Selbugomme

Ingredienser

10 liter skummet melk
1 ts løype
(hvetemelsjevning)

Annonse

Fremgangsmåte:

Til Selbugomme (Selbugum) brukes skummet melk. nysilt melk, en blanding av nysilt melk og geitmelk eller bare geitmelk, avhengig av hva man har og hva gommen skal brukes til. Selbugomme blir servert i gjestebud og til høytider, sammen med lefse.

Varm melken til 42 C i en kobberkjele. Ha i løype. Ta kjelen fra varmen. Gi melken et oppkok når den har stivnet. Rør forsiktig. Sil gommen fra mysen. Hvis man vil ha hvit gomme, må man ta bort en del av mysen. Gommen blir mer harbar hvis man bruker all mysen.

Mal osten i potetkvern eller kjøttkvern, fire ganger. Kok inn mysen så snart som mulig. Ha osten i når mysen har kokt såpass inn at den er tykk. Rør godt sammen mens det koker. For å være sikker på at gommen skal holde godt sammen kan man røre inn litt hvetemelsjevning mot slutten av koketiden.

Ta kjelen av varmen når gommen er passe fast. La den stå til gommen er nesten kald. Kna gommen sammen og form den i en bolle med et vått klede i. Form gommen lik på begge sider, og la den stå en stund. Ta gommen ut av bollen og glatt den med kniv dyppet i vann.TjenesterSett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6
Ekstra info

Kategori: Tilbehør
Land: Norge
Fylke: Sør Trøndelag
Nasjonal/tradisjonsrett

Info om oppskriften

Forfatter:
Kilde: Matoppskrift.no
Oppskriften har hatt 3951 lesere totalt.
Oppskriften har fått 3 poeng totalt (av max 6) fra 1 lesere
Innlagt/oppdatert:
(Intern: 13955)

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!