Gå til forsiden av matoppskrift.no

Vinterferie-mat

Oppdatert: 22.02.2011 Publisert: 18.02.2008 Tema: Hverdagsmat Forfatter: Fotograf: Alf Børjesson, Inkognito, Kim Holthe




Ferie handler om å gjøre ting sammen, og hvorfor ikke forsøke å frigjøre tid ved å lage middager og andre måltider på forhånd?

Her noen forslag på smakfulle og sunne matretter som enten kan fryses ned og lett tines eller som du kan gjøre klar i en ildfast form som bare kan settes inn i ovnen mens du gjør andre ting.
Ha en god og avslappende vinterferie!

Gulrot- og potetgrateng

4 porsjoner

4 stk. store gulrot
6 stk. potet
1 ts salt
¼ ts malt hel hvit pepper
1 ½ ts tørket rosmarin
2 båt hakkede hvitløk
2 dl revet hvitost
2 ½ dl matfløte

1. Sett ovnen på 225 grader C. Skrell og del gulrøtter og poteter i tynne skiver. Forvell dem i kokende, lettsaltet vann i ca 5 minutter.
2. Hell av kokevannet. Bland gulrøtter, poteter, salt, pepper, rosmarin, hvitløk og halvparten av osten i en bolle. Hell alt over i en smurt ildfast form. Hell på fløten og strø på resten av osten.
3. Stek formen midt i ovnen i ca 30 minutter til formen er gyllen, og gulrøtter og poteter er gjennomkokte.

Tomatpai med blåmuggost

4 porsjoner

Mager paideig:
2 ½ dl hvetemel
75 g smør
¾ dl kesam

Fyll:
2 dl crème fraîche
50 g blåmuggost
2 stk. egg
4 stk. tomat
50 g pinjekjerner

Bland alle ingrediensene i en foodprocessor og kjør raskt til deigen samler seg. Sett deigen kjølig i ca. 30 minutter. Kjevle paideigen eller trykk den ut i en paiform, ca. 20 cm. i diameter.
Forstek paien ved 200 grader C i ca. 10 minutter. La den avkjøles. Bland sammen crème fraîche, blåmuggost og egg til en krem. Smør den over bunnen av paiskallet.
Del tomater i skiver og fordel oppå. Strø på pinjekjerner, og stek paien ved 200 grader C i ca. 30 minutter til den har fått fin farge.

Fløtegratinerte poteter

4 porsjoner

600 g potet skrelt og skivet
1 stk. løk i skiver
2 båt hvitløk presset
2 dl melk
2 dl matfløte
1 dl revet hvitost
2 ss hakket bladpersille salt og pepper

Ha potetskiver, løk og hvitløk i en kjele med tykk bunn. Hell over melk og fløte og kok i ca 15 minutter eller til potetene begynner å bli myke. Smak til med salt og pepper.
Ha potetskivene og kremsausen over i en ildfast form. Dryss over osten og gratinér i ovn på 225 grader C i ca 10 minutter til osten er gyllen. Dryss over persille ved servering.
Tips: Lag gjerne fløtegratinerte poteter i små porsjonsformer.

Skinke- og tomatgryte m/rosépepper

4 porsjoner

600 g indrefilet av svin
1 ss smør
salt og pepper
1 stk. løk
2 dl crème fraîche
2 dl vann
1 ss kalvekraft
2 ss chilisaus
1 ts soyasaus
2 ts knust rosépepper
300 g cocktailtomat

Del kjøttet i skiver og stek det i smør og krydre med salt og pepper.
Skrell og hakk løk og stek sammen med kjøttet. Tilsett créme fraîche, vann, kraft, chilisaus, soyasaus og knuste pepperkorn. La det trekke ca. 15 minutter.
Del tomatene i fire og legg dem i gryten de siste 5 minuttene.
Server retten med kokte poteter, ris eller pasta.

Bacalao

4 porsjoner

400 g klippfisk
600 g potet
1 boks hermetiske tomater
400 g løk
1 stk. rød paprika
2 stk. rød chili
2 dl vann
2 dl olivenolje

Legg klippfisken i rikelig med vann 1-2 døgn. Skift vannet 1-2 ganger pr. dag. Rens klippfisken for skinn og bein og del den i små biter. Fiskestykkene legges lagvis i en gryte med rå potetskiver, løkskiver og paprika i strimler. Bland herm. tomater i, finkuttet chilipepper, vann og olje før det helles over i gryta. La Bacalao-gryta få stå og småkoke 40-50 min.

Spansk fiskegryte

4 porsjoner

400 g torskefilet
1 stk. løk
1 ss olje
¼ ts gurkemeie
saft og skall av ½ stk. sitron
200 g frisk sjampinjong
5 dl vann
1 stk. fiskebuljong (terning)
1 dl matfløte
salt og pepper etter smak
1 ts hakket frisk rosmarin
3 stk. tomat
100 g rensede reker

Skrell og finhakk løken. Surr løk i olje sammen med gurkemeie, sitronskall og sjampinjonger.
Spe med vann, buljongterning og fløte. Kok i ca. 10 minutter. Jevn suppen med maisenna som er utrørt i litt vann. Smak til med krydder og presset sitronsaft.
Del fisken i biter og legg den i suppen. La dette koke noen minutter til fisken er hvit.
Legg i terninger av tomater og rensede reker. Pynt med rosmarin og server suppen med godt brød til.

Tips: Du kan bruke den fiskesorten du har eller som du liker best.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1282


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!