Bakerlandslagets havrebrød

Bilde av Bakerlandslagets havrebrød.
Fotograf: Brodogkorn.no

Ingredienser

Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Porsjoner

Skålding

220grvann
110grhavremel

Poolish (fordeig)

2grgjær
110grvann
110grHvetemel

Hoveddeig

370grvann
250grHvetemel
165grsammalt hvete, fin
175grstore havregryn
16grgjær
16grfinmalt havsalt

Annonse

Næringsinnhold pr 100 gram:

Kalorier 188,23 Kcal
Protein 6,27 g
Fett 2,01 g
Karbo 34,17 g
Pris 1,02.- kr

Havre har en nøtteaktig smak som gir god smak på brødet. Landslagsbaker Erlend Løken Volden står bak denne oppskriften.

Fremgangsmåten:

1 porsjon gir ca 24 skiver

Dag 1:
Skålding: Hell kokende vann over havremelet og rør sammen. Kjøl ned i kjøleskap. Dette gjør du for å binde opp vann som gir saftighet til det ferdige brødet, og for å stoppe den kraftige enzymaktiviteten i havremelet som ellers ville bidratt til at glutennettet i hvetemelet ville blitt ødelagt.

Poolish (fordeig): Rør gjæren ut i vann i en bolle, og bland melet inn til en jevn røre. La stå til neste dag. Dette skal bidra til å styrke glutennettet, gi økt løft på ovnen, samt bidra med smaksaromaer.

Dag 2:
Hoveddeig:
1. Ha alle ingrediensene minus skåldingen i eltebollen. Elt deigen til du har et nesten ferdigutviklet glutennett i deigen (du skal nesten klare å strekke en ”tyggisboble”-tynn hinne av deigen uten at den sprekker). Nå kan du spe inn havreskåldingen litt og litt, elt deigen jevn og smidig. Skåldingen has i til slutt fordi den er fri for gluten, og has den i til slutt gjør den minst ”skade” på glutennettet.
2. La deigen ligge i eltebollen i 75 - 90 min, dekket av et kjøkkenhåndkle.
3. Ha deigen ut på kjøkkenbenken, og del opp til to like store deigemner. Rundtvirk deigene forsiktig uten å ødelegge deigstrukturen. Prøv å ”samle” deigen mot et senter innunder deigemnet med å rotere deigen mellom hendene. Her må du bruke litt mel.
4. La deigene ligge å hvile i 15 minutt under kjøkkenhåndkle, uten mel under slik at undersiden blir fuktig. Nå skal du forme dem til brød. Snu dem opp-ned med den fuktige siden opp og klem dem forsiktig utover til en halvflat runding, fortsatt uten å ødelegge strukturen. Brett inn 1/3 av deigen mot midten, lim skjøten forsiktig med håndbaken. Brett motsatt side på samme måte, slik at endene møtes i én skjøt. Lim skjøten forsiktig med håndbaken. Snu deigen slik at skjøten kommer ned, og stram deigen mot skjøten med fingrene. Rull de ferdigformede brødene først i en fuktig kjøkkenklut, og så i havregryn. Ha brødene på bakebrett med papir. Dette er en løs og vanskelig deig å jobbe med, og sliter du med utforming kan du fint bruke brødformer.
5. Heves under kjøkkenhåndkle i 45-60 min.
6. Snitt ønsket mønster med en skarp kniv. Sett brødene inn på full varme på ovnen, sett ned til 220 grader med en gang, stekes i ca 40 min.

Bakeren tips:
Når du skal lage selve hoveddeigen må du ha en god kjøkkenmaskin med eltekrok. Ønsket sluttemperatur på deigen er 24 gr, glem fingervarmt vann. Du ønsker lang liggetid og gode smaksaromarer, og da er lite gjær og lav deigtemperatur nødvendig, ellers kommer deigen for fort og gjæren har gjort seg ferdig før bakverket er i ovnen. Når du elter deigen i maskin, skaper friksjonen økt temperatur i deigen. For at du ikke skal komme over 24 gr, bør da både vannet, poolishen og skåldinen være kjøleskapskaldt, i hvertfall på sommeren.

Den høye havreandelen (35%) i brødet og den høye vannandelen (87%) gjør det umulig å unngå litt flate brød. Du vil til gjengjeld sitte igjen med en rik, nøtteaktig havresmak og masse saftighet.Tjenester
Sett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6
Ekstra info

Kategori: Brød
Tilberedningstid: 60 min +
Oppskriften er vanskelig å tilberede

Info om oppskriften

Forfatter:
Kilde: Brodogkorn.no
Oppskriften har hatt 185 lesere totalt.
Oppskriften har fått 3 poeng totalt (av max 6) fra 1 lesere
Innlagt/oppdatert:
(Intern: 31922)

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!