Gå til forsiden av matoppskrift.no

Varier spekematen

Oppdatert: 07.05.2004 Publisert: 07.05.2004 Tema: Spekemat Forfatter: Fotograf: Kai Nordrum, Morten Brun




Den klassiske norske måten å servere spekemat på, er sammen med rømme, potetsalat, eggerøre og flatbrød. På tide å prøve noe annet?

Det vanligste vel er å dekke opp med spekeskinke, fenalår og kanskje litt morrpølse/mårpølse/mørpølse (kjært barn har mange navn) når vi inviterer til spekematlag. Men det finnes også andre varianter å få kjøpt, som kanskje kan bidra til å gjøre anretningen mer spennende. De senere årene har norske produsenter latt seg inspirere av andre lands spekemattradisjoner, og nå finner du for eksempel både norskprodusert chorizo (sterk spansk spekepølse) og pepperoni i handelen.

I tillegg er det kanskje på tide å variere tilbehøret. Det salte kjøttet egner seg for eksempel veldig godt sammen med ulike typer frukt, og klassikeren er skinke og melon. Prøv også jordbær, mango eller kanskje en fruktsalat eller frukt- og grønnsakssalsa.

Spekeskinke er dessuten en ypperlig smaksforsterker i andre retter, og kan gjerne sprøstekes og drysses over for eksempel fisk. Fyller du også litt spekeskinke i buken på en fjellørret før den grilles, får du en helt ny smaksopplevelse.

Prøv disse nye oppskriftene:

Spekeskinke på ørret
Denne er aktuell nå som ørreten er på sitt fineste.
4 porsjoner

300 g spekeskinke
500 g ørret (2 små ørreter)
3 ss siktet hvetemel
1 ts salt
1 ts pepper
3 ss olivenolje
1 stk. sitron

1. Skjær spekeskinka i strimler og rist dem i panna i olje, til de blir sprøe.
2. Skyll fiskene under rennende kaldt vann og tørk dem med kjøkkenpapir. Bland hvetemel og pepper på en tallerken og vend fiskene i blandingen slik at de blir jevnt dekket.
3. Fyll fiskene med halvparten av de stekte spekeskinkestrimlene. Varm oljen i en stekepanne og stek fiskene på middels varme i ca. 10 minutter på hver side. Løsner kjøttet lett fra bena, er fisken gjennomstekt.
4. Legg fiskene over på et serveringsfat og strø resten av spekeskinkestrimlene over. Pynt med sitronbåter.

Serveres med kokte poteter.

Salami- og potetform
2 porsjoner

500 g ferdiglaget fløtegratinerte potet
½ stk. purre
10 sk. salami eller annen spekemat i strimler
ca. 1 dl revet hvitost

1. Sett stekeovnen på angitt varme for de fløtegratinerte potetene.
2. Skyll purren, og del den opp i ringer. Strimle salamien og strø den over potetformen sammen med ost og purre.
3. Stek formen som angitt på pakken, ca. 30 minutter.
Server gjerne en grønn salat ved siden av.

Sommerens suppe med spekeskinke
2 porsjoner

250 g spekeskinke (gjerne en skalk)
1 stk. gulrot
2 stk. potet
10 stk. sukkererter
1 stk. bukett brokkoli
½ stk. rød paprika
2 stilk stilkselleri
¾ l vann
½ stk. kjøttbuljongterning

1. Skjær grønnsakene i passende biter og del brokkolien opp i små hoder.
2. Spekeskinka skjæres i litt tykke skiver og deles opp i biter.
3. Kok opp vannet med buljongterningen og ha i spekeskinke, gulrot og potet.
4. La dette koke ca. 10 minutter og tilsett de andre grønnsakene.
5. Etter å ha kokt i ytterligere 3-4 minutter er suppa klar til servering. Smak til med salt.

Spagetti med spekeskinke
2 porsjoner

250 g spekeskinke
4 båt hvitløk
2 ss olivenolje
120 g spagetti
4 ss revet parmesan
2 ss frisk timian

1. Skjær hvitløk (antall båter etter behag) i løvtynne skiver. Fres dem i en gryte med olivenolje.
2. Skjær spekeskinke i terninger og fres dem forsiktig i en panne.
3. Kok spagetti etter anvisning på pakken og hell den over i den varme gryten med olivenolje og hvitløk. slutten av steketiden.
4. Hell deretter de varme spekeskinketerningene over det hele og bland forsiktig.
Serveres varmt med finhakket timian, et dryss parmesanost og kvernet pepper.

Spekemiks druento
4 porsjoner

400 g salami
2 stk. aubergine
200 g aspargesbønner
2 stk. fennikel
4 ss frisk kruspersille
1 dl rosiner
1 dl pinjekjerner

1. Skjær salamipølsa (eller annen spekepølse) i staver, og stek dem på svak varme sammen med tynne skiver av aubergin, fennikel og aspargesbønner.
2. Finhakk persille og dryss over den ferdige retten sammen med rosiner og pinjekjerner. Server med ferskt brød.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:234


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!