Gå til forsiden av matoppskrift.no

Valentinesdagen 14 februar

Oppdatert: 11.02.2015 Publisert: 11.02.2010 Tema: Valentin Forfatter: Fotograf: Alf Børjesson, Aina C Hole og kylling.no




Markering av Valentinesdagen blir mer og mer vanlig i Norge også, og det ser ut til at man må forholde seg til denne dagen - enten man vil eller ikke. At feiringen i dag er preget av handelsstanden, får så være, men legenden om St. Valentin forblir like spennende...

Det er ikke enkelt å finne historien bak Valentinsdagen. Det finnes mange varianter, og variasjoner over tema, noen mer bloddryppende enn de andre. Her er en av legendene som går igjen:

Det er uenighet om Valentine var en prest, en doktor eller om han var en martyr. Den ene historien går på at han trosset Keiser Claudius som nektet soldater å gifte seg, den andre går på at han var en prest som nektet å oppgi sin kristne tro. Han ble uansett, satt i fengsel. Videre går den ene historien på at han forelsket seg i fengselsvokterens blinde datter, og skrev et farvelbrev til henne dagen han ble henrettet, signert "Din Valentine".

Romantikken på Valentinsdagen skal ha sitt opphav i romerrikets "Lupercalias fest", en festival hvor de samlet lapper med navnet til damene i en krukke, hvorpå gutta skulle trekke hver sin date for festivalen. Mange av parene ble forelsket og giftet seg. Og siden prestene i Roma ikke var særlig begeistret for hedenske fester, døpte de om feiringen til "St. Valentin" i steden. Dagen du skal velge deg en kjæreste for å gjøre ære på den lykkelige kjærligheten og svermerienes skytsengel, St. Valentin.

Uansett hva dine planer er denne dagen; mat må man ha!

Jeg falt litt for denne retten fra matprat.no. Oppskriften er for fire personer men resultatet garanteres ikke.

Sjekkebiff

800 g entrecôte av storfe (4 biffer á 200 g)
1 ss olje
1 ts salt
1 ts kvernet pepper

600 g potet
2 ss olivenolje
1 ss hakket frisk estragon
1 stk. finhakket sjalottløk
½ ts salt
½ ts kvernet pepper

1 stk. fennikel
2 stk. vårløk
1 ss smør
½ ts salt
½ ts kvernet pepper

2 bt. ruccula
1 ss olivenolje
¼ ts salt
¼ ts pepper

1. Krydre entrecôtene med salt og pepper. Stek dem på middels sterk varme i olje. Stek biffene ca. 3 minutter på hver side, og la dem så hvile på svak varme et par minutter.

2. Skjær potetene i 1 cm tykke skiver, og legg dem i en ildfast form. Vend dem i olje, sammen med estragon, salt, pepper og sjalottløk. Sett potetene i stekeovnen, la de steke på 200°C i ca. 20 minutter til de er gyldne og møre igjennom.

3. Vask fennikel og vårløk. Del fennikelen i båter, og vårløken i ca. 2 cm lange biter.

4. Stek grønnsakene med smør i panna, til de er gyldne og fremdeles "crispy".

5.Vend rucculasalat i olje og krydre med salt og pepper. Anrett dette på toppen av entrecôten, det gir en ekstra smak til det hele.

Eller en annen måte for å nå målet. 4 porsjoner.

Biff med baktanke

800 g biff av ytrefilet storfe
1 ss olivenolje
1 ts salt
½ ts pepper

Grønnsaksragout:
2 stk. gulrot
2 stk. knollselleri (sellerirot)
24 stk. sukkererter
2 ss hakket, frisk bladpersille
1 ss olivenolje

Rødvinssaus:
5 dl rødvin
2 stk. sjalottløk
5 dl oksekraft
100 g usaltet meierismør
½ ts salt
½ ts nykvernet pepper

Slik gjør du:
1. Skjær fileten i 4 like store biffer. Krydre med salt og pepper, og stek dem i olivenolje på middels sterk varme. La biffene steke i ca. 3 minutter på hver side, så hvile på svak varme i et par minutter, før servering.
2. Vask og skrell grønnsakene og del dem i staver ca. 4 cm lange. Forvell dem i kokende vann i ca. 3 minutter. Ta grønnsakene opp med hullsleiv og la de renne av seg på kjøkkenpapir. Fres grønnsakene i olje et par minutter før servering.
3. Sjalottløk skrelles og finkuttes. Ha løken i en gryte og tilsett rødvin. Kok opp og la det koke til en "marmelade". Tilsett kraft og la det koke inn til halv mengde, ca. 15 minutter.
4. Sil av sausen og rør inn terninger med kaldt smør. Smak til med salt og pepper.
5. Kok ris med villris etter anvisning på pakken.

Og hvis måltidet avsluttes med denne desserten er resultatet nesten garantert. Men her ligger det mye arbeid bak og oppskriften er for 8 personer.

Pasjonsfrukt-og sjokoladeafrodisikum

Sjokoladebunn:
4 stk. egg
150 g sukker
175 g usaltet meierismør
300 g mørk kokesjokolade
2 dl vann
400 g sukker
1 dl vann

Pasjonsfruktmousse:
2 stk. pasjonsfrukt eller 1 dl pasjonsfruktkonsentrat
4 dl kremfløte
120 g sukker
4 stk. gelatinplater
kokende 3 ss vann

Pasjonsfruktgele:
6 stk. pasjonsfrukt
2 ss vann
3 ss sukker
1 stk. gelatinplater

Banansorbet:
5 stk. banan
2 stk. pasjonsfrukt
2 dl vann
2 dl sukker
2 dl melk

Chili-og vaniljebakt ananas
1 stk. frisk ananas
½ stk. rød chili
1 stk. vaniljestang

Sjokoladebunn:
1. Pisk eggedosis av egg og sukker.
2. Smelt smøret, tilsett sjokolade i biter og varm forsiktig til alt er smeltet.
3. Kok opp vann og sukker og kok det inn til en sirup, avkjøl et par minutter og hell sirupen i sjokoladeblandingen.
4. Ha sjokoladeblandingen over i bollen til en food-processor og la den gå på middels hastighet mens eggedosisen helles i.
5. Smør små former med smør og kle bunnen tett med aluminiumsfolie. Fyll formene halvfulle. Stekes i vannbad i stekeovnen på 160° C i ca. 25 minutter. Avkjøl.

Pasjonsfruktmousse:
1. Del evt. pasjonsfruktene og ta ut innmaten.
2. Pisk en myk krem av fløte og sukker. Bland inn pasjonsfrukten evt. pasjonsfruktkonsentratet.
3. Bløt gelatinplatene i kald vann ca. 5 minutter. Klem ut vannet og løs opp gelatinen i det kokende vannet.
4. Rør litt krem i gelatinen, og hell så denne blandingen bestemt i resten av kremen og rør rundt. Hell så pasjonsfruktmousse over i formene med sjokolade. Som en fin avslutning kan man toppe det hele med pasjonsfruktgele.

Pasjonsfruktgele:
1. Del fruktene i to og ta ut innmaten.
2. Legg gelatinplaten i bløt i kaldt vann ca. 5 minutter.
3. Ha pasjonfrukt, vann, sukker og utbløt gelatin i en kjele og varm opp.
4. Geléen legges på toppen på formen før de settes til avkjøling.

Banansorbet:
1. Skrell bananene, del dem i biter. Del pasjonsfrukten i to og ta ut innmaten.
2. Kjør bananer, pasjonsfrukt, vann, sukker og melk i food-processor til en jevn masse.
3. Sil fruktmosen over i en skål og sett den i fryseren. Rør av og til. Banansorbeten skal få en softis-lignende konsistens.

Chili- og vaniljebakt ananas:
1. Skrell ananasen, men la bunn og topp være som den er. Fjern frøene fra chilien og skjær den i nåltynne skiver på langs. Del vaniljestangen tvers over og skjær den så i 4 på langs.
2. Stikk chili og vaniljestang inn i fruktkjøttet på ananasen, bruk gjerne en spekknål til dette.
3. Legg ananasen i ildfast form og hell over karamellsaus. Ananasen bakes på rist på midterste rille i oven.
4. Snu på den av og til og pensle med karamellsaus.
5. Avkjøl den litt og skjær den i båter eller mindre biter.
Anrett desserten slik:
Varm formen med mousse med en fuktig varm klut og press moussen forsiktig over på tallerkener. Legg på ananas og en skje med banansorbet. Drypp over litt sirup fra bakingen av anansen til slutt.

Tips:
* Lages denne om sommeren kan det være lurt å bruke en gelatinplate ekstra da høy fuktighet og varme gjør at moussen kan bli noe bløt.
Hvis det er vanskelig å få tak i pasjonsfrukt kan denne desserten lages med appelsin, sitron, bringebær eller andre frukter og bær.
* Pasjonsfrukt kan erstattes med saften og revet skall av en sitron.
Banansorbeten kan selvfølgelig fryses i en ismaskin om du har det.
* Bakt ananas smaker godt en varm sommerdag med hjemmelaget vaniljeis til.

Eller ta en enkel, men effektid avslutning på måltidet: Denne er anbefalt av Rita.

Mandarinmousse

300 g hermetiske mandarinbåter
1 ss gelatinpulver
4 ss cointreau eller mandarinlikør
3 eggeplommer
2 ss sukker

Pynt:
mandarinbåter
sitronmelisse eller mynteblader

La mandarinbåtene renne av seg og ta vare på saften. Rør gelatinpulver i saften og sett kjølig.

Hell 2 ss likør over mandarinbåtene. Bland eggeplommer, sukker og gelatinoppløsningen i en bolle og sett det hele i vannbad. Pisk blandingen i ca. 5 minutter.

Kjør mandarinbåtene i matprosessor og mos dem. Bland mosen i eggblandingen sammen med 2 ss likør. Hell moussen i glassbolle og sett den til avkjøling.

Pynt med mandarinbåter og blader fra sitronmelisse eller mynte.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:146

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Crema Catalana 2.
Crema Catalana 2...
Prøv også Crêpes Suzette.
Crêpes Suzette...
Prøv også Biff med scampi 2.
Biff med scampi 2...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!