Gå til forsiden av matoppskrift.no
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Sprengt gås




Ingredienser

Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Antall porsjoner

Saltlake:

3litervann
3dlsalt
6sssukker
1ssknust pepper
4stklaurbærblad
4stknelliker, hele

Koking:

vann
2stkgulrøtter
1stksellerirot
1stkpurre
1stkløk
300grkålrot
2stklaurbærblad
1sshel pepper

Saus til varm gås:

80grMargarin
0,5stksellerirot
0,5stkløk, finhakket
60grhvetemel
8dlgåsekraft
2dlmelk
3sspersille, hakket
hvit pepper
litt revet muskatnøtt


Annonse

Allergener som er registrert i oppskriften

Advarsel! Du må selv sjekke ingrediensene før du bruker dem i oppskriften, husk at info her bare er en veiledning. Det kan forekomme feil

Gluten
Melk
Selleri
Spor-av-melk
Spor-av-soya


Klikk her for mer info om allergenene og hvor de forekommer

Næringsdeklarasjon for Sprengt gås med ingrediensene over!

NavnVerdi pr 100 gVerdi pr porsjonEnhet
Kalorier31,20294,16Kcal
Protein0,565,28gram
Karbohydrat4,2139,69gram
Kostfiber0,666,22gram
Fett1,2011,31gram
Mettet fett0,312,92gram
Salt6,1357,84gram
Pris på oppskriftenKr 1,25Kr 11,79Kroner
Hele oppskriften veier5 657 gr totalt gram

Fremgangsmåte:

Sprengt eller lettsaltet som vel er et mer begripelig uttrykk, er en gammel og god måte å tilberede gås på. Saltet fremhever den gode smaken, og ingen finurlige krydderier og stekemetoder tar vekk gåsas særpreg. Gåsa kan serveres kald eller varm etter ønske. Tradisjonen tilsier at det skal serveres pepperrotkrem til gsa. Pepperrotkrem passer best til kald gås. Ønsker du å servere den varm, kan det lages en lys saus basert på kokekraften.

Til denne retten kan du godt bruke kanadagås - dette kjøttet egner seg godt til salting og koking. En stor kanadagås gir mat til ca 6 personer.

Start med å koke opp laken og avkjøl den.

Ribb og vask gåsa. Tørk den godt og la den ligge i saltlake i to døgn.

Ta gåsa ut av laken og legg den i en kjele med kaldt vann som dekker gåsa helt. Kok den opp og skum av eventuelle urenheter. Ha i pepper og laurbærblad og kok i 30 minutter.

Mens dette koker renser og vasker du grønnsakene. Skjær dem i skiver og ha i kjelen. Kok ytterligere til gåsa er mør. Dette tar 1 1/2 - 2 timer.

Ønsker du å servere gåsa varm, kan grønnsakene serveres sammen med denne. Skal gåsa serveres kald, avkjøles den i kraften, gjerne til dagen etter.

Rens sellerirota og kutt den i terninger. Smelt margarinen i en kjele og fres selleristengene og løken uten at de får farge.

Rør inn hvetemel og spe med varm gåsekraft. Tilsett melk og la sausen koke i 15 minutter. Smak til med pepper og muskat. Sil sausen om ønskelig, og ha i finhakket persille rett før servering.

Skjær gåsebrystet i pene skiver og lårene i passe serveringsstykker. Server med grønnsakene og kokte poteter.

Mer info

Forfatter:
Kilde: Matoppskrift.no
(Intern: 8068)
Kategori: Kokt/dampet
Land: Ukjent-opprinnelse

Sett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.



Annonse






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.