Gå til forsiden av matoppskrift.no
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Luting av tørrfisk




Ingredienser

1 porsjon

1 kg tørrfisk, helst av torsk
50 g kaustisk soda
10 liter vann


Annonse

Allergener som er registrert i oppskriften

Advarsel! Du må selv sjekke ingrediensene før du bruker dem i oppskriften, husk at info her bare er en veiledning. Det kan forekomme feil

Fisk


Klikk her for mer info om allergenene og hvor de forekommer

Fremgangsmåte:

(blir 5-6 kg ferdiglutet fisk)

For å oppnå godt resultat ved luting av fisk er det viktig å oppbevare fisken kjølig (+8 til + 12 C) hele tiden, for eksempel i kjølerom eller kjeller. Må oppbevares frostfritt. Videre er det viktig å bruke kar av egnet materiale, for eksempel plast, rustfritt stål, porselen, stengods eller med emaljert overflate. Emaljen må være hel.

Lutingen skjer i tre etapper: bløtlegging, luting og utvanning:

Bløtleggingen gjør at tørrfisken blir myk og lettere påvirkes av luten. Lutingen gjør fisken holdbar og gir den en spesiell smak. Luten gjør også at fisken sveller kraftig, og at fiskekjøttet blir mykt. Utvanningen er viktig for å få bort luten og få riktig konsistens på lutefisken.

Bløtlegging: Sag fisken i 15-20 cm lange biter. La dem ligge i vann på et kjølig sted i 5-6 døgn. Skift vann hver dag.

Luting: Rør sodaen ut i vannet. Bruk en langskaftet treskje og rør til sodaen er helt oppløst. Legg fisken i luten. Den må dekkes helt av lutblandingen.

La fisken ligge i lutblandingen i 5-6 døgn. Fisken er ferdiglutet når man kan stikke en finger gjennom fiskekjøttet på det tykkeste.

Vær klar over at kaustisk soda er sterkt etsende og må behandles forsiktig. Bruk gjerne gummihansker når luten skal lages.

Utvanning: Skyll fisken og la den ligge i rikelig med vann en ukes tid. Skift vann hver dag. Gjør så en liten ”prøvekoking”. Blir fisken løs og geléaktig er den for lite utvannet. Den bør likevel ikke ligge i vann for lenge, da blir den hard. Hvis prøvekokingen gir tilfredsstillende resultat, lar man den utvannede fisken renne av og legger den i plastposer. Oppbevares i kjøleskap. Holder seg i 2-3 dager. Kan også fryses.

Mer info

Forfatter:
Kilde: Matoppskrift.no
(Intern: 11860)
Oppskriften er middels vanskelig å tilberede
Land: Norge
Fylke: Ukjent
Nasjonal/tradisjonsrett

Sett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.



Annonse

Prøv en lignende oppskrift

Prøv også Fiskefarse.Fiskefarse.
Denne retten har 76,22 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,84 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,09.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.