Gå til forsiden av matoppskrift.no

Vespa Barbera d’Asti Doc 2007

Oppdatertdato: 25.09.2008 Publisert først: 25.09.2008 Tema: Rødvin Forfatter:


Ny Vespa-modell

Nei det er ikke scooteren vi snakker om, men den nye årgangen av vinen Vespa Barbera d’Asti. 2007-modellen er enda litt sprekere enn forgjengeren.
Den karakteristiske etiketten er laget etter et gammelt familiebilde tatt i etterkrigstidens Italia, og det er vingården eier og vinmaker, Maria Borio, som er den lille jenta med rosa kjole som sitter bak på Vespaen. Hun mener 07-årgangen er den beste barberaen hun noensinne har laget.

- Vinen er saftig og frisk. Den har en stor fruktighet og er godt balansert med syre, forklarer Borio og gir været i 2007 mye av æren for at vinen ble så god.

Maria Borio har styrt vinproduksjonen til Cascina Castle’t siden 1970, og går for å være en av Italias mest anerkjente vin-kvinner. Hun er også kjent for sitt eventyrlige miljøengasjement og er leder for Donne del vino i Piemonte – en gruppe med kvinner tilknyttet vinbransjen som blant annet har prosjekter i Sør-Amerika og Afrika for å støtte en bærekraftig utvikling.

Miljøengasjementet gjenspeiler seg også i vinproduksjon til Cascina Castle’t. All produksjon er økologisk og avkastningen er på mindre enn 30 hektoliter per hektar. Vinmarkene er dekket av gress, og Maria Borio har plassert fuglekasser innimellom vinrankene. Fuglene bidrar til bekjempelse av insekter slik at hun slipper å bruke kjemikalier.

Fruktig

Druene i Vespa Barbera d’Asti 2007 kommer fra 20-30 år gamle vinstokker og blir gjæret på ståltank i åtte dager. Etter gjæring lagres vinen ytterligere seks måneder på ståltank og to til tre måneder på flaske. Vinen har ikke vært i kontakt med eik, noe som gjør at frukten kommer ekstra godt frem.

Kirsebærpreg er kanskje den største fellesnevneren for vin laget på barbera-druen, og er heller intet unntak i denne vinen. Selv om druen vokser i hele Italia og flere andre land, er det i Piemonte, i Nord-Italia, at det finnes mest av den. Det er også her man antar at den stammer fra, og det er her ekspertene mener den gir best vin.

Smak og behag

Navn: Vespa Barbera d’Asti Doc 2007
Land/distrikt: Italia/Piemonte
Produsent: Cascina Castle’t
Varenummer: 45312 (hovedsortiment)
Pris: 119,90 (75 cl)
Alkoholstyrke: 13,5 %
Druer: 100 % Barbera
Karakteristikk: Rødlilla farge. Frisk duft preget av kirsebær, urter og noe krydder. Saftig smak preget av kirsebær og kirsebærstein. God syrlighet og fylde. Fisk ettersmak med innslag av krydder og lakris.
Passer til: Lette kjøttretter. Fortrinnsvis til lyst kjøtt, men tåler også for eksempel lam. God uten matfølge, men best til mat.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1407

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.