Gå til forsiden av matoppskrift.no
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Innheradssodd 2




Ingredienser

Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Antall porsjoner

Bollefarse:

1kgrent sauekjøtt (2 kg ferdig farse)
100grnyretalg
1sssalt
1,5sspotetmel
7,5dlmelk
2,5dlfløte
muskat
kraft av beina til koking

Sodd:

2,5kgsauekjøtt
2kgfarsebollerIngrediensen er ikke med i næringsutregningen. Les mer!
10stkgulrøtter


Annonse

Allergener som er registrert i oppskriften

Advarsel! Du må selv sjekke ingrediensene før du bruker dem i oppskriften, husk at info her bare er en veiledning. Det kan forekomme feil

Melk


Klikk her for mer info om allergenene og hvor de forekommer

Næringsdeklarasjon for Innheradssodd 2 med ingrediensene over!

NavnVerdi pr 100 gVerdi pr porsjonEnhet
Kalorier168,461 101,62Kcal
Protein12,9084,36gram
Karbohydrat1,9112,49gram
Kostfiber0,342,22gram
Fett12,0678,86gram
Mettet fett5,9438,84gram
Salt0,513,32gram
Pris på oppskriftenKr 8,60Kr 56,24Kroner
Hele oppskriften veier5 232 gr totalt gram

Fremgangsmåte:

Den mest kjente matrettenn fra flatbygdene i Trøndelag er soddet. Innheradssodd er regnet som det opphavelige soddet, men det er mange lokale varianter. Sodd var festmat og ikke allemannskost. Sodd skal kokes på ferskt kjøtt, og det var derfor mest brukt på gårder der man hadde råd til å slakte dyr for anledningen. Sodd ble brukt til bryllup, barnedåp og begravelser. Det ble servert med skjenning og gjerne sviskegrøt til dessert (se egne oppskrifter).

Skrap kjøttet av beina for å unngå hinner og trevler i kjøttdeigen. La kjøttet stå til neste dag. Mal det 14 ganger, med salt fra andre gangen. Mal potetmel og talg med de to siste gangene.

Spe deigen med væske, 1 ss om gangen til farsen er passe fast. La gjerne deigen hvile innimellom. Krydre med muskat. Sett pølsehornet på kjøttkverna. Kjør bollefarsen gjennom og kapp småboller ned i en bolle med kraft. Ha kokende kraft i en vid kasserolle på ovnen, og trekk bollene i kraften ca 5 minutter. Bollene må ikke koke. Ta de opp og la det renne godt av de. Avkjøl og sett bollene kaldt til de skal brukes.

Lag soddet. Del kjøttet i store stykker og kok de i usaltet vann ca 90 minutter. Ta stykkene opp og avkjøl til neste dag. Skjær kjøttet i 1 cm store terninger. Kjøttkrafta må siles godt gjennom sil og klede.

Rens og kok gulrøttene i lettsaltet vann. Del de i små biter og hold de varme i gulrotkrafta til servering. Kok opp kjøttkraften og ha kjøtterningene i. Legg bollene nedi, så de blir gjennomvarme. Gulrøttene skal være i en kjele for seg.

Mer info

Forfatter:
Kilde: Matoppskrift.no
(Intern: 13766)
Kategori: Suppe
Land: Norge
Fylke: Nord Trøndelag
Nasjonal/tradisjonsrett

Sett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.



Annonse

Prøv en lignende oppskrift

Prøv også Sodd fra Inderøy.Sodd fra Inderøy.
Denne retten har 89,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,83 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,04 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Inderøysodd fra Gjørv Gård.Inderøysodd fra Gjørv Gård.
Denne retten har 168,46 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,61.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sodd.Sodd.
Denne retten har 71,37 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,83 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,49 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,16.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.