Gå til forsiden av matoppskrift.no
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Hallingrype




Ingredienser

Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Antall porsjoner
4stkryper

Sausen

bein fra rypene
15grsmør
4dlvann
5stkeinerbærIngrediensen er ikke med i næringsutregningen. Les mer!
0,5tstimian
4dlkremfløte
2ssrognebærgeléIngrediensen er ikke med i næringsutregningen. Les mer!
salt og nymalt pepper

Frikadellene

200grrypelårene, hjerter og lever, tilsammen 200 g
100grmedisterdeig
50grspekk
1tssalt
0,5tstimian
1stkegg
1dlkremfløte
2tspotetmel
nymalt pepper
20grsmør til steking


Annonse

Allergener som er registrert i oppskriften

Advarsel! Du må selv sjekke ingrediensene før du bruker dem i oppskriften, husk at info her bare er en veiledning. Det kan forekomme feil

Egg
Melk


Klikk her for mer info om allergenene og hvor de forekommer

Næringsdeklarasjon for Hallingrype med ingrediensene over!

NavnVerdi pr 100 gVerdi pr porsjonEnhet
Kalorier180,401 313,01Kcal
Protein15,58113,40gram
Karbohydrat0,715,17gram
Kostfiber0,020,15gram
Fett12,8093,16gram
Mettet fett5,8342,43gram
Salt0,372,68gram
Pris på oppskriftenKr 14,13Kr 102,84Kroner
Hele oppskriften veier2 911 gr totalt gram

Fremgangsmåte:

Start tidlig med denne retten, gjerne dagen i forveien, for det tar tid å lage en god rypesaus.

Slik deler du rypene
Bruk en liten, men skarp kniv og skjær lårene fra rypeskroget. Kutt langs brystbenet på rypen og skjær løs brystene. Oppbevar dem dekket med plast i kjøleskapet. Skrap kjøttet fra lårene. Se også over resten av skroget og renskrap det for kjøtt.

Forberedelser
Ribb eller flå rypene, ta ut innmaten, men ta vare på lever og hjerter.

Bein ut fuglene og sett brystene kaldt inntil videre. Skrap av kjøttet på rypelårene og sett også dette kaldt sammen med hjerter og lever for senere bruk.

Kutt rypeskrogene i grove biter og brun dem i smør i en passende kjele. Tilsett vann og krydder og la det hele småkoke under lokk i 1-2 timer.

Tilsett så kremfløte og rognebærgelé og fortsett kokingen til sausen begynner å tykne. Sil til slutt sausen og smak den til med salt og pepper.

Mens sausen er i kok, lager du rypefrikadellene. Mal lårkjøtt, lever og hjerter på kjøttkvern og bland det med medisterdeig og salt. Mal deretter spekket for seg.

Rør kjøttfarsen sammen med egg og spe med fløten. Bland inn spekk og potetmel til slutt og smak til med pepper. Form farsen med en spiseskje til åtte frikadeller og stek dem i smør.

Forbered garnityret du vil servere til, f.eks. selleritimbal (oppskrift under), baconsautert rosenkål (oppskrift under), stekte kantareller, rørte tyttebær og mandelpoteter. Men du må gjerne bruke det tilbehøret som du liker og har tilgang til.

Tilberedning
Start ca. 15 minutter før servering.

Krydre rypebrystene med salt, pepper og litt finknust timian. Brun 20 g smør i en stekepanne og stek brystene i 1 1/2-2 minutter på hver side på samme måte som du steker biff. Rypebrystene bør ikke bli gjennomstekt, for da blir de både seige og tørre.

Anrett brystene sammen med frikadeller og grønnsaker. Server poteter, saus og tyttebær ved siden av.

Mer info

Forfatter:
Kilde: Matsiden
(Intern: 2603)
Kategori: Kokt/dampet
Land: Norge
Fylke: Ukjent
Nasjonal/tradisjonsrett

Sett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.



Annonse

Prøv en lignende oppskrift

Prøv også Jensens Spesial Rype.Jensens Spesial Rype.
Denne retten har 137,65 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,38 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,67 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 13,69.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.