Dansk juleand med brune kartofler

Ingredienser

Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Porsjoner
Ca 3,75kgand, hel
Ca 2,5stkpærer
Ca 3,5dlsvisker
1nettsjalottløk
sukker, salt og pepper
Små mandelpoteter, evt. kokte poteter på glass
Ca 2,5dlsukker

Saus:

Andefett og kraft fra den ovnsstekte anden
Fløte
Meljevning
4porsjon(er)poteter

Annonse

Næringsinnhold pr 100 gram:

Kalorier 294,63 Kcal
Protein 9,19 g
Fett 24,91 g
Karbo 7,99 g
Pris 10,89.- kr

Dette er et meget godt alternativ til norsk tradisjonell julemat.

Fremgangsmåte:

And:
Når du kjøper and, følger det ofte med innvoller og hals - disse tas ut av kråsen. Skyll anden og tør med et papir.

Gni anden inn med en blandig av ca 4 ss sukker, 2 ss salt og 1/2 ss pepper - både innvendig og utvendig. Lag mer av denne blandingen dersom det er nødvendig.

Del pærer og løk i terninger og bland sammen med sviskene i en bolle. Stapp anden full av denne blandingen - når anden er full, kan du enten sy igjen åpningen, eller bruke tannpirkere (uten smak) til å lukke åpningen.

Legg anden i en stekepose og stek anden i forvarmet ovn på ca. 180 grader. Steketid: 40 min. + 20 min. per kg (eller til steketermometeret viser 75 grader).

Når anden er ferdigstekt tas den ut av ovnen. Klipp et lite hull i stekeposen og hold en bolle under, så du får all kraften fra anden og fruktblandingen. La denne kraften stå i ca. 1/2 time - da skiller fette og kraften seg. Bruk en øse eller en stor skje til å ta av fettet som nå flyter på toppen. IKKE kast dette!

Saus:
Lag en meljevning av 2-3 ss mel og ca 1 dl vann (bruk mer vann dersom det er nødvendig) - ristes til den er uten klumper. Jevningen skal være flytende, og ikke for tykk. Kok opp kraften fra anden og fruktblandingen med ønsket mengde fløte. Når væsken koker, sper du i meljevning med en tynn stråle, mens du visper. Ha i litt av gangen, og la sausen få et oppkok mellom hver gang du tilsetter jevning. Stopp når du syns at sausen er tykk nok. Mens sausen småkoker tilsettes salt, sukker og pepper etter smak. Tilsett også noen spiseskjeer med andefett.
Bruk sukkerkulørt for å få ønsket farge på sausen.

Brune kartofler:
Varm opp en stekepanne (helst i jern, men teflon fungerer også). Ha i 1-2 dl sukker mens pannen varmes opp - sukkeret skal smelte og bli brunt. Pass på deg selv, for dette er varmt! Når alt sukkeret er smeltet har du i potetene (som bør være litt fuktige, og ganske små). La potetene surre i sukkeret til de er helt glasserte og varme. Ta ut potetene og sett umiddelbart pannen i vann (hvis du vil ha den ren igjen).

Anden serveres med rødkål, rosenkål, og kokte poteterTjenester
Sett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6
Ekstra info

Kategori: Ovnsrett
Land: Danmark
Tilberedningstid: 180 min

Info om oppskriften

Forfatter:
Kilde: Lotte Uth Gjersøe
Oppskriften har hatt 15885 lesere totalt.
Oppskriften har fått 5,2 poeng totalt (av max 6) fra 8 lesere
Innlagt/oppdatert:
(Intern: 25265)

Prøv en lignende oppskrift

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!