Gå til forsiden av matoppskrift.no
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Hjemmelagd lut til lutefisk




Ingredienser

Aske Vann


Annonse


Fremgangsmåte:

Luting med aske
Den beste men mest omstendelige måten til luting før i tiden, var bruk av askelut. Dette blir gjort på følgende måte om noen skulle ha lyst til å prøve.

Den beste asken er fra bøk, men siden det ikke er så mye av det her i landet kan man bruke bjørk. Her gjelder det at asken er rein og ikke har fremmedelementer i seg. Dette kan man ordne med å rense i peisen og bare fyre med bjørk en periode. Ta så ut asken, knus den og sil vekk evt trebiter.
Man trenger 2 liter aske til 7 liter vann. Det er nå 2 typer askelut man kan lage. Kokt og rå.

Kokt
Hell asken i en stor gryte og hell over kaldt vann. Kok opp og la det koke i ca 10 minutter. Rør hele tiden og sett så gryten til side slik at det kjølner og asken synker til bunns. Luten helles forsiktig av og siles gjennom klede. Helles på flasker og lagres til senere bruk. Merk de tydelig og settes utilgjengelig for småbarn.


Hell asken i ett kar og slå over kokende vann. Rør godt mens det avkjøles. Skal stå til den er helt kald og luten ligger på bunnen. Videre gjøres som for kokt. Videre fremgangsmåte er som nevnt ovenfor. Askelut brukes ublandet.

Mer info

Forfatter:
Kilde: Matoppskrift.no
(Intern: 21754)
Land: Norge

Sett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.



Annonse






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.