Briskeøl

Ingredienser

Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Porsjoner
25litervann
25grhumleIngrediensen er ikke med i næringsutregningen. Les mer!
1,5literbygg
Ca 1,25kgfarin
0,5kgfarin
25grgjær

Annonse

Næringsinnhold pr 100 gram:

Kalorier 39,19 Kcal
Protein 0,38 g
Fett 0,05 g
Karbo 9,07 g
Pris 0,19.- kr

Fremgangsmåte:

1 porsjon gir ca 25 liter

Rens(kvist) brisken av kvistene og vask den godt. Vask bygget. Bland brisk, humle, bygg og vann i kokekaret, og la alt koke til brisken har skiftet farge. Sil det klare, lågen, fra. Mål lågen, det må være 25 l i alt. Fyll på kokt vann hvis det er for lite. Ha i sukkeret, og rør godt om så det blir løst opp.
Reguler sukkermengden etter hvor søtt ølet skal være. Noen liker det temmelig søtt, andre vil ha det lite søtt.
Brun sukker til karamell. Spe noe av den kokende lågen i den, så den blir tynn. Ha den i lågen så denne får pen, gyllen ølfarge. Farg den forholdsvis mørk. Det er vanskelig å bedømme fargen helt, da lågen er uklar. Smak på lågen om den virker passe søt. Avkjøl lågen til 250 C. Rør gjæren ut i litt av den avkjølte lågen.

NB! Husk at gjærmengden ikke må økes i samme forhold som det øvrige når oppskriften økes til større porsjoner. Det vil da bli for mye gjær, og det blir lett gjærgrums i flaskene.

La gjæren stå lunt en stund så den kommer godt i gang med gjæringen. Bland den i lågen og rør godt om. Bind papir eller legg lokk over kjørelet eller kjørelene, og la dem stå på et lunt sted 1 døgn til førstegjæring. Når gjæringen kommer i gang, vil det bli et tykt lag med skum oppå. Skum det godt av. Hell eller tapp med slange ølet over i rene kjøreler. Få ikke med bunnfallet.

La ølet stå til ettergjæring 2 døgn på et mindre lunt sted enn til førstegjæringen. Står det for varmt, blir det for kraftig gjæring, og ølet blir lett surt.
Det siste halve døgnet bør det helst stå i kjellertempratur, slik at gjæringen avtar.
Det blir da lettere klart på flaskene. Skum ølet to ganger om dagen mens det står til ettergjæring.

Tapp ølet i rene flasker. Få ikke med noe av bunnfallet. Lukk flaskene med god kork.
Istedetfor å ha ølet i flasker, kan vi ha det i rent anker med spuns og tappekran. La ankeret stå i kjelleren, og tapp av det etter hvert. Sett eller legg flaskene helst i kjelleren.

Ølet er ferdig til bruk etter ca. 1 uke. Bruk det da opp i løpet av 3 - 4 uker, på kortere tid hvis det er varmt i været, ellers blir det surt.
Godt øl skal være klart, passe søtt, ha pen ølfarge og frisk, god smak. Det skal skumme fint. Det må ikke være surt.Tjenester
Sett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6
Ekstra info

Kategori: Ølbrygging
Land: Norge
Nasjonal/tradisjonsrett

Info om oppskriften

Forfatter:
Kilde: Egil Bratnes hjemmeside
Oppskriften har hatt 4552 lesere totalt.
Oppskriften har fått 3,3 poeng totalt (av max 6) fra 3 lesere
Innlagt/oppdatert:
(Intern: 19575)

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!