Gå til forsiden av matoppskrift.no

Vårmat

Oppdatert: 18.04.2013 Publisert: 01.04.2005 Tema: Kjøtt Forfatter: Fotograf: Astrdi Hals og Alf Børjesson




Påsken er over og mens vi venter på at grillsesongen skal starte for fullt, er det godt å kose seg med litt lett vårmat.

Vårdagene kan ofte ha et kaldt drag over seg og da smaker det godt med en varmende gryte. Indisk lammegryte har mye smak og er veldig enkel å lage.

Rogan Josh - indisk lammegryte

Nydelig lammegryte med indiske krydder. Prøv deg fram med karripasta, da det finnes mange forskjellige typer og merker. Noen er milde andre er hotte!!

Porsjoner: 2

400 g benfritt lammekjøtt fra stek eller bog
1 stk. løk
2 ss olivenolje
3 ss indisk, rød karripasta
1 boks hakkede, hermetiske tomater
1 ts sukker
2 ss kokosmasse
1 ss frisk koriander til pynt

Slik gjør du:

1. Del lammekjøttet i terninger (ca. 3 x 3 cm), hakk løken og legg dette i en varm stekepanne med olje. Tilsett karripastaen når løken er blitt gyllen.

2. Tilsett hermetiske tomater og la alt trekke i 10–15 minutter.

3. Rør inn sukker og kokos-masse. Klipp gjerne litt frisk koriander over.

Server sammen med ris og en salat.

TIPS
Karripasta fåes kjøpt i ulike varianter og er en blanding av forskjellige krydder og olje. I India er det vanlig at hver husstand lager sin egen karripasta.

Japansk variant av lapskaus kan kanskje friste? Enkel og grei rett som skal koke en liten stund. Bruker du kjøtt fra entrecote eller filet kan du korte ned koketiden.

Niku Jaga - kjøtt og poteter

Porsjoner: 4

600 g tynne skiver mørbrad av storfe , eller flatbiff
2 ts olje
500 g potet i terninger
1 stk. løk i terninger
2 stk. gulrot i tynne skiver
6 dl vann
3 ½ ss sukker
5 ss sake eller hvitvin
5 ss soyasaus
1 dl grønne erter eller sukkererter

Slik gjør du:

1. Varm oljen i en jerngryte, og brun kjøttet til det får en gyllen fin farge. Tilsett poteter, løk og gulrot. La dette surre i ca. 2 minutter. Ha i vann og la det koke under lokk til poteter og gulrøtter er gjennomkokte, 10-15 minutter.

2. Tilsett sukker og vinen. La det koke videre ca. 5 minutter. Ha i soyasausen, senk varmen og la det småkoke ca. 20 minutter uten lokk til kraften er nesten helt kokt inn.

3. Tilsett erter eller sukkererter de 2-3 siste minuttene av koketiden.

Server med ris eller nudler. Og litt ekstra soyasaus er et naturlig tilbehør i det asiatiske kjøkken.

På ekstra varme dager smaker det godt med en frisk salat. Her med magert kjøttpålegg og deilige grønnsaker.

Roastbiffsalat med paprika og artisjokker

Porsjoner:2

150 g roastbiff
1 stk. rød paprika
1 stk. rødløk
1 boks artiskokkhjerte (ca. 250 g)
5 stk. reddik
1 stk. radicchio rosso
2 ss olivenolje
2 ss vineddik
½ ts salt
½ ts pepper

Slik gjør du:

1. Skjær kjøttet i strimler.

2. Skjær paprika og reddiker i terninger, og del artisjokkene i to. Riv salaten i mindre biter og bland inn roastbiff, paprika, artisjokkhjerter og reddiker.

3. Bland olivenolje og vineddik, og smak til med salt og pepper. Hell dressingen over salaten og server med godt brød til.

Wok smaker alltid godt. Her er det saftig storfekjøtt og krabbekjøtt som møtes i en smakfull wokgryte.

Surf & turf wok

Surf & Turf er en betegnelse på mat som blander førsteklasses kjøtt med delikatesser fra havet. Inspirasjonskilden til surf & turf finnes spesielt i New Orleans og det kreolske kjøkken der blanding av kjøtt og mat fra havet har lange tradisjoner.

Porsjoner: 4

500 g biffkjøtt i strimler
2 bt. vårløk
1 stk. rød chili
2 ts finhakket frisk ingefær
1 stk. gul paprika
1 stk. rød paprika
2 dl eplemost eller cider
1 ts maisennamel
100 g krabbe

Slik gjør du:

1. Skjær kjøttet, vårløk og paprika i tynne strimler og chili i tynne ringer.

2. Krabbekjøttet renses og deles evt. opp i biter. Fres biffkjøttet i en wok eller panne og dryss over salt og pepper.

3. Ta ut kjøttet og la det hele hvile mens du freser grønnsakene. Legg kjøttet tilbake i woken.

4. Rør maisennamelet ut i eplemosten og hell over i woken. Rør forsiktig til det koker opp. Topp det hele med krabbekjøtt og server med ris eller godt brød.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:558


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!