Innheradssodd 2

Ingredienser

Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Porsjoner

Bollefarse:

1kgrent sauekjøtt (2 kg ferdig farse)
100grnyretalg
1sssalt
1,5sspotetmel
7,5dlmelk
2,5dlfløte
muskat
kraft av beina til koking

Sodd:

2,5kgsauekjøtt
2kgfarsebollerIngrediensen er ikke med i næringsutregningen. Les mer!
10stkgulrøtter

Annonse

Næringsinnhold pr 100 gram:

Kalorier 168,46 Kcal
Protein 12,9 g
Fett 12,06 g
Karbo 1,91 g
Pris 8,6.- kr

Fremgangsmåte:

Den mest kjente matrettenn fra flatbygdene i Trøndelag er soddet. Innheradssodd er regnet som det opphavelige soddet, men det er mange lokale varianter. Sodd var festmat og ikke allemannskost. Sodd skal kokes på ferskt kjøtt, og det var derfor mest brukt på gårder der man hadde råd til å slakte dyr for anledningen. Sodd ble brukt til bryllup, barnedåp og begravelser. Det ble servert med skjenning og gjerne sviskegrøt til dessert (se egne oppskrifter).

Skrap kjøttet av beina for å unngå hinner og trevler i kjøttdeigen. La kjøttet stå til neste dag. Mal det 14 ganger, med salt fra andre gangen. Mal potetmel og talg med de to siste gangene.

Spe deigen med væske, 1 ss om gangen til farsen er passe fast. La gjerne deigen hvile innimellom. Krydre med muskat. Sett pølsehornet på kjøttkverna. Kjør bollefarsen gjennom og kapp småboller ned i en bolle med kraft. Ha kokende kraft i en vid kasserolle på ovnen, og trekk bollene i kraften ca 5 minutter. Bollene må ikke koke. Ta de opp og la det renne godt av de. Avkjøl og sett bollene kaldt til de skal brukes.

Lag soddet. Del kjøttet i store stykker og kok de i usaltet vann ca 90 minutter. Ta stykkene opp og avkjøl til neste dag. Skjær kjøttet i 1 cm store terninger. Kjøttkrafta må siles godt gjennom sil og klede.

Rens og kok gulrøttene i lettsaltet vann. Del de i små biter og hold de varme i gulrotkrafta til servering. Kok opp kjøttkraften og ha kjøtterningene i. Legg bollene nedi, så de blir gjennomvarme. Gulrøttene skal være i en kjele for seg.Tjenester
Sett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6
Ekstra info

Kategori: Suppe
Land: Norge
Fylke: Nord Trøndelag
Nasjonal/tradisjonsrett

Info om oppskriften

Forfatter:
Kilde: Matoppskrift.no
Oppskriften har hatt 3681 lesere totalt.
Oppskriften har fått 4 poeng totalt (av max 6) fra 3 lesere
Innlagt/oppdatert:
(Intern: 13766)

Prøv en lignende oppskrift

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!