Rognebærvin 2

Ingredienser

1 porsjon

11 kg helt modne rognebær
3 kg epler
8 kg sukker
Gjærnæring
(Svovel)
Gjærstopp
Vingjær (hetvin)

Annonse

Fremgangsmåte:

Rognebærene skal ha hatt en frostnatt (eller en natt i fryseren). Bærene renses og eplene skjæres i 0,5 cm tykke skiver. Bær og epler legges i en stor balje. Tøm kokende vann over slik at frukten så vidt blir dekket av vann. Bland i 1 kg sukker og gjærnæring (1 teskje etter det som står på pakningen). Rør godt.

Når blandingen har fått romtemperatur, has vingjæren oppi. Rør godt. Satsen settes lunt, 20-25 grader. Dekk baljen med et klede. La blandingen stå å gjære i balja 4 - 5 dager. Rør hver dag. Sil vinmosten gjennom en saftpose e.l. og hell den over i en dunk. Ha fruktmassen tilbake i baljen og ha i vann, rør godt. Sil en gang til. Tilsett 5 kg sukker, sørg for at det løser seg helt opp. Fyll opp dunken med vann, ca. 3/4 full, sett på gjærlås. La blandingen stå å gjære i 10 - 12 døgn.

Tilsett 5 kg sukker, sørg for at det løser seg helt opp. Fyll opp dunken med vann. La den stå å gjære til det bare er ett klukk per minutt i gjærlåsen (etter 10 - 18 døgn). Når gjæringen er ferdig, tilsettes gjærstopp (se bruksanvisningen på pakken). Sett vinen kjølig. Tapp den om og rist den godt etter et par dager. La den stå til den er klar. Tapp den på flasker og la den ligge et par måneder. Les oppskriften på vingjæren for hvor lenge den skal gjære. Svovel kan tilsettes ved hver sukkertilsetting og omtapping for å hindre villgjær, svovelen øker dessuten holdbarheten. Følg bruksanvisningen i pakka. Vinen blir meget tørr om den gjærer helt ut. Ønskes en søtere vin, tilsettes mer sukker.

VIKTIG: Vannet og vinen må alltid ha en temperatur på mellom 18 og 25 grader under gjæring. All redskap som brukes må være helt ren.

Denne oppskriften kommer fra Per Vetlesen.

(Fra internettsiden "Nesten alt om rogn")TjenesterSett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6
Ekstra info

Kategori: Vinlegging
Land: Norge
Fylke: Ukjent
Nasjonal/tradisjonsrett

Info om oppskriften

Forfatter:
Kilde: Tradisjoner
Oppskriften har hatt 9854 lesere totalt.
Oppskriften har fått 2,5 poeng totalt (av max 6) fra 6 lesere
Innlagt/oppdatert:
(Intern: 15678)

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!