Gå til forsiden av matoppskrift.no
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Skrivarbrød fra Lesja




Ingredienser

Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Antall porsjoner

Avletter:

1litervann
0,25literkremfløte
byggmel til passe tykk røre

Røre (åkost):

3literkremfløte
2,5literkulturmelk
byggmel
litt potetmel til passelig tykkelse


Annonse

Allergener som er registrert i oppskriften

Advarsel! Du må selv sjekke ingrediensene før du bruker dem i oppskriften, husk at info her bare er en veiledning. Det kan forekomme feil

Melk


Klikk her for mer info om allergenene og hvor de forekommer

Næringsdeklarasjon for Skrivarbrød fra Lesja med ingrediensene over!

NavnVerdi pr 100 gVerdi pr porsjonEnhet
Kalorier195,9413 162,27Kcal
Protein2,23149,80gram
Karbohydrat2,88193,46gram
Kostfiber0,000,00gram
Fett19,501 309,91gram
Mettet fett12,83861,86gram
Salt0,064,16gram
Pris på oppskriftenKr 3,60Kr 241,83Kroner
Hele oppskriften veier6 718 gr totalt gram

Fremgangsmåte:

Lesja Bondelag byr på "skrivarbrød fra Lesja". På Lesja har skrivabrød lange tradisjoner. Fra gammelt av ble skrivarbrødet laget med forskjellige mønstre. Et for barnedøp, et annet for bryllup, et tredje for begravelse og så videre. Det skrivarbrødet som ble laget til hverdags var enklere og hadde mønster bare på den ene siden.
Ettersom det var et tidkrevende arbeid å fremstille skivarbrød og ingrediensene var kostbar, ble det regnet som festmat. Til steking brukte man i gamle dager åpen peisvarme med tyrived, mens man i dag bruker elektrisk takke opp ned, som overvarme, eller stekeovn med grillelement.

Først stekes avletter, som er en slags vaffellplater i avlettjern. Deretter røren (åkost). Åkosten fordeles først på den ene siden av avlettene og krotes til et spesielt skrivarbrød-mønster (skrives me en spesiell kam av plastikk - fra gammelt laget av never). Deretter blir den stekt under takken.
Samtidig pynter man kanten rundt leiven. I dag serveres skrivarbrød som kaffe mat. Det smaker godt med smør og Gudbrandsdalsost på, men også deilig med smør og sirup.

Mer info

Forfatter:
Kilde: Matoppskrift.no
(Intern: 13832)
Kategori: Vafler
Diett/allergi: Uten egg
Land: Norge
Fylke: Oppland
Nasjonal/tradisjonsrett

Sett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.



Annonse






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.