Gå til forsiden av matoppskrift.no
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Engelsk julekake (Rich fruit cake)



Engelsk julekake (Rich fruit cake) oppskrift.
Fotograf: Melk.no
Med en engelsk julekake er du garantert suksess. Du kan servere den uten pynt, men skal den bli ekte, må den glaseres og dekoreres etter gammel engelsk tradisjon.

Den engelske julekaken stammer fra 1100-tallet, da korsfarerne kom hjem fra det hellige land med tørkede frukter og nøtter. Kaken ble i utgangspunktet laget til 14. dagsfesten, som ble feiret stort, men nå er det vanlig å spise den hele julen. Den samme fruktkaken er alltid tilstede ved store anledninger som bryllup, dåp, runde dager, forlovelser o.l. i England.


Ingredienser

1 porsjon

1: Fruktblanding
425 g sultanrosiner
425 g korinter
200 g kandiserte sitrusskall (fruktblanding)
145 g rosiner
145 g glasserte cocktailbær , deles i to
1 stk appelsin raspet skall og saft
1 stk sitron raspet skall og saft
1 dl konjakk

2: Deig
285 g romtemperert smør
285 g brunt sukker
6 stk store egg romtemperert
1 ss lys sirup
285 g hvetemel

½ ts malt kanel
½ ts malt koriander
½ ts malt kardemomme
¼ ts malt nellik
¼ g malt muskat
¼ g malt allehånde
¼ g malt ingefær

3:
800 g marsipan

4: Royal Icing
3 stk eggehvite
ca 12 dl melis
½ ts sitronsaft

4: Sukkerpasta
4 ss vann
3 ts gelatinpulver
3 ss glukose (fås kjøpt på apoteket)

4 ts glycerin
900 g melis


Annonse


Fremgangsmåte:

1 porsjon gir ca 16 stykker

1. Alle ingredienser under 1 legges i Cognac og appelsin- og sitronsaft + skall i et døgn.

2. Dag 2:
Visp romtemperert smør og sukker til en luftig krem. Tilsett et romtemperert egg om gangen til kremen, visp godt mellom hvert egg, slik at ikke kremen skiller seg. Tilsett oppvarmet sirup til røren.

3. Sikt inn hvetemel og krydder i smørblandingen.
4. Tilsett ingrediensblandingen som har lagt i bløtt i et døgn og rør forsiktig om.

5. Røren helles over i to godt smurte brødformer (1,5 liter) eller i en 24 cm rund form. Fordel røren gjevnt i formene.

Stekes ved 140 ºC i 2,5 time. Sjekk om kaken er ferdigstekt med en kakepinne, før den tas ut av ovnen. Kaken avkjøles på rist.

Pakk kaken inn i plastfolie og aluminiumsfolie og sett den kaldt til modning i minimum 3 uker.

Dynk den gjerne med fruktjuice, tee, konjakk eller fruktlikør under lagringsperioden. Da blir kaken saftigere.

4 til 5 dager før kaken skal benyttes, smøres kaken med kokende aprikospure/syltetøy og kles med marsipan (1/2 cm tykkelse).

La kaken stå kaldt og udekket i et døgn, slik at marsipanen setter seg og blir tørr på overflaten.
Kaken dekkes til slutt med royal Icing eller sukkerpasta

Fremgangsmåte: Royal Icing
Eggehvitene vispes til den er blitt hvit og luftig, og tilsettes sitronsaft. Sikt melisen gradvis i eggehvitene under stadig visping. Kremen skal bli så stiv at ringene etter vispen ikke siger sammen når du stopper mikseren. Skal du ikke benytte kremen med en gang dekkes bollen til med et fuktig klede eller has over i en lufttett beholder.

Royal Icing smøres direkte på marsipanlokket (som har stått og tørket i et døgn) ca. 1cm tykt.
Kremen kan smøres på slik at man får en glatt overflate med skarpe kanter, (dette krever litt trening) eller man kan smøre kremen utover kaken og få den til å se ut som snø ved å trykke baksiden på en skje ned i kremen og dra den opp (se bilde). Dette må gjøres rett etter at kremen er lagt på, da overflaten på kremen stivner raskt.

Fremgangsmåte: Sukkerpasta
Varm vann (ikke kokende) i en liten kjele og tilsett galantinpulver. Rør til gelatinen har løst seg opp. Tilsett glukose og glyserin, mens kjelen står på lav varme og rør til det har løst seg opp. Ta kjelen av varmen og tilsett melis gradvis under omrøring. Når man ikke klarer å tilsette mer melis med røreredskap, elter man inn resten av melisen med hendene. Fortsett å elt massen til den er smidig og glatt.

Pastaen kjevles best ut når den er nylaget. Pastaen kan oppbevares i en dobbel plast poste i romtemperatur i noen dager. Pastaen kjevles ut på samme måte som marsipan ca. 3 med mer tykkelse. Før pastaen legges over marsipanlokket må marsipanen pensles med vann, slik at pastaen fester seg til marsipanen.

Kaken settes kaldt uten å være tildekket, til den skal serveres. Skal man oppbevare kaken over en lengre periode, lønner det seg å pakke den inn i aluminiumsfolie og oppbevare den på et kjørlig sted. Godt innpakket i en lufttett beholder kan kaken holde seg i flere år. (Kaken er selvkonserverende siden den inneholder så mye sukker og frukt)

En liten refleksjon fra Marianne Hayes Antonsen, matfaglig konsulent hos melk.no:

Til mitt bryllup bakte jeg denne engelske fruktkaken som er en tradisjon i engelske bryllup. Den hadde fire etasjer. Den første etasjen gikk med i bryllupet. Den andre ble spist på vår 1 års bryllups dag. Den tredje etasjen ble spist i vår første datters barnedåp 1 ½ år etter. Og den siste etasjen ble spist i vår andre datters barnedåp 8 år etter bryllupet. Den siste etasjen smakte nesten like fortreffelig som den første, dog må det tilføyes at melisglasuren på den siste kaken var blitt så hard at vi måtte benytte en hammer for å komme oss gjennom den.

Mer info

Forfatter:
Kilde: Melk.no
(Intern: 27463)
Tilberedningstid: Lang tid
Oppskriften er vanskelig å tilberede
Kategori: Kaker
Land: England

Sett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.



Annonse

Prøv en lignende oppskrift

Prøv også Fruktbrød 3.Fruktbrød 3.
Denne retten har 357,06 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 43,95 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,82.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Juletrekake med kiwi.Juletrekake med kiwi.
Denne retten har 165,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 20,55 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,91 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,81.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Julefruktkake fra buskerud.Julefruktkake fra buskerud.
Denne retten har gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: .- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Trifle.Trifle.
Denne retten har 362 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,9 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 38 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,15.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fyldig mettende fruktkake.Fyldig mettende fruktkake.
Denne retten har 300,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 36,5 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,66.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Marsipankake med frukter.Marsipankake med frukter.
Denne retten har 202,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 34,46 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,88 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,7.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Engelsk Julekake 2.Engelsk Julekake 2.
Denne retten har 359,35 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 48,98 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,71 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,85.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Stollen 2.Stollen 2.
Denne retten har 408,62 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 49,76 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 18,96 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,97.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Julekake med frisk frukt.Julekake med frisk frukt.
Denne retten har 350,27 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 48,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,94 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,47.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Juletrekake.Juletrekake.
Denne retten har 181,07 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 20,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,79 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,43.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fruktkake 8.Fruktkake 8.
Denne retten har 366,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 35,18 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 19,38 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,18.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pannekaker Polami.Pannekaker Polami.
Denne retten har 86,62 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,8 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,51.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Melon- og mangokake.Melon- og mangokake.
Denne retten har 256,47 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 25,74 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,77 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,93.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fruktkake fra Freia.Fruktkake fra Freia.
Denne retten har 368,18 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 42,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 18,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,45.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sommerens festkake.Sommerens festkake.
Denne retten har 158,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 18,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,29 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,72.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.