Søk alt
Søk blant mer enn 33.000 oppskrifter!
Del på følgende:
Du er her :: Hovedsiden :: Artikkelstart :: Vi tester Stevia produkter ::

Vi tester Stevia produkter

Som mange kanskje har fått med seg er det nå lov å selge Stevia produkter i Norge, uten å måtte kamuflere dem som noe annet. Det er plutselig blitt masse produkter på markedet og jeg har 4 av disse hjemme her nå for testing. Og som en habil tedrikker er jo dette midt i blinken for meg.
Nå har jeg ikke prøvd meg på noe baking enda, men i tekoppen og yoghurten fungerte det fint. Det blir faktisk god søtsmak men om en har for mye blir det fort bittert.
Stevia dråpene var og fine om en syns yoghurten er litt sur.
Men først litt info om Stevia:

Hva er Stevia

Stevia er en plante som kommer fra Sør-Amerika. Brukt i generasjoner av Guarani-indianerne i Paraguay som søtning i mat. Stevia er kjent for sin utrolige sødme. Stevia-planten er naturlig søt og har ingen kalorier!
Stevia er en naturlig søt urt som kan erstatte sukker eller kunstige søtningsstoffer i en rekke mat- og drikkevarer. Den grønne urten stevia demper søthungeren, virker blodsukkersenkende, styrkende, antibakteriell, gunstig for blodtrykket og vanndrivende.
Stevia er en urt med en utrolig kraftig søtsmak. Søtstoffet i steviaplanten er beregnet til å være om lag 250 ganger mer søtt enn hvitt sukker.
Stevia ble godkjent i EU for et halvt år siden, og er nylig godkjent også for bruk i Norge. Dette er produktet som markedet tror vi revolusjonere produktgruppen søtning. Helt naturlig, en medalje uten bakside!

For mer info om bruk av Stevia, ta en titt her:

Godkjenning

Steviolglykosider har nå fått betegnelsen E 960. Det er satt grenseverdier for mengde av Stevia som kan inntas som næringsmiddel pr dag. Disse kommer fra EU sine forordninger og er følgende:
4 mg/pr kg kroppsvekt pr dag med steviolglykosid. Dette vil fort overskrides med inntak av leskedrikker med stevia. Derfor er det flere andre grenseverdier for de enkelte produktgrupper og her gjelder det pr kg eller liter av produktet.

Følgende eksempler kan feks nevnes:

Syltetøy og gele: 200mg/kg
Kakao og sjokoladeprodukter: 270mg/kg
Tyggegummi: 3300mg/kg
Sukkervarer uten tilsatt sukker: 350mg/kg:
Frokostkorn: 330mg/kg
fruktnektar: 100mg/liter
Øl og maltdrikker: 70mg/liter
Soyasaus: 175mg/liter

Slike EU forordninger er ikke det letteste å lese, men som jeg forstår det kan en person på 80 kg trygt innta 320 mg stevia hver dag. Og det vil si feks: En snau kg frokostkorn, 3,4 liter fruktnektar, ca 1,5 kg syltetøy osv.
Jeg går ut fra at disse verdiene er satt ganske lavt, slik at det er mye å gå på.

Produkter

Det er allerede flere produkter på markedet, men jeg har prøvd 4 av dem, 2 søtningstabletter, 1 strø søtning og 1 med dråper.

Det er Soma Nordic sine Stevia tabletter, Canderel sine Green canderel tabletter og strø søtning, samt Sweet leaf sine dråper uten smak.

Canderel sine vet jeg ikke om er ute i butikkene enda, men fins i storkjøkken markedet. I tekoppen hjemme har jeg prøvd både Soma sine og Canderel. 1 tablett tilsvarer 1 ts sukker og de virker begge to. Canderel får en litt annen smak, men har noe annet innhold.
Soma sine koster kr 99,0 for 300 stk

Den flytende fra Sweet Leaf har jeg allerede brukt en del i yoghurt. Er veldig fin til det og særlig for oss som liker de søte yoghurtene. Den er lett å dosere med dråpeteller.
Canderel sin strø søtning er fin som dryss på yoghurt, frukt, desserter ol.

Jeg har ikke prøvd noe av dette i bakverk, men kommer tilbake om det blir aktuelt.

Info fra produsenter

Steviosa tabletter fra Soma

300 tabl. Til kr 99.-.
Info fra Soma.no.
Naturens eget søtningsmiddel.

Enklere og sunnere blir det ikke å søte te og annen varm drikke: et lite trykk på dispenseren på toppen av esken og en tablett som tilsvarer søtheten til 1 ts sukker faller ut – forhåpentligvis rett i koppen :-) Vi har selvsagt unngått bruk av kontroversielle hjelpestoffer som ofte finnes i søtnings-tabletter, både med naturlige og kunstige søtstoff, dvs kjemiske stoffer som gjør tablettene nærmest "uknuselige" samtidig som de løser seg umiddelbart opp i kontakt med væske. For smakens og fyldens skyld har vi kombinert stevia med den naturlige sukkeralkoholen erytritol. Hver eske inneholder 300 tabletter, og får lett plass i vesker og lomme. Den er kjekk å ha med som alternativ søtning når du er ute på byen – eller ha stående sammen med din favoritt te-kolleksjon på kjøkkenet.

Stevia gir oss muligheten til å beholde den gode og søte smaken i kostholdet uten å ha dårlig samvittighet, eller være redd for overvekt og sykdommer. Stevia smaker ikke bare søtt, men er også: Naturlig, inneholder ikke energi (0 kalorier), påvirker ikke blodsukkeret og gir heller ikke hull i tennene. I følge litteraturen kan også stevia redusere suget etter alkohol, tobakk og andre stimuli. Det er vanskelig å tenke seg et mer ideelt søtstoff enn stevia!

Kjøpes i nettbutikken:
Eller kan de kjøpes i helsekostforretninger som jeg gjorde. Samme pris, kr 99.-.

Stevia-dråper med aroma fra SweetLeaf

Nå kan du søte og smaksette på en enkel og naturlig måte!

Det har aldri vært så lett å tilføre både smak og søthet til mat og drikke. Med noen få dråper kan du tilføre et hint av vanilje i kaffen din, gjøre yoghurten din spennende med karamell, piske opp krem med sjokoladesmak, tilsette en ny smak i havregrøten din, og gjøre nesten enhver dessert til en spennende, smakfull og samtidig sunn opplevelse! Hvem vil vel ikke ha en naturlig tilsetning som gir deg masse smak uten en eneste kalori? Kom igjen; gi livet ditt ekstra smak!

0 kalorier
0 karbohydrater
Ingen innvirkning på blodsukkeret
100 % naturlig

Sweetleaf produseres i USA av Wisdom Natural Brands, og de benytter kun kaldt, renset vann for å trekke ut de søte stoffene av steviaplanten. Ingen kjemikalier, alkoholer, løsemidler eller enzymer er benyttet på noe stadium av fremstillings- og renseprosessen.

Stevia-dråpene er ideelle for alle; diabetikere, de som vil passe på vekten, matfantaster, treningsentusiaster og de som er opptatt av å spise ren og sunn mat. Vi selger smakene Vanilje, Sjokolade, Karamell og Nøytral Steviasøt. Fire dråper tilsvarer omtrent 1 ts sukker i søthet, og flaskene er utstyrt med en dråpeteller som gjør det svært enkelt å dosere.

Kjøp Stevia-dråpene nå i vår nettbutikk:
! Disse kan og kjøpes i utvalgte forretninger som jeg gjorde.

Stevia canderel grønn pulver

Forpakning: 40 gram
Er foreløpig kun i storkjøkkenmarkedet.

Dette er også et produkt som vil finnes tilgjengelig i forbrukermarkedet, men dette passer ypperlig som søtningsprodukt på kjøkkenet. Glimrende erstatning for sukker der et ønske om sunnhet vil opprettholdes, uten å redusere sødmen i retten som serveres. Praktisk plastboks med 40 gram innhold

Stevia canderel grønn tabletter

Forpakning: 100 tabletter
Også kun i storkjøkkenmarkedet
0,3 kalorier pr enhet.

Stevia er en plante som kommer fra Sør-Amerika. Brukt i generasjoner av Guarani-indianerne i Paraguay som søtning i mat. Stevia er kjent for sin utrolige sødme. Stevia-planten er naturlig søt og har ingen kalorier!

Stevia ble godkjent i EU for et halvt år siden, og er nylig godkjent også for bruk i Norge. Dette er produktet som markedet tror vil revolusjonere produktgruppen søtning. Helt naturlig, en medalje uten bakside!

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

For å lykkes med LavFODMAP trenger du mer enn bare oppskrifter! Denne boka er veien til en ny hverdag med mindre mageplager og mer energi. Du blir ledet steg for steg gjennom forberedelser og gjennomføring av dietten. Finn ut hva du tåler og ikke tåler, og oppdag et kosthold som passer for akkurat deg.
Jeg har selv slitt med mageplager i mange år og vet hvordan forstoppelse, oppblåst mage, gass og mageknip tapper deg for energi. Jeg vet hvilke utfordringer du kan møte når du skal legge om kostholdet. Jeg vet hvor frustrerende det er å ikke finne årsak til plagene. LavFODMAP-kostholdet har gitt meg kvelds-tiden tilbake.

Før ble ettermiddagene tilbrakt på sofaen med lite energi og oppblåst mage. Nå har jeg mindre mageplager og overskudd til å trene og være mer sosial. Har du prøvd å bli kvitt mageplane før, er du kanskje blitt overveldet av lange lister over matvarer du skal unngå.

Denne boka viser deg at det ikke trenger å være så vanskelig. FODMAP-vennlig mat er både velsmakende og enkelt å lage!

Boka er basert både på min faglige bakgrunn som ernæringsfysiolog og egne erfaringer med lav FODMAP-kostholdet. Den er resultatet fra hundrevis av timer på kjøkkenet, samtaler og erfaringer fra andre jeg har hjulpet og et uttall eksperimenter for å finne maten som både smaker godt og er magevennlig.

Det er mine beste tips, råd og oppskrifter samlet! Her får du alt du trenger for å redusere mageplagene dine. Nå er det bare opp til deg å gjøre endringene som skal til!
Julianne Lyngstad er IBS-pasient, ernæringsfysiolog og kanskje Norges fremste apostel for lavFODMAP- dietten.

Gjennom nettstedet Lyngstad Ernæring inspirerer og hjelper hun andre til få et bedre liv med mindre mageplager.
Og ikke minst er hun rasende flink til å lage sunn, god og magevennlig mat!

AnnonseKlikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:2504

FAKTA/BYLINE
Publisert: 08.08.2012
Oppdatert: 20.08.2012
Tema: Produktnyheter
Forfatter:
Fotograf: Knut Pettersen
Kilder: Funksjonell mat.no, Stevia.no, Soma.no, Haugen gruppen, mattilsynet


Meld deg på nyhetsbrev