Gå til forsiden av matoppskrift.no

Wok er raskt. enkelt. sunt - og stadig mer populært!

Oppdatert: 20.02.2007 Publisert: 20.02.2007 Tema: Wok Forfatter: Fotograf: Inkognito




Vi er i ferd med å bli en nasjon av wokere. I en hektisk hverdag med stramme tidsplaner står smakfulle og næringsrike måltider vi kan lage raskt og enkelt høyt i kurs. Wok er som skapt for denne utviklingen. Ved å ta for seg det man måtte ha i kjøleskapet kan man tilberede smakfulle retter på under 15 minutter.

En ny undersøkelse Synovate MMI har gjennomført for Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker blant kommersielle radiolyttere bekrefter at wok-trenden brer om seg:

  • 24 prosent spiser wok en eller flere ganger i uken
  • Flere og flere woker daglig - klar økning fra 2005
  • Gulrøtter, paprika, løk og brokkoli er de mest populære wok-grønnsakene
  • Ananas, epler, bananer og mango er de mest populære fruktsortene i woken
  • 88 prosent synes wok er raskt
  • 87 prosent synes wok er sunt
  • ...og alle woker fordi det er godt.

Wok – gjerne i en vanlig stekepanne

Mange tror det krever spesialutstyr for å woke. Men man trenger ikke engang en wokpanne for å woke. Bruk gjerne en vanlig stekepanne som settes på eller over sterk varme.

Og hva har man i woken? Tradisjonelle wok-retter består i hovedsak av grønnsaker, litt frukt, sjømat, kylling eller svinekjøtt, eventuelt med ris som tilbehør.

Grønnsaker, fisk og/eller kjøtt skjæres i strimler og tas over i wokpanne eller en annen egnet panne med varm olje. Det er en fordel å woke små porsjoner om gangen. De oppdelte ingrediensene freses raskt i den varme oljen, smakes til - og er så serveringsklar. Når grønnsakene wokes raskt på høy varme, forsegles overflaten, og både smak, konsistens, farge og næring bevares optimalt. Grønnsaker inneholder masse nyttige stoffer for oss som man ikke får fra andre matvarer. Bl.a.: C-vitamin, A-vitamin, fiber og mineraler som vi trenger for å få kroppen til å fungere best mulig.

Slik går du frem:

  1. Beregn ca. 300 g pr person.
  2. Ønsker du å gi kjøttet ekstra smak, legg de i marinade ca. 30 min før steking.
  3. Grønnsaker, fisk og kjøtt skjæres opp i like store biter, staver eller strimler.
  4. Varm oljen til høy tempreatur i en wok eller stekepanne. Best egnet er rapsolje, men du kan også bruke solsikke- eller soyaolje.
  5. Wok kjøttet først og legg det til side.
  6. Wok så grønnsakene i ca 2 minutter under konstant omrøring.
  7. Wok bare små porsjoner om gangen ellers kan grønnsakene bli kokt i stedet for stekt.
  8. Tilsett det tidligere stekte kjøttet og smak til med krydder og evt. sauser.
  9. Friske urter tilsettes helt til slutt.
  10. Wokmat serveres umiddelbart. Beregn ca. 15 minutter.
Et oppskriftsforslag:

Vegetarwok med teriyakisaus

4 porsjoner

150 g pak choy (eller vanlig kinakål)
1 stk. gulrot i strimler
100 g blomkål i små buketter
100 g brokkoli i små buketter
1 stk. grønn paprika i strimler eller staver
1 stk. gul paprika i strimler eller staver
150 g sukkererter - snittet
100 g frisk babymais hele eller i biter
4 stk. frisk grønn asparges i biter
1 stk. snittet rødløk
1 boks salatbønner
2 ss sesamolje
2 båt presset hvitløk
2 dl teriyakisaus
2 ss sesamfrø
100 g bønnespirer
2 ss hakket frisk koriander

Skjær grønnsakene i like store biter. Varm opp oljen i en wokpanne og tilsett grønnsakene og salatbønnene. Wok 2-3 minutter. Tilsett presset hvitløk, teriyakisaus og sesamfrø. Bland inn bønnespirer og frisk koriander til slutt. Server woken umiddelbart, gjerne med nudler.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1035


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!