Gå til forsiden av matoppskrift.no

Via Latina Loureiro 2004

Oppdatertdato: 17.08.2005 Publisert først: 17.08.2005 Tema: Hvitvin Forfatter:


Leskende og lekent

Vinmonopolets siste lansering i juli inneholdt mange rimelige viner, men lav pris lover sjelden den store smaksopplevelsen. De hvite var best og under nittikronersmerket fant vi, overraskende en «grønn vin» uten supermarkedspreg og med lekende, frisk karakter.

Vinlandet Portugal har omskapt seg til en kilde for moderne viner, med et vell av karakterfulle og stedegne druesorter.
Godt, nordvest for Porto finner vi distriktet Vinho Verde, som betyr grønn vin, – Portugals betydeligste hvitvinseksport.
Enorme kvanta, skreddersydd for Europas supermarkeder har nok gjort sitt til at distriktet har sakket akterut i kappløpet mot fyldigere og fruktigere viner.
For ikke så lenge siden var faktisk den grønne vinen rød – syrlig og karakterfull som krevde en viss tilvenning. Det går fortsatt an å finne stadig mindre mengder av denne røde grønne på de lokale markedene.

Unike druer

Portugal ble i stor grad spart for vinlusen phylloxera som ødela Europas vinmarker på 1800-tallet. Lusen spiser på vinrøttene. Sårene de etterlater seg blir infisert. Det dannes knoller på røttene som hindrer næringstilførselen og vinplanten kveles. Derfor finner vi fortsatt vindruer med navn som «borrado das moscas», eller fluelort på norsk og «escagno cão», som betyr hundekveler, samt en lang rekke særegne druer og varianter som slapp unna lusene.
Mange av de grønne vinene nevner nå også druesorten de blir laget på. Særlig alvarinho, som over spanskegrensen blir til albariño.

Vår overraskelse bærer druenavnet Loureiro, som også er navnet på underdistriktet som vinen kommer fra.
Loureiro gir ofte tørre og leskende viner – kjennetegnet på mange av de grønne vinene som nå reiser seg fra Vinho Verde. Innenfor denne stilen må det 40 år gamle kooperativet Vercoope sies å ha skapt en leken og veldig frisk kvalitet med overraskende mineralsmak og balanse i Via Latina Loureiro 2004.

Smak og behag

20779 Via Latina Loureiro 2004
Pris: 89,90 (75 cl)
Alkoholstyrke: 10,5%
Land/distrikt: Portugal - Loureiro
Råstoff: Loureiro
Produsent: Vercoope
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Vurdering: Lys gul med grønnskjær. Fin ung duft med streif av mineraltoner. Leskende smak med flott balanse. Mineraltonene ligger langt frem i smaksbildet. God, lang avslutning.
Mat: Skalldyr og fisk eller asom kosevin i sommervarmen.
Kommentar: Herlig grønn vin, som er best innen et år. Veldig bra kjøp.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:648

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.