Gå til forsiden av matoppskrift.no

Vespa Barbera d’Asti Doc 2006

Oppdatertdato: 24.10.2007 Publisert først: 24.10.2007 Tema: Rødvin Forfatter:


Frisk Vespa

Etiketten er svært iøynefallende. Det er ikke den vi skal drikke, men det skader tross alt ikke at Vespa Barbera d’Asti Doc 2006 behager både øyne og gane.

Etiketten er laget etter et gammelt bilde tatt på 50-tallet. Dagens eier og vinmaker er den lille jenta med rosa kjole som sitter bak på Vespaen.

Feminint

Produsenten bak vinen, Cascina Castle’t, eies av familien Borio, og de har feminine tradisjoner for vinfremstilling. Eiendommen ble bygget på 1600-tallet, og siden 1970 har vinproduksjonen blitt styrt av Maria Borio. Hun er ikke bare kjent for sine kunstneriske etiketter, men går også for å være en av Italias ledende kvinnelige vinmakere, og nevnes ofte som en av de beste barbera-produsentene i Asti.

Best i Piemonte

Barbera-druen vokser i hele Italia og gir viner av svært ulik karakter – alt fra det unge og fruktige til det mørke og tunge – med og uten eik. Kirsebærpreg er kanskje den største fellesnevneren, og er intet unntak i denne vinen. Selv om druen vokser i hele Italia og flere andre land, er det i Nord-Italia, nærmere bestemt i Piemonte, at det finnes mest av den. Det er også her man antar at den stammer fra. I dag er om lag halvparten av Piemontes vinmarker beplantet med barbera, og det er her ekspertene mener den gir best vin.

Lav avkastning

Cascina Castle’t er en liten og kvalitetsbevisst produsent som høster druer fra 18 hektar vinmarker 300 meter over havet og holder seg til maksimalt 5000 planter per hektar. All produksjon er økologisk og avkastningen er på mindre enn 30 hektoliter per hektar. Vinmarkene er dekket av gress, og Maria Borio har plassert fuglekasser i vinmarkene for å bekjempe insekter uten bruk av kjemikalier.

Ueiket

Druene i Vespa Barbera d’Asti 2006 kommer fra 20-30 år gamle vinstokker og blir gjæret på ståltank i åtte dager. Etter gjæring lagres vinen ytterligere seks måneder på ståltank og to til tre måneder på flaske. Vinen har ikke vært i kontakt med eik, noe som gjør at frukten kommer ekstra godt frem.

Smak og behag

Navn: Vespa Barbera d’Asti Doc 2006
Land/distrikt: Italia/Piemonte
Produsent: Cascina Castle’t
Varenummer: 45312 (testutvalg)
Pris: 117,90 (75 cl)
Alkoholstyrke: 13,5 %
Druer: 100 % Barbera
Karakteristikk: Middels dyp rødlilla farge. Frisk duft preget av modne røde bær, urter og noe krydder. Saftig smak preget av kirsebær og kirsebærstein. God syrlighet og fylde. Fisk ettersmak med innslag av krydder. Ikke eiket.
Passer til: Lyst kjøtt og fjærkre. Bløte oster. Også god uten matfølge.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1212

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.