Gå til forsiden av matoppskrift.no
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Skjærtorsdagskål




Ingredienser

Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Antall porsjoner
0,5kgsaltet flesk
0,5kgsaltet kjøtt (svinerygg, leverpølse, and eller gås)
2,5litervann (eller så det dekker kjøttet)
400grgrønnkål (I stokk)
100grhvitkål
100grav følgende blader: purre, kjørvel, kommen, syre, løvetann, brennesle, gavl (skvallerkål)
125grfine byggryn
1kgPoteter


Annonse

Allergener som er registrert i oppskriften

Advarsel! Du må selv sjekke ingrediensene før du bruker dem i oppskriften, husk at info her bare er en veiledning. Det kan forekomme feil

Gluten


Klikk her for mer info om allergenene og hvor de forekommer

Næringsdeklarasjon for Skjærtorsdagskål med ingrediensene over!

NavnVerdi pr 100 gVerdi pr porsjonEnhet
Kalorier90,87458,44Kcal
Protein3,6418,36gram
Karbohydrat4,4622,50gram
Kostfiber0,934,69gram
Fett6,2931,73gram
Mettet fett2,2911,55gram
Salt0,582,94gram
Pris på oppskriftenKr 3,58Kr 18,06Kroner
Hele oppskriften veier5 045 gr totalt gram

Fremgangsmåte:

Flesket og kjøttet setttes over med vann, så det står dekket over kjøttet, bringes i kok og skummes. Når kjøttet er mørt, tas det opp i et dypt fat og pakkes inn, så det holdes varmt. Suppen siles og bringes i kok. En stor stokk grønnkål ribbes og skylles.

Hakkes fint sammen med hvitkålen og de øvrige grønne blader. Has i sammen med byggrynene. Hvis grønnkålen ikke er jevn nok, kommes en jevning på av bygmel rørt ut i litt vann. Potetene kokes som pillepoteter i en andre gryte og spises til.

Grønnkålen spises med flesket og kjøttet til. Utgjør både for- og etterret.
Oppskriften her er fra Brahetrolleborg.

De grønne blader kan variere alt etter lokalitet, og det gjelder om å være oppfinnsom i den tidlige vårtid.

I Flødstrup bruker man: »grønnkål, hvitkål, rødkål, gavlkål, persille, blader fra løk, rug, hvete, græs«. Man kan også bruke stikkelsbærblader, timian og purre.
På Nordfyn jevnes grønnkålen med havregryn.
Når man spiser grønnkål på denne måte skjærtorsdag, unngår man å få kalden (en slags malaria). Naturligvis kan grønnkålen lages på fersk kjøtt. Det tilsettes da salt.

Mer info

Forfatter:
Kilde: Alletiders kogebog
(Intern: 18972)
Kategori: Gryterett
Land: Danmark
Nasjonal/tradisjonsrett

Sett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.



Annonse

Prøv en lignende oppskrift

Prøv også Grønnsakgryte med blomkål og søtpotet.Grønnsakgryte med blomkål og søtpotet.
Denne retten har 60,87 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,25 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,2.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Ungarsk kålgryte.Ungarsk kålgryte.
Denne retten har 96,93 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,29 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,49.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kålgryte med pølse.Kålgryte med pølse.
Denne retten har 88,26 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,67.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.