Helstekt kalkun

Bilde av Helstekt kalkun.
Fotograf: Kylling.no

Ingredienser

Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Porsjoner
1stk storkalkun, ca. 6 kg
2sssmeltet smør
1tssalt
0,5tspepper

Sviske- og eplefyll:

1stkløk i båter
250grsvisker
3stkepler i biter

Kyllingpostei

350grkyllinglever
1sssmør eller olje til steking
300grkyllingkjøtt fra lår eller filet
3stkegg
3sskonjakk
1knivsoddCayennepepper
0,5tstimian
50stkpistasjnøtter (andre nøtter?), grovhakket
evt salt og kvernet pepper
50grgåselever i biter
salt og kvernet pepper

Fløtesaus

1literkalkunkraft
Ca 3sshvetemel
2dlkremfløte
salt og hvit pepper

Annonse

Næringsinnhold pr 100 gram:

Kalorier 107,38 Kcal
Protein 15,98 g
Fett 3,4 g
Karbo 2,7 g
Pris 10,94.- kr

Helstekt kalkun er et vakkert og imponerende syn på matbordet. Følger du denne oppskriften vil du garantert oppnå et smakfullt og saftig resultat.

Fremgangsmåten:

Tin kalkunen i kjøleskap/kjølerom, eller på et annet kjølig sted. Husk at det tar fra 1 1/2 - 2 døgn å tine en kalkun.
Når kalkunen er tint, skal innmatposen som ligger inni kalkunen tas ut. Av innmaten koker du kraft, som er en god basis for saus. Fyll kalkunen med løk, svisker og eplebåter. Bind den opp ved å føre vingespissene bak på ryggen inn mot halsen. Slå en hyssing rundt begge vingene og stram til. Bind lårene sammen ved benknokene. Pensle kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og pepper.

Legg kalkunen på rist over langpannen eller i pannen hvis fuglen er stor. Ha litt vann i pannen under steking, slik at stekesjyen ikke fordamper. Stekesjyen skal brukes i sausen for å gi ekstra god smak. Stek kalkunen i stekeovnen ved 160 °C i 1/2 time pr. kilo. En kalkun på 6 kilo trenger altså 3 timers steketid.

Bruk en spiss, skarp kniv og skjær ned langs langs hele brystbenet. Likeledes skjærer du et snitt på yttersiden fra vingefestet mot lårfestet, til brystfileten er løs. Skjær den så i ca. 1/2 cm tykke skiver. Samle skivene som til en hel filet igjen, og legg dem tilbake på skroget. Kalkunen er nå klar til servering! Ved annen gangs servering skjæres lårene fra, benes ut og deles opp. Alternativt kan hele kalkunen skjæres opp på forhånd, men da mister du anledningen til å sende rundt festpyntet kalkun…

Koke kraft:
Brun innmaten i smør i en kjele. Hell over kaldt vann til innmaten er dekket. Kok opp og skum av. For å få ekstra god kraft tilsetter du litt oppdelt løk og gulrot. La kraften trekke 1 - 2 timer.
Bland silt sjy og kraft og mål opp hvor mye det blir.
Tilsett eventuelt hønsebuljong, det vil si vann og buljongterning, slik at du får nok kraft til sausen. Dette kan du gjerne gjøre på forhånd, så det ikke blir for hektisk i "innspurten".

Kyllingpostei
Rens kyllingleveren og fjern så mye av hinnene som mulig. Smelt smøret og stek kyllingleveren raskt. Dryss over litt salt og pepper. Avkjøl helt.
Skjær kyllingkjøttet i biter og kjør kjøtt og lever til farse i hurtigmikser. Tilsett egg, konjakk, kajenne og timian. Vend inn nøtter og evt. gåselever og krydre med salt og pepper. Fyll massen i en eller flere passende former. Sett formene i kokende vannbad og dekk dem med aluminiumsfolie. Bak posteien i ovnen ved 175 °C i ca 45 minutter. Avkjøl posteien under lett press.

Tips:
Posteien kan også serveres som en forrett, eller på julebordet. Server den da på grovt brød med litt salat og rødløkmarmelade eller ripsgelè.

Fløtesaus
Kok ut langpannen og sil sjyen. Mål opp 1 liter sjy og kraft og kok opp.
Rør ut hvetemel med vann til en tykk, flytende blanding. Pass på at det ikke er klumper. Tilsett litt etter litt i kraften under kraftig røring. La sausen småkoke i minst 5 minutter for å koke bort melsmak. Ha i fløte og smak til med salt og pepper.

Ekstratips for sauser:
Du kan også lage fløtesaus av posesaus. Rør ut pulveret med kraft og stekesjy i stedet for vann. En skvett med fløte vil gjøre sausen godt. På samme måte kan du lage andre gode sauser basert på sauseposer, f.eks. kantarell- og sjampinjongsaus.
Tilsett sjampinjong i skiver som er frest i smør og krydret med litt salt og pepper.Tjenester
Sett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6
Ekstra info

Kategori: Ovnsrett
Land: Ukjent-opprinnelse

Info om oppskriften

Forfatter:
Kilde: Kylling.no
Oppskriften har hatt 8213 lesere totalt.
Oppskriften har fått 3,5 poeng totalt (av max 6) fra 2 lesere
Innlagt/oppdatert:
(Intern: 25294)

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!