Gå til forsiden av matoppskrift.no

Vannmelon - mer populær enn noen gang!

Oppdatert: 19.08.2007 Publisert: 19.08.2007 Tema: Frukt Forfatter: Fotograf: mat.no, Bengt Wilson




Den herlige friske og velsmakende vannmelonen er for mange synonymt med sommer. Og her i Norge vil vi stadig ha mer av denne deilige frukten. Bare i fjor spiste vi over 20 tonn vannmelon, noe som er en økning på over 13 prosent fra året før. Vannmelonen kan vi kjøpe hele året, men det er utvilsomt om sommeren vi spiser mest av den.

Først og fremst fordi melonen er en utmerket tørsteslukker. Med et vanninnhold på 95 prosent kan vi nyte den som drikke i fast form. Men vannmelonen kan brukes på så utrolig mange andre måter også, blant annet er den nydelig som ingrediens i salater, til spekemat – og har du forsøkt å servere vannmelon som tilbehør til grillmiddagen?

Som med så mange andre frukt og grønnsaker er vannmelonen også god for helsen. Lykopene heter fargestoffet som gir melonen den nydelige røde fargen, og lykopenene er viktige antioksidanter. Antioksidantene er med på å styrke motstandskraften vår mot enkelte sykdommer.

Tips om vannmelon:

  • Vannmelon er en fantastisk ingrediens i fruktsalater (se oppskrift nedenfor).
  • Super sommergodt til barna - kutt vannmelon i terninger og press terningene gjennom en sil. Frys juicen i små isformer.
  • Ha vannmelon, noen limedråper og isbiter i en blender. Bland godt. Server straks med friske mynte.
  • Moset vannmelon og kiwi blandet med naturell yoghurt blir en deilig og svalende sommersuppe.
  • Vannmelon med tynne skiver rødløk, salt og sort pepper er en overraskende og deilig sommersalat.
  • Husk at vannmelon bør oppbevares i kjøleskap for å bevare sin friskhet, smak og saftighet.
  • Behold skallet på når du kutter opp vannmelon i skiver. Da blir den lettere og rensligere å spise med hendene.
  • 1 kg vannmelom = 30 – 35 trekantbiter med skall.
  • Hvis du må dele melonen i biter, sørg for å pakke dem i plast. Det hindrer uttørking og at melonen tiltrekker seg smak av andre matvarer.
  • Hvordan hule ut en vannmelon? Del melonen i 2 på langs. Fjern fruktkjøttet med en skje eller et parisiennejern. Vil du ha en litt større "bolle" av melonen, kan du i stedet for å dele den i to bare skjære av den øverst delen av melonen før du fjerner fruktkjøttet. Står melonen litt ustøtt, skjær litt av skallet i bunnen, så står den stødigere.

Spekeskinke med vannmelon og mynte

2 porsjoner

200 g spekeskinke
½ stk. vannmelon
150 g fetaost
10 blad frisk mynte

Del vannmelonen i trekantskiver, skjær av det grønne skallet og legg skivene på et fat.
Strø over fetaost og revne friske mynteblader. Legg spekemat rundt på fatet sammen med vannmelonskivene.

Melonsalat

1/2 Honningmelon
1/4 Vannmelon
1/2 Ogenmelon
Saften av en 1/2 Lime
1 ts Sesamolje
1 ts Balsamico eddik
Basilikum
Nykvernet sortpepper

Perfekt tilbehør til spekemat.

Melonene skjæres i terninger og resten blandes inn.

Jordbær- og melonsmoothie

2 porsjoner

1 båt vannmelon
200 g jordbær
2 ss melis
revet skall og saft av 1 stk. lime
4 stk. isbiter
8 blad frisk basilikum

Legg alle ingrediensene i mikseren (hold av 4 blader basilikum til pynt) og kjør til en glatt masse. Smak til med melis. Server umiddelbart med isbiter i høye glass og pynt med et par blader basilikum.
Tips:
Du kan lage fruktsalaten dagen i forveien. Press i så fall over en ekstra appelsin som smakes til med litt sukker som helles over fruktsalaten.

Vannmelonsorbet

4 porsjoner

1 kg vannmelonkjøtt, skrelt og uten kjerner
7 cm frisk ingefær, skrelt og skåret i små terninger, til servering

Sjekk at alle melonkjernene er fjernet. Ha deretter melonen i en food processor eller hurtigmikser, og kjør til en glatt puré.

Ha det over i en iskremmaskin, og følg bruksanvisningen til massen er fryst og fast. Du kan også ha puréen i en boks i fryseren, og røre i massen med en gaffel hvert 20 minutt. Gjenta minst tre ganger for å få en fast og fin konsistens.

Server vannmelonsorbeten i avkjølte glass med små biter av ingefær på toppen.

Velbekomme!




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1156


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!