Stekt gås med fruktfyll

Ingredienser

Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Porsjoner
5kggås
1sssalt, pepper
1litervann og buljong

fyll:

2stkappelsiner, skallet
3stkappelsiner i båter
200grsvisker, utbløtte
150grtranebær

saus:

1litergåsesky
Ca 5,5ssmel
salt, pepper, sukker
evt. kulør
2dlfløte

Annonse

Næringsinnhold pr 100 gram:

Kalorier 116,32 Kcal
Protein 14,47 g
Fett 5,38 g
Karbo 2,28 g
Pris 11,04.- kr

Fremgangsmåte:

Gåsen bestilles i god tid hos slakteren, den kan erstattes av 2 ender à 3 kg til i alt 8 personer. Den samlede steketid vil være cirka 3 timer, ellers er fremgangsmåden som til gås.
Det overflødige fett fjenes. Vingespisser og gumpen skjæres av.

Appelsiner og tranebær skylles. Skallen på appelsinene rives fint, og kjøttet deles i båter. Gåsen skylles, rester av innvoller og evt. fjær fjernes, gnis utvendig og innvendig med salt, de blandede frukter fylles i, og det lukkes med kjøttpinne. Bord, kniver m.m., som har vært i kontakt med gåsen, rengjøres.

Gåsen plasseres på risten i en skypanne med ryggen oppover. Skypannen plasseres nederst i ovnen og innstilles på 160 grader. Etter 1 time helles avsmeltet fett fra skypannen, og gåsen vendes.

Vingespisser, hals og innmat (kråsen, lever, hjerte) legges i skypannen, vann og buljong helles på. Gåsen stekes videre i 4 timer og dryppes med sky av og til.

For å oppnå sprøtt skinn, kan temperaturen heves til 225 grader i de sidste 15 minutter, så den samlede steketid blir ca. 5 timer, inntil kjøttet mellom lår og bryst er mat og gjennomstekt. Gåsen hviler i 15 minutter innen trancheringen, der kan foregå ved bordet og papirmanchetter setttes på.

Papirmanchetter:
2 stk hvitt papir på cirka 10x15 cm, brettes, klippes i strimler fra den brettede side, inntil ca. 1 cm før kanten. Papiret vendes og setttes på gåsen.

Saus:
skyen i skypannen siles, fett fjenes med en stor ske, skyen og evt. fløte (i alt 1 liter) helles i en tykbunnet gryte. Mel røres ut med kaldt vann, røres i den kokende sky og kokes i ca. 5 min. Sausen tilsettes kulør etter smak og smakes til med salt, pepper og evt. en anelse sukker.

Tranchering:
Lårene skjæres av, de deles i over- og underlår. Vingene skjæres av i leddene. Brystet skjæres av benet og deles i skrå skiver. Fruktfyllett tas ut av gåsen med en skje og legges ved kjøttet.

Tips:
Det overflødige fett kan skjæres i små stykker og smeltes ved svak varme i en gryte eller panne. Fettet siles, helles i en krukke og blandes med fettet fra skypannen. Det oppbevares i kjøleskap og anvendes til bla. rugbrød og pannestekning. De avsilede fettbiter kan spises på rugbrød med salt. En andre mulighet er at gi småfuglene fettet i små porsjoner med frø.Tjenester
Sett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6
Ekstra info

Kategori: Ovnsrett
Land: Danmark

Info om oppskriften

Forfatter:
Kilde: Matoppskrift.no
Oppskriften har hatt 9840 lesere totalt.
Oppskriften har fått 3,8 poeng totalt (av max 6) fra 6 lesere
Innlagt/oppdatert:
(Intern: 19293)

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!