Gå til forsiden av matoppskrift.no
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Mortensgås




Ingredienser

Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Antall porsjoner
1stkgås
sitron
salt og pepper

Fyll:

Ca 4,5stkepler i båter
250grsvisker, steinfrie

Rødvinssaus:

1stksjalottløk, evt. vanlig løk
4dlrødvin
4dlstekesjy og kraft kokt på innmat
Ca 150grsmør
salt og pepper


Annonse

Allergener som er registrert i oppskriften

Advarsel! Du må selv sjekke ingrediensene før du bruker dem i oppskriften, husk at info her bare er en veiledning. Det kan forekomme feil

Melk


Klikk her for mer info om allergenene og hvor de forekommer

Næringsdeklarasjon for Mortensgås med ingrediensene over!

NavnVerdi pr 100 gVerdi pr porsjonEnhet
Kalorier140,99968,55Kcal
Protein13,2991,30gram
Karbohydrat3,8926,72gram
Kostfiber0,724,95gram
Fett7,1048,77gram
Mettet fett3,5324,25gram
Alkohol0,99 %
Salt0,251,75gram
Pris på oppskriftenKr 11,60Kr 79,69Kroner
Hele oppskriften veier4 122 gr totalt gram

Fremgangsmåte:

Mortensmesse er 11. november, og skikken med å spise Mortensgås kommer opprinnelig fra Frankrike, men i våre dager er det først og fremst i Norden (spesielt i Skåne, Sverige) at skikken er utbredt.

Tin gåsa på et kjølig sted, helst i kjøleskap. Tørk den med kjøkkenpapir og gni den inn med saften av 1/2 sitron. Sitronsaften demper gåsefettet. Dryss over salt og pepper. Bind sammen bena ved knokene. Brett vingene bak på "nakken" eller skjær av vingene ved leddet og benytt avskjæret til koking av kraft sammen med innmaten. Ha i fyllet og sy eventuelt igjen åpningen med en bomullstråd. Legg gåsa på rist over langpannen omtrent midt i stekeovne. Ha i 3 dl med vann i langpannen, slik at ikke stekesjyen svir seg. Stek ved 160 °C i ca. 1/2 time pr. kg. Det vil si 2 timer steketid for ei gås på 4 kg. Stikk eventuelt inn en spiss kniv ved lårfestet. Kommer det frem klar kjøttsaft, så er også gåsa klar.

Del innmaten (+ evt. vingene) grovt opp og brun det i smør i en stekepanne. Legg innmaten i en kjele og fyll med kaldt vann. Kok opp og skum bort det som flyter opp. Ha gjerne i litt løk, purre, sellerirot og gulrot for å få kjempegod smak på kraften. La kraften koke et par timer. Sil kraften.

Finhakk løken og fres den lett i smør (eller gåsefett) i en kjele. Hell på rødvin og kraft og la det koke inn til omtrent det halve. Skum av en del av fettet fra stekesjyen når gåsa er ferdig stekt, og ha resten av stekesjyen i sausen. Det gir god smak. Sil sausen og visp inn kaldt smør, litt om gangen, til en fyldig saus.
Smak til med salt og pepper.

Mortensgås serveres tradisjonelt med rødkål og kokte poteter til. I Skåne, hvor det er sterke tradisjoner til Mortensgås, spises "svartsoppa" enten dagen før Mortensmesse eller som en forrett. Denne suppen lages på gåseblod og krydres med ingefær, kanel, nellik og allehånde.

Mer info

Forfatter:
Kilde: Matsiden
(Intern: 2399)
Kategori: Ovnsrett
Land: Frankrike

Sett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.



Annonse

Prøv en lignende oppskrift

Prøv også Mortensgås 1.Mortensgås 1.
Denne retten har 123,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,58.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Stekt gås med sjysaus og stekte poteter.Stekt gås med sjysaus og stekte poteter.
Denne retten har 0 kcal pr 100 gram.
Denne retten har gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: .- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.