Gå til forsiden av matoppskrift.no
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Enkel Mjød




Mjød lagd med hetvinsgjær blir smaksmessig nesten som en tørr hvitvin og regne. Hvis du i tillegg lager kullsyre, får du tilnærmet champagne. Anbefales å prøve.

Ingredienser

Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Antall porsjoner
1kgHonning
4litervann
1pakkeGjærnæringIngrediensen er ikke med i næringsutregningen. Les mer!
25grHetvinsgjær


Annonse

Allergener som er registrert i oppskriften

Advarsel! Du må selv sjekke ingrediensene før du bruker dem i oppskriften, husk at info her bare er en veiledning. Det kan forekomme feil

Spor-av-lupiner
Spor-av-sulfitt


Klikk her for mer info om allergenene og hvor de forekommer

Næringsdeklarasjon for Enkel Mjød med ingrediensene over!

NavnVerdi pr 100 gVerdi pr porsjonEnhet
Kalorier64,743 253,19Kcal
Protein0,2613,07gram
Karbohydrat15,77792,44gram
Kostfiber0,136,53gram
Fett0,042,01gram
Mettet fett0,000,00gram
Salt0,000,13gram
Pris på oppskriftenKr 2,00Kr 100,50Kroner
Hele oppskriften veier5 025 gr totalt gram

Fremgangsmåte:

Kok opp ønsket mengde vann (4 liter vann per kilo honning) og hell den over i et gjæringskar. Ha så lukkede krukker med honning i varmt vann (for å gjøre honningen mer flytende). Hell den varme honningen i gjæringskaret og rør godt. Ha litt varmt vann i de tomme honningkrukkene for å få ut siste rest av honning.

Ha gjærnæring i gjæringskaret, og rør til den har løst seg opp.
Lag en forkultur av hetvinsgjæret med å varme opp vann til 30 - 32 grader og tilsette en teskje sukker. La denne stå mens du venter på at mjøden skal kjøle seg ned til samme temperatur som forkulturen til gjæret.

Når mjøden og gjæret har samme temperatur, hell gjæret i mjøden og rør GODT. Gjerne med miksmaster eller stavmikser for å få luft ned i blandingen.

Sett mjøden til gjæring i et rom med jevn temperatur på 18 - 22 grader (husk gjærlås). Etter en måned kan du stikke om mjøden (flytte den over i et annet gjæringskar for å få bort bunnslammet).

Folk som har mer peiling enn meg mener at mjød burde stå til gjæring i minst tre måneder før du vurderer å tappe den på flaske eller tilsette smak i form av krydder eller frukt. Forslag kan være Kanel, Appelsin, Chilli, Aprikos, Blåbær etc. Kun fantasien setter grenser. Hvis du tilsetter smak må mjøden stå til sekundærgjæring i minst en måned før du siler den.

Husk gjærstopp hvis du ønsker en mjød uten kullsyre når du flasker den. Hvis du ønsker kullsyre tilsetter du 1/2 teskje sukker i flasken før du heller mjøden oppi. Husk rom for ekspansjon i flasken.

Mer info

Forfatter:
Kilde: Sten J. Pettersen
(Intern: 27424)
Kategori: Ølbrygging
Land: Ukjent-opprinnelse

Sett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.



Annonse






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.