Søk alt
Søk blant mer enn 33.000 oppskrifter!
Del på følgende:
Du er her :: Hovedsiden :: Artikkelstart :: Vin til ost, ikke bare rødvin! ::

Vin til ost. ikke bare rødvin!

Vin til ost er ikke bare så enkelt som det høres ut til. Skal man virkelig ha en vin som klarer de forskjellige smakene som fins i ostedisken, bør man konsultere en ekspert - og det har vi gjort.

Igjen la vi frem problemstillingen for Carl Jørgen Fjermeros som er kjøkkensjef på Bakgården restaurant i Kristiansand. og vårt eget vinorakel.

Ost blir jo servert på mange måter, fra ostebord til desserter og småretter. De forskjellige ostetypene har forskjellig smak som krever viner tilpasset smaken og dette er ikke alltid så enkelt. Og så har tilbehøret mye å si, forteller Carl Jørgen.
Ett typisk ostebord har gjerne diverse grønnsaker som reddik og selleri, og da blir det ofte kollisjon i smaken.
Men siden vi er så ryddige tar vi her en gjennomgang i osteverdenen, med vin anbefalinger til de forskjellige oster. Og prisene er fra under hundrelappen til flere hundre kroner.

Mozzarella

Denne osten og andre ferskoster smaker lite. Vi bruker de gjerne i salater og da vil en lett hvitvin passe til. Denne passer når det ikke er oliven i salaten

Navn: Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2004/2005
Polnr: 31384
Pris: kr 88.-
Flaske: 75 cl

Er det oliven i salaten kan det passe med en rosevin. Denne er en fruktig og tørr rosevin fra Italia.

Navn: Rosaura 2004
Polnr: 33115
Pris: kr 124.90
Flaske: 75 cl

PS
Har en mozzarella i kombinasjon med spekeskinke kan det anbefales en halvtørr tysk riesling til.

Chevre/hvit geitost

Jo mer vi reiser jo oftere tar vi med hjem ost og ostevaner. Chevre er geitost, men ikke den vi forbinder med geitost, dvs den brune(som en bare kan gi opp å prøve vin til), men en hvit ost som fins i mange forskjellige smaker. Her i norge blir det nå lagd flere slike oster og Den Blinde Ku lager en hvit geitost som Carl Jørgen virkelig anbefaler.
De importerte osten er som regel ikke helt modne og da trengs det en hvitvin med en del restsødme.

Navn: Rolly Gassmann Sylvaner 2002
Polnr: 34825
Pris: kr 114.80
Flaske: 75 cl

Hvis en har moden ost eller feks steker chevre i pannen med lavendel honning, bruker en vin med mindre restsødme.

Navn: Petit Bourgeois Sauvignon 2003/2004
Polnr: 33173
Pris: kr 114.50
Flaske: 75 cl

Münster og Pont-l'Évéque

Dette er kraftige, bløte oster som smaker mye. Her passer det med en Gewurztraminer hvitvin.

Navn: Trimbach Gewurztraminer 2001
Polnr: 7893
Pris: kr 149.90
Flaske: 75 cl

Brie

Brie er en ost som det er mange versjoner av. Her passer det med en sterkvin med sødme. Husk at det er veldig forskjell på ostene her. Bruk heller litt ekstra på en ekte fransk brie med fyldig smak.

Navn: Tiffon Pineau des Charentes
Polnr: 13771
Pris: kr 199.90
Flaske: 75 cl

Camenbert

Her kan vi skille mellom de norsk produserte og importerte. En norsk passer med en lett rødvin, mens importerte som er mer modne vil fungere med en tysk riesling. Her virker ikke rødvin pga mye syre.

Navn: Villa Borghetti Valpolicella Classico 2004
Polnr: 3583
Pris: kr 99.90
Flaske: 75 cl

Og for importerte.
Navn: Georg Breuer Rüdesheim Estate Riesling 2004
Polnr: 6331
Pris: kr 140.50
Flaske: 75 cl

Telleggio/Saint Paulin/Morbier

Dette er halvfaste oster som det er ganske mange typer av. Carl Jørgen anbefaler særlig Grand Morbier. Her kan det brukes en Italiensk Sauvignon eller en Beaujolais. Southbank Sauvignon Blanc 2004 passer til alle 3 ostene.

Navn: Southbank Sauvignon Blanc 2004
Polnr: 13457
Pris: kr 119.-
Flaske: 75 cl

Eller en avkjølt Beaujolais som serveres med 12-13 C.
Navn: Trénel Cuvée Rochebonne 2004/2005
Polnr: 33241
Pris: kr 112.-
Flaske: 75 cl

Parmesan/Pecorino

Parmesan er en ost med mye smak. Det er en hard ost som ofte brukes på pasta. En vin som passer spesiellt til parmesan er denne Barbarescoen, som er dyr men verd det.

Navn: Barbaresco Produttori del Barbaresco 2002
Polnr: 31906
Pris: kr 199.90
Flaske: 75 cl

Her er og en Fontanafredda som passer til begge typer ost.

Navn: Fontanafredda Barolo 1999/2000
Polnr: 1761
Pris: kr 249.90
Flaske: 75 cl

Roquefort

Til Roquefort anbefaler Carl Jørgen en sinnsyk god Sauternes, men som er dyr! Dette pga saltet i Roqueforten

Navn: Ch. coutet 1996
Polnr: 20632
Pris: kr 395.60
Flaske: 75 cl

Eller evt en halvflaske Ch. de Myrat 2000 som og koster flesk.

Navn: Ch. de Myrat 2000
Polnr: 14726
Pris: kr 179.90
Flaske: 37,5 cl

Stilton

Til Stilton anbefales det en portvin, gjerne en Tawney. Niepoort Tawny 10 Years Old er ett bra alternativ eller en Nieport LBV.
Ett tips fra Carl Jørgen ang stilton er: Rør stilton sammen med portvin og la det stå i en uke, snadder!! Og ikke bruk rødvin til blåmuggost, det blir ekkel smak i munnen.

Navn: Niepoort Tawny 10 Years Old
Polnr: 13921
Pris: kr 150.00
Flaske: 37,5 cl

Navn: Niepoort Late Bottled Vintage 2000
Polnr: 32225
Pris: kr 219.90
Flaske: 75 cl

Gorgonzola/norzola

Her bør en skille mellom de lette og de mer tyngre ostene med mye! smak. Noen av disse er ganske tøffe å spise og da trengs det en Tokayer. Først en Moulin Touchais 1993 til de lette, og så en Ch. dereszla Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2000 til de mer heftige. Dette er dyre viner.

Navn: Moulin Touchais 1993
Polnr: 30439
Pris: kr 249.00
Flaske: 75 cl

Navn: Ch. dereszla Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2000
Polnr: 20533
Pris: kr 292.60
Flaske: 50 cl

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

For å lykkes med LavFODMAP trenger du mer enn bare oppskrifter! Denne boka er veien til en ny hverdag med mindre mageplager og mer energi. Du blir ledet steg for steg gjennom forberedelser og gjennomføring av dietten. Finn ut hva du tåler og ikke tåler, og oppdag et kosthold som passer for akkurat deg.
Jeg har selv slitt med mageplager i mange år og vet hvordan forstoppelse, oppblåst mage, gass og mageknip tapper deg for energi. Jeg vet hvilke utfordringer du kan møte når du skal legge om kostholdet. Jeg vet hvor frustrerende det er å ikke finne årsak til plagene. LavFODMAP-kostholdet har gitt meg kvelds-tiden tilbake.

Før ble ettermiddagene tilbrakt på sofaen med lite energi og oppblåst mage. Nå har jeg mindre mageplager og overskudd til å trene og være mer sosial. Har du prøvd å bli kvitt mageplane før, er du kanskje blitt overveldet av lange lister over matvarer du skal unngå.

Denne boka viser deg at det ikke trenger å være så vanskelig. FODMAP-vennlig mat er både velsmakende og enkelt å lage!

Boka er basert både på min faglige bakgrunn som ernæringsfysiolog og egne erfaringer med lav FODMAP-kostholdet. Den er resultatet fra hundrevis av timer på kjøkkenet, samtaler og erfaringer fra andre jeg har hjulpet og et uttall eksperimenter for å finne maten som både smaker godt og er magevennlig.

Det er mine beste tips, råd og oppskrifter samlet! Her får du alt du trenger for å redusere mageplagene dine. Nå er det bare opp til deg å gjøre endringene som skal til!
Julianne Lyngstad er IBS-pasient, ernæringsfysiolog og kanskje Norges fremste apostel for lavFODMAP- dietten.

Gjennom nettstedet Lyngstad Ernæring inspirerer og hjelper hun andre til få et bedre liv med mindre mageplager.
Og ikke minst er hun rasende flink til å lage sunn, god og magevennlig mat!

Annonse



Klikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:801

FAKTA/BYLINE
Publisert: 18.04.2006
Oppdatert: 18.04.2006
Tema: Vin
Forfatter:
Fotograf: Knut Pettersen


Meld deg på nyhetsbrev