Luting av tørrfisk

Ingredienser

1 porsjon

1 kg tørrfisk, helst av torsk
50 g kaustisk soda
10 liter vann

Annonse

Fremgangsmåte:

(blir 5-6 kg ferdiglutet fisk)

For å oppnå godt resultat ved luting av fisk er det viktig å oppbevare fisken kjølig (+8 til + 12 C) hele tiden, for eksempel i kjølerom eller kjeller. Må oppbevares frostfritt. Videre er det viktig å bruke kar av egnet materiale, for eksempel plast, rustfritt stål, porselen, stengods eller med emaljert overflate. Emaljen må være hel.

Lutingen skjer i tre etapper: bløtlegging, luting og utvanning:

Bløtleggingen gjør at tørrfisken blir myk og lettere påvirkes av luten. Lutingen gjør fisken holdbar og gir den en spesiell smak. Luten gjør også at fisken sveller kraftig, og at fiskekjøttet blir mykt. Utvanningen er viktig for å få bort luten og få riktig konsistens på lutefisken.

Bløtlegging: Sag fisken i 15-20 cm lange biter. La dem ligge i vann på et kjølig sted i 5-6 døgn. Skift vann hver dag.

Luting: Rør sodaen ut i vannet. Bruk en langskaftet treskje og rør til sodaen er helt oppløst. Legg fisken i luten. Den må dekkes helt av lutblandingen.

La fisken ligge i lutblandingen i 5-6 døgn. Fisken er ferdiglutet når man kan stikke en finger gjennom fiskekjøttet på det tykkeste.

Vær klar over at kaustisk soda er sterkt etsende og må behandles forsiktig. Bruk gjerne gummihansker når luten skal lages.

Utvanning: Skyll fisken og la den ligge i rikelig med vann en ukes tid. Skift vann hver dag. Gjør så en liten ”prøvekoking”. Blir fisken løs og geléaktig er den for lite utvannet. Den bør likevel ikke ligge i vann for lenge, da blir den hard. Hvis prøvekokingen gir tilfredsstillende resultat, lar man den utvannede fisken renne av og legger den i plastposer. Oppbevares i kjøleskap. Holder seg i 2-3 dager. Kan også fryses.TjenesterSett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6
Ekstra info


Land: Norge
Fylke: Ukjent
Nasjonal/tradisjonsrett
Oppskriften er middels vanskelig å tilberede

Info om oppskriften

Forfatter:
Kilde: Matoppskrift.no
Oppskriften har hatt 9825 lesere totalt.
Oppskriften har fått 4,1 poeng totalt (av max 6) fra 7 lesere
Innlagt/oppdatert:
(Intern: 11860)

Prøv en lignende oppskrift

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!