Forvelling av grønnsaker

Ingredienser

1 kg grønnsaker
3-4 liter vann

Annonse

Fremgangsmåte:

Kok opp vannet i en rommelig kjele. Legg ikke mer en halvparten av grønnsakene i om gangen. Det beste er å ha grønnsakene i en rist eller i et klede før du legger dem i det fosskokende vannet. Da blir det lettere å få alle bitene opp på en gang.

Gi grønnsakene et raskt oppkok og beregn forvellingstiden fra det koker. Bruk varselur så grønnsakene ikke blir for mye kokt. Ta grønnsakene opp så snart forvellingstiden er nådd, og legg dem over i rennende kaldt vann eller i isvann.

Hvis du skal stelle mye grønnsaker, kan det være greit å fryse isblokker i brødformer god til i forveien slik at du har rikelig med is til avkjølingen. Grønnsakene skal avkjøles i vannet like lenge som forvellingstiden.

Legg så grønnsakene på rist eller kjøkkenpapir så de får renne godt av. Pakk grønnsakene i fryseemballasje og frys dem så fort som mulig.

Grønnsakene kan også stykkfryses. Dette er praktisk hvis du vil bruke litt om gangen. Legg de forvellede, godt avrente grønnsakene utover på et serveringsbrett eller lignende og la dem stå i dypfryseren til de er helt gjennomfryste. Pakk dem så i fryseemballasje.

Nedenfor finner du en oversikt over forskjellige grønnsaker og forvellingstider:

Asparges: Hvit asparges forvelles i 3-4 min. Grønn asparges egner seg ikke til frysing, men nytes når den er fersk.
Blomkål: : Buketter forvelles i 2-3 min.
Brokkoli: : Buketter forvelles i 2-3 min.
Bønner: : Strengles. Forvelles i 2-3 min.
Dill: Fryses raskt i plastpose/boks som den er, eller klippet opp. Ikke forvell. Ved bruk kryster man bare fra emballasjen over maten, lukker og legger tilbake i fryseren igjen.
Gressløk: Som dill.
Kruspersille: Som dill og gressløk.
Knollselleri: Fryses i terninger eller staver etter forvelling i 2-3 min.
Persillerot: Som knollselleri.
Purre: Kan skjæres i tynne ringer og trenger da ikke forvelling. Kubber på ca. 8-10 cm, må forvelles i 2-3 min. Bør pakkes godt pga. sterk lukt.
Rosenkål: Forvelles i 3-4 min.
Spinat: Forvelles i 1-2 min. Hakkes opp og pakkes.
Sukkererter: Strengles. Store sukkererter deles. Forvelles i 1 - 2 min.
Maiskolber: Forvelles hele i 6-7 min.
Paprika: Skjæres i tynne ringer eller biter og fryses uten forvelling.
Løk: Kan fryses ned i stekt eller kokt tilstand. Må pakkes godt inn pga. lukt. Løk er for øvrig en rimelig vare hele året, så kanskje bruke fryseplassen på noe annet? ¨
Gulrøtter: Kan fryses ned i skiver som forvelles i 2-3 min. Gulrøtter er for øvrig en rimelig vare omtrent hele året, så kanskje det er lurt å bruke fryseplassen til noe annet ?TjenesterSett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6
Ekstra info

Kategori: Konservering
Land: Ukjent-opprinnelse

Info om oppskriften

Forfatter:
Kilde: Frukt.no
Oppskriften har hatt 28390 lesere totalt.
Oppskriften har fått 4 poeng totalt (av max 6) fra 18 lesere
Innlagt/oppdatert:
(Intern: 9701)

Prøv en lignende oppskrift

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!