Maltøl fra Aust Agder

Ingredienser

1 sekk bygg
humle
ølgjær

Annonse

Fremgangsmåte:

Legg en sekk med byggkorn i vann til den blir gjennombløt. Legg bygget utover på et gulv til groing. Deretter ble kornet tatt inn i et rom for tørking.

"Så ha bygget i eit kjer, og ein kalla det for å skjote av groane med en spade som var dertil laga. Så upp i drytetroget for å få vekk groane med en spade som var dertil laga. Så upp i drytetroget for å få vekk groane. Så ha det på mylla og grøype det."

Når matølet skulle lages måtte husmora tidlig opp. Klokken fire begynte hun. Da var det å legge nyhoggen ved i bunnen av stampen, som hadde et hull i bunnen. Over veden ble det lagt halm. Malten som var laget på forhånd ble helt i. Så ble det øst kokende vann over malten, samtidig som man måtte passe på at det var avløp med en stav som stod i tønnen og festet hullet. Den første halvtønnen var godt øl, den andre halvtønnen var tynnøl. Hver av disse slagene ble kokt hver for seg med humle og tilsatt gjær når det ble passe avkjølt. Da måtte ølet pakkes godt inn, og det måtte skje forsiktig for ikke "å uroe ølet".

Når det hadde stått 1 døgn ble gjæren skummet av, og ølet silt over på øldunken. Dette var øl som ble brukt til høytider som jul, men også i bryllup og begravelser.TjenesterSett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6
Ekstra info

Kategori: Ølbrygging
Land: Norge
Fylke: Aust Agder
Nasjonal/tradisjonsrett

Info om oppskriften

Forfatter:
Kilde: Matoppskrift.no
Oppskriften har hatt 4310 lesere totalt.
Oppskriften har fått 3 poeng totalt (av max 6) fra 1 lesere
Innlagt/oppdatert:
(Intern: 13525)

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!