Honning-salt-brød

Ingredienser

2 porsjoner

Fordeig:
7 dl 4-korns bakemel
6 dl væske
1-2 ts havsalt
1-2 toppede ts honning

Deig:
siktet hvetemel/speltmel til en passe deig.
malt koriander/anis
1 ss olje

Annonse


Dette er en hevemetode som baserer seg på to motsatte elementer; jord og himmel. Det krystallinske saltet og det gyldne søtstoffet honning skaper den nødvendige spenning som skal til for en gjæringsprosess.

Fremgangsmåte:

Varm opp vannet til ca. 30°C, ikke over 40°C da ødelegges honningens verdifulle enzymer. Løs opp honningen med litt av vannet. Bland mel og salt i en bolle. Hell honningvannet i, deretter mer av vannet litt etter litt. Legg et håndkle over og sett bolle på et lunt sted til gjæringen kommer i gang.

Tilsett olje og så meget mel at det blir en fast men litt klebrig deig. Kna deigen og form ut to brød og legg dem i former med bakepapir eller som er godt smurte og melete. Pensle deigen med vann eller olje og sett formene på et varmt sted, ca. 35°C.
Det er svært viktig at ikke temperaturen overskrider 40°C da det ellers vil skje en uheldig gjøringsprosess, men brødene vil heller ikke heve seg skikkelig hvis temperaturen blir for lav. Bruk derfor termometer! Dekk formene med et fuktig håndkle.

Når brødene har hevet seg til det dobbelte, settes de inn i varm ovn, ca.170-200°C. Brødene kan tas ut etter 1-2 timer alt avhengig av vannmengden i deigen. Du kan også steke dem som til pumpernickelbrød. Brødene tas ut av formene og legges på rist. La dem stå til neste dag. Pakk brødene inn i håndkle og legg dem i en papirpose, de vil holde seg saftige i over en ukes tid!

Brøddeigen kan også iblandes karve, fennikel, rosiner eller fiken.TjenesterSett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6
Ekstra info

Kategori: Brød
Diett/allergi: Div diett
Land: Ukjent-opprinnelse

Info om oppskriften

Forfatter:
Kilde: Helios
Oppskriften har hatt 5227 lesere totalt.
Oppskriften har fått 3,5 poeng totalt (av max 6) fra 2 lesere
Innlagt/oppdatert:
(Intern: 24888)

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!