Gå til forsiden av matoppskrift.no

Yealands Sauvignon Blanc 2008

Oppdatertdato: 27.05.2009 Publisert først: 27.05.2009 Tema: Hvitvin Forfatter:


Sommerfriskt fra NZ

Klar og ren fruktighet kjennetegner sauvignon blanc fra Marlborough på New Zealand. Nykommeren Yealands Sauvignon Blanc 2008 er et godt eksempel.

Sauvignon blanc-druen kommer opprinnelig fra franske Loire, men gir også fantastiske viner når den dyrkes i de kjølige vinområdene i New Zealand, kanskje aller helst i Marlborough som ligger helt nord på sørøya. Den første sauvignon-blancen her ble plantet så sent som på begynnelsen av 70-tallet, men er dag verdenskjent.

Verdens sørligste

New Zealand er det sørligste stedet i verden det lages vin, og det har blitt dyrket vin her siden begynnelsen av 1800-tallet. Det var likevel først på 1980-tallet at det ble fart i sakene. Siden slutten av 80-tallet har antall vinprodusenter økt fra ca. 100 til over 400, og områdene for vindyrking er nær firedoblet og utgjør nå over 16 000 hektar.

Yealands Estates er det største privateide vinselskapet i kiwi-landet og dyrker i dag druer på 1000 hektar. Deres Sauvignon Blanc 2008 kommer fra vinmarken “The seaview” som ligger i Awatere-området i Marlborough. ”The seaview” har noen av de vanskeligste vekstforholdene i Marlborough, med mye sol og vind, kalde netter og lite regn. Dette gir druer som er mindre, med tykkere skall og intense fruktaromaer, noe som også gjenspeiles i vinen.

Ettersom vinmarken er kupert er den delt inn i 50 parseller som høstes separat etter når druene er modne. Produsenten mener at disse forskjellene gir et bredere smaksbilde, med innslag av alt fra pasjonsfrukt til solbær og ferske urter.

Bærekraftig

Yealands Estate har stort fokus på at produksjonen skal være miljøvennlig. Det beiter sau mellom vinrankene, noe som sørger for naturlig gjødsling og fjerner ugress. Selskapet forklarer at filosofien er å påvirke miljøet minst mulig, og at det skal brukes økologiske materialer der det er mulig. Flaskene er laget av resirkulert glass, og boksene av 93 prosent resirkulert materiale. Kraften kommer fra vindmøller og solpanel, og målet er at selskapet på sikt skal bli selvforsynt med strøm.

Drikkes nå

Sauvignon blanc-viner er stort sett best når de er ferske, og skal ikke lagres før drikking. Yealands Sauvignon Blanc 2008 er foreløpig bestillingsvare på Vinmonopolet, men den er vel verd å vente på et par dager. Noen utsalg har tatt den inn. På vinmonopolet.no kan du se hvilke.

Produsenten deler vinene sine i tre kategorier, og denne ligger i det de kaller ”entry-level wines”, altså den rimeligste kategorien.

Smak og behag:

Navn: Yealands Sauvignon Blanc 2008
Land/distrikt: New Zealand/Marlborough
Produsent: Yealands Estate Wines
Pris: 110 kroner
Polnummer: 58233 (bestillingsutvalg)
Alkohol: 13%
Druer: 100 % sauvignon blanc
Karakteristikk: Lys strågul. Ung, fruktighet med innslag av sitrus, modne stikkelsbær, urter, mineraler og våt stein. Frisk og intens, med god frukt og god lengde.
Passer til: Aperitiff, skalldyr, fisk, kylling, asparges, fransk geitost.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1609

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.