Gå til forsiden av matoppskrift.no

Vannbakkels er ingen kunst

Oppdatertdato: 23.05.2012 Publisert først: 23.05.2004 Tema: Kremkaker Forfatter: Fotograf: Alf Børjesson, opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt


Det kan se ut til at vannbakkels er kakene som noen alltid lykkes med, mens andre aldri får det til. Har du litt kunnskap er det derimot ingen kunst: Å lage vannbakkels er på mange måter det motsatte av å lage brød...

Vannbakkels er det motsatte av brød
I brødbaksten kan vi gjerne slumpe litt og variere deigen fra gang til gang. Vannbakkelsrøra har ikke rom for slump, men krever nøyaktig oppmålte ingredienser, for at forholdet mellom smør, vann, egg og mel skal bli riktig. Brød består av bittesmå porer som danner et helt nettverk innenfor skorpen, mens vannbakkelsen skal være et stort luftrom med deilig kake rundt.

Vannbakkelsrøra skal kokes
Vannbakkelsrøra skal faktisk ha et raskt oppkok, for at stivelsen i melet skal "forklistre". I tillegg må vi røre godt. Da får vi den typiske seige, faste massen som ikke kan danne små porer, men kun et stort hull. Det er eggene som gjør at vi får de store luftlommene som kjennetegner vellykkede og lette vannbakkels.

Hold stekeovnsdøren lukket
Kald luft fører til at vannbakkelsene klapper sammen. Det er derfor viktig å holde stekeovnsdøren lukket til de er nesten ferdige. Moderne stekeovner har som regel klar glass i stekeovnsdøren slik at man kan kikke på kakene uten å åpne døren.

Begynn enkelt
De fleste av oss er vant med de helt enkle vannbakkelsene med melisglasur og gjerne fylt med krem. Dette er både lettvint og godt, og vanskeligere behøver det ikke å være - ikke før vi behersker vannbakkelskunsten fullt ut. Opplysningskontoret for egg og fjørfekjøtt gir her gode oppskrifter på vannbakkels:

Vannbakkels
(12 stk.)
100 g smør
2 ½ dl vann
150 g hvetemel
ca. 4 egg

Stekes midt i ovnen ved 220° C i ca. 20 - 30 minutter

Del smøret i biter og kok opp sammen med vann. Ha i alt hvetemelet og rør godt til alt samler seg til en jevn klump. Ta kjelen av platen når deigen "slipper" kjelen. Avkjøl litt. Tilsett ett og ett sammenpisket egg og rør godt mellom hver gang. Visp det siste egget sammen og tilsett litt og litt. Røren skal være såpass fast at den ikke flyter utover. Sett røra i topper på stekebrett ved hjelp av to skjeer. Ha god avstand mellom hver topp, slik at de ikke går sammen. Vannbakkelsene øker 2 - 3 ganger i størrelse under steking. Stek vannbakkelsene. Når de slutter å "svette" er de ferdig stekt. Uansett må ikke stekeovnsdøren åpnes før etter halvgått tid, men vent gjerne lenger. Når de er ferdige kan du gjerne la brettet stå i ovnen med ovnsdøra oppe, slik at overgangen til kaldere luft ikke blir for stor. Avkjøl på rist.

Skjær toppen av vannbakkelsene, og fyll dem med krem eller is. Legg toppen tilbake på plass. Dryss vannbakkelsene med melis før servering.

Vannbakkels-svaner
(ca. 10 stk.)
1 porsjon vannbakkelsdeig

Svanehalser
Fyll deigen som er holdt av i et papirkremmerhus som du lager selv. Sprøyt røren ut som et totall (2-tall), ca. 3 mm tykkelse. Den nederste svingen og streken må være helt rett. Stek halsene i ca. 5 minutter ved samme varme som til vannbakkelsene (220°C). Følg med i stekeovnsvinduet, slik at de ikke blir for mørke.

Kroppen til svanene er vanlige vannbakkels. Del dem som vanlig i topp og bunn. Lag i tillegg et langt snitt over midten på toppen. Legg på krem på bunnen og sett inn svanehalsen (2-tallet). Brett ut toppen med en flik på hver sin side av halsen, slik at det ser ut som "vinger" over kremen. Sikt melis over.

Vannbakkelskrans


125 g smør
2 1/2 dl vann
2 1/2 dl hvetemel
ca. 4 egg

Fyll:
Pisket krem og eggekrem
Sherrymarinerte aprikoser

Kok opp vann og smør, og ha i alt melet. Rør sammen. Avkjøl røren litt. Pisk ett egg om gangen og tilsett litt etter litt. Ha i så mange egg at røren holder fasongen. Sett den med sprøytepose i ring på stekeplate. Stekes ved 200 °C - ca. 20 min
Del kransen i to og fyll den. Dryss melis på toppen.

Waleskringle
1 porsjon vannbakkelsdeig

Stekes ved 220°C i ca. 30 - 35 minutter

Lag vannbakkelsesdeigen på samme måte som over. Bruk to skjeer og legg vannbakkelsene inntil hverandre til det danner en kringle. Stek kringlen og avkjøl. I mellomtiden kan eggekremen lages - se oppskrift under.
Del kringlen i topp og bunn med en skarp kniv, gjerne brødkniv. Legg eggekremen på bunnen, og legg toppen tilbake på plass. Pynt vannbakkelskringlen med melis rørt ut i litt fløte eller vann smakt til med romessens.

Eggekrem
4 dl melk
1 vaniljestang
eller 1 ts vaniljesukker
4 eggeplommer
½ dl sukker
1 ts maisenna

Kok opp melken med vaniljestang (splittet på langs). Skrap ut vaniljekornene, slik at alt kommer med. Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Spe litt av den kokende melken i eggedosisen. Ha alt i kjelen, også maisenna. Rør hele tiden og varm opp til kremen blir passe tykk. Eggekremen skal ikke koke, da vil den skille seg. Avkjøl kremen i kaldt vannbad.

I stedet for eggekrem kan man også bruke en av meierienes ferdige kakekremer, gjerne blandet med pisket kremfløte. Sommerens friske bær smaker deilig til vannbakkels!

Vannbakkels med bringebærfromasj
Vannbakkels:
2 1/2 dl vann
125 g smør
125 g hvetemel
ca. 4 egg

Bringebærfromasj:
4 egg
1 1/2 dl sukker
4 dl kremfløte
8 plater gelatin
1 - 2 dl rørte bringebær, gjerne frosne

Kok opp vann og smør. Tilsett mel og rør sammen. Visp sammen og tilsett ett og ett egg. Rør godt mellom hver speing. Deigen skal være så tykk at den holder formen. Sett vannbakkels med skje på bakepapir. Stek ved 200 °C i 20-25 min. Åpne ikke ovnsdøra underveis, da faller kakene lett sammen! Avkjøl på rist og skjær "hatten" av kakene.

Pisk eggedosis av egg og sukker. Bland inn pisket kremfløte. Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i 5 minutter. Kok opp 1/2 dl vann, ta kjelen av platen og rør inn én og én plate gelatin. Hell i oppløst gelatin i en tynn stråle under omrøring.
Ha i bringebær til slutt og bland lett. Fyll fromasjen i vannbakkelsbunnene når den såvidt begynner å stivne. Legg "hatten" på hver kake. Sett kaldt. Dryss et lett melis-slør (gjennom sikt) over ved servering.

Vannbakkels med ost
1 dl vann
50 g smør
5 ss hvetemel
2 sammenvispede egg
150 g blåmuggost, Royal Blue eller Norzola
500 g frisk frukt som jordbær, melon, plommer eller pærer

Vannbakkels kan fylles med så mangt, her har vi ost i deigen før den stekes og ost som fyll. Smaker godt som en liten smårett.

I stekeovnen: 200 °C ca. 25 minutter
Kok opp vann og smør i en kjele. Ha i alt melet på en gang og rør deigen godt sammen til det slipper gryten. Avkjøl. Rør i de sammenvispede eggene, litt etter litt, deigen skal ikke bli for tynn, men kunne formes til topper. Hakk halvparten av blåmuggosten grovt og vend den inn deigen. Bruk to skjeer og sett 12 topper på en plate med bakepapir. Stek vannbakkelsen midt i ovnen til de har hevet seg og er gylne. Ikke åpne døren de første 20 minuttene, da kan vannbakkelsen falle lett sammen. Avkjøles på rist.
Skjær resten av blåmuggosten i tynne skiver og legg dem i de delte vannbakkelsene.
Anrett vannbakkelsen på porsjonsskåler sammen med frukt.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:261

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.