varierer fisken jo oftere blir den satt på menyen.

Oljen varmes i pannen. Tilsett salt og hvitløk. Grønnsakene legges i og stekes under omrøring. Buljong og soyasaus tilsettes og det hele gis et oppkok. Drypp fiskestykkene i sitronsaft og fordel disse over grønnsakene. Surres med i 5-10 minutter. Tilsett rekene. Jevnes evt. Med maisennamel. Serveres med kokt ris.

Kylling og grønnsaker i wok

4 porsjoner

275 gr magert kyllingkjøtt i tynne strimler
2 ss solsikkeolje
1 fedd hvitløk
1 cm stor bit av fersk ingefær
0,5 stk sitron, skallet
0,5 stk rød paprika i skiver
4 stk vårløk, hakket
2 stk gulrøtter, skåret i fyrstikktynne strimler
115 gr aspargesbønner
2 ss oyster sauce
1 knivsodd sukker
25 gr peanøtter saltet
lett knust salt
nymalt svart pepper
frisk korander til pynt
ris til servering

Skjær sitronskallet i tynne strimler. Skrell og hakk ingefær og hvitløk. Varm oljen i stekepanne eller wok over sterk varme. Ha i sitronskall, ingefær og hvitløk og brun det under omrøring i 30 sekunder.

Tilsett kylling og fres under omrøring i ca 2 minutter. Ha i grønnsakene og stek under omrøring i 4-5 minutter til kyllingen er stekt og grønnsakene er møre.

Rør til slutt inn Oyster sauce, sukker, peanøtter, salt og pepper og la det frese 1 minutt til slik at det blandes godt. Serveres omgående pyntet med koriander, sammen med ris.

Biffwok

4 porsjoner

600 g biffkjøtt i strimler
200 g frisk sjampinjong
50 g pak choy
1 stk. gulrot i strimler
1 stk. rød paprika i strimler
1 stk. grønn paprika i strimler
1 boks vannkastanje
4 stk. frisk grønn asparges i biter
100 g blomkål i små buketter
100 g brokkoli i små buketter
150 g frisk babymais - hele
2 ss peanøttolje
2 dl thai red currysaus
4 ss peanøtter
2 ss hakket frisk koriander

Skjær grønnsakene opp i like store biter.

Wok biff og sjampinjong i oljen til det er litt brunt. Tilsett grønnsakene og wok videre i 3 minutter. Dryss over peanøtter og bland inn hakket koriander.

Varm opp sausen og server ved siden av woken, gjerne sammen med ris.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1803

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.