Gå til forsiden av matoppskrift.no

Vi setter klementinrekord

Oppdatert: 19.12.2006 Publisert: 19.12.2006 Tema: Frukt Forfatter: Fotograf: Bama




Oslo (NW): Nordmenn har aldri spist flere klementiner enn nå. I år skreller vi 5,8 kilo hver.
Innen nyttår vil nordmenn ha satt til livs 27 000 tonn klementiner, tusen tonn mer enn i fjor, som også var er rekordår.

– Allerede nå har vi solgt like mye som i fjor til sammen. Og det er før vi går inn i årets mest aktive dager for klementinspising, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.

Helårsfrukt

Det er først og fremst utvidet salgssesong som er årsaken til den stadige økningen.

– Du får nå kjøpt klementiner nesten hele året. Over 10 000 tonn spises utenom den typiske julesesongen, sier Linnert.

På denne tiden av året kommer de fleste klementinene fra Spania og Marokko. I sommerhalvåret henter Bama klementinene fra den sørlige halvkule, fra land som Sør-Afrika og Chile.

Men fremdeles er klementinen julefrukten fremfor noen. Bare i november og desember spiser vi hele fire kilo hver.

– Nordmenn er svært opptatt av juletradisjonene sine, særlig i matveien. At det fremdeles er snøløst de fleste steder i landet, har tydeligvis ingen innvirkning på hvor mye klementiner vi spiser, sier Linnert.

Europeisk trend

Det er ikke bare nordmenn som spiser mer klementiner.

– Dette er en del av en europeisk trend. I hele Europa spiser folk mer klementiner enn før, sier Cathrine Skogland, som er produktsjef for sitrusfrukter i Bama.

Hun tror trenden henger sammen med at sunn livsstil og sunne matvaner er i vinden.

– Nordmenn ser mer på kvalitet enn på pris når de kjøper frukt og grønnsaker. For klementiner er det Cevita-klementinen som er vårt topprodukt, bare en av ti får Cevita-merket på seg. Og den bare øker sin markedsandel, sier Skogland.

Nordmenn er også de ivrigste klementinspiserne i Norden. Med våre 5,8 kilo ligger vi langt foran danskene og svenskene, som spiser henholdsvis 4 og 3,5 kilo.

Spår juice-trend

Som i Norge har også høsten og vinteren i Spania vært varmere enn normalt. Det har ført til ekstra høyt sukkerinnhold og klementiner som er enda litt søtere i smaken enn vanlig.

Det gjør klementinene ekstra godt egnet til ferskpresset juice.

– Vi vet fra tester at klementinjuice faller særlig godt i smak hos barn, som kan synes at ferskpresset appelsin kan bli litt spiss i smaken. Klementinjuice er søtere og mildere, sier Skogland.

Hun tror klementinjuice kan bli en hit hos barn.

– Du presser dem på samme måte som appelsiner, med en presse.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1002


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!