Gå til forsiden av matoppskrift.no
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Luting av fisk 2




Ingredienser




Annonse


Fremgangsmåte:

Lutfisk ble laget av tørrfisk, helst torsk, lyr eller sei. Fisken må ligge i bløt i rennende vann i ca 2 døgn, eller vannet på skiftes 3-4 ganger i døgnet.

Til lut ble det brukt vanlig soda, ca 1 kg på 10 liter vann. Man kan også bruke kaustisk soda, men ettersom den er etsende kan det lett bli skade på huden.

Kok opp vannet og løs opp sodaen i vannet. Dette bør gjøres i en plastdunk eller et trekar, for lut tærer på aluminium, sink og galvanisering. Hogg opp fisken, eller skjær den i passe stykker og legg i karet. Hell luta over. Den skal dekke fisken. Man kan godt legge noen pinner og stein oppå fisken for å holde den nede. Luta skal være kald før den legges på fisken.

La fisken ligge å lute i 1-3 dager, alt etter hvor hard eller myk den skal være. Fisken kan også ligge lenger, men blir da svært myk, eller mye luta. Bruker man vanlig soda er det nok å skylle fisken under rennende vann fra 1 til 3 timer, før man koker den.

Kok helst fisken i jerngryte eller emaljegryte. Aluminium blir svart av luta. Kok forsiktig i 10-15 minutter.

Mer info

Forfatter:
Kilde: Matoppskrift.no
(Intern: 13923)
Kategori: Røkt/gravet/saltet
Land: Norge
Fylke: Sør Trøndelag
Nasjonal/tradisjonsrett

Sett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.



Annonse

Prøv en lignende oppskrift

Prøv også Rakfisk 2.Rakfisk 2.
Denne retten har 0 kcal pr 100 gram.
Denne retten har gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: .- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.