Flatbrød 8

Bilde av Flatbrød 8.
Fotograf: Brodogkorn.no

Ingredienser

Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Porsjoner
7dlmelk
7dlvann
500grsammalt hvete, grov
1,5kggrovbakstmel (ferdigblanding av hvete og rug)
1tssalt
1tssukker
byggmel til utbaking

Annonse

Næringsinnhold pr 100 gram:

Kalorier 197,88 Kcal
Protein 7,7 g
Fett 1,48 g
Karbo 35,78 g
Pris 1,12.- kr

Flatbrød er tradisjonsbakst på sitt beste. Brødet bakes uten gjær, og kjevles i millimeter tynne leiver som stekes på takke. Flatbrød er yppelig til spekematen i jula, eller til suppe og gryteretter året rundt.

Flatbrød er et utrolig godt middagsbrød, med lang holdbarhet. Det er lange tradisjoner i bakst av flatbrød, kunsten har gått i arv gjennom generasjoner. En kan bruke alle slags melsorter til baksten, enkelte bruker også poteter. Fra gammelt av ble det brukt mye bygg og havre. Hvete- og rugmel ble mer vanlig etterhvert for å gjøre deigen enklere å jobbe med.

Fremgangsmåten:

1. Kok opp melk og vann.
2. Bland mel, salt og sukker i en bolle. Bruk gjerne kjøkkenmaskin. Tilsett den kokende væsken. Elt godt mens deigen ennå er varm. Tilsett eventuelt mer grovbaksmel til deigen er fast og slipper bollen.
3. Legg deigen i en plastpose og la den bli kald (minst 4 timer). La den gjerne ligge til neste dag.
4. Ha deigen ut på et melet bakebord (bruk grovbakst eller grov sammalt mel). Elt deigen. Kjevle den ut til en 2 cm tykk leiv. Stikk ut runde emner med en ring, ca. 10 cm i diameter, og legg dem på melet plate. Dekk med fuktig håndkle.
5. Kjevle runde deiger, ca. 42 cm i diameter. Bruk godt med byggmel i begynnelse og lite mel mot slutten av kjevlingen. Bruk trinsen på slutten rundt kantene.
6. Legg leiven med kjevlesiden ned på takken. Bruk middels varme og prøv deg fram. Børst av melet når leiven har ”stivnet”. Dusj gjerne med lunkent vann over leiven, da forklistrer rester av mel seg og leiven blir finere.
7. Snu leiven og del den i to. Stek ferdig. Avkjøl flatbrødet på rist om det er helt tørt. Legg eventuelt leivene i stekeovnen ved 50°C til de er helt tørre. Avkjøl på rist.

Oppbevares tørt og kjølig.Tjenester
Sett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6
Ekstra info

Kategori: Flatbrød
Land: Ukjent-opprinnelse
Tilberedningstid: 60 min +
Oppskriften er vanskelig å tilberede

Info om oppskriften

Forfatter:
Kilde: Brodogkorn.no
Oppskriften har hatt 1421 lesere totalt.
Oppskriften har fått 3 poeng totalt (av max 6) fra 1 lesere
Innlagt/oppdatert:
(Intern: 30155)

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!