Stekt kalkun med urter

Bilde av Stekt kalkun med urter.
Fotograf: Kylling.no

Ingredienser

Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Porsjoner
1stkkalkun på ca 5 kg
1stkløk, 1 gulrot, 1 skive selleri og litt purre til koking av kraft
3sssmeltet smør
1tssalt
0,5tspepper
1tstimian
1tsestragon
1tsrosmarin

MAISBRØD-STUFFING

1stkhjemmelaget maisbrød (cornbread)
1stkløk
4stang(stenger)selleri
2ssfinhakket salvie, evt. timian
3,5dlkalkunkraft eller hønsebuljong
2sssmeltet smør
0,5tssalt
0,25tspepper

KALKUNSAUS

3sssmør
4sshvetemel
1,5literkraft + evt. hønsebuljong
finhakket kjøtt og lever (fra kraftkokingen)

Annonse

Næringsinnhold pr 100 gram:

Kalorier 105,03 Kcal
Protein 12,88 g
Fett 3,29 g
Karbo 5,88 g
Pris 8,59.- kr

Fremgangsmåten:

Tin kalkunen. Del over vingene i ”albueleddet”. Ta ut posen med innmat som ligger i hulrommet på kalkunen. Legg vinger og innmat, unntatt lever, i en kjele. Hell over kaldt vann til det dekker og kok opp. Fjern skum og annet som flyter opp. For å få god smak på kraften er det lurt å tilsette en halv løk, en gulrot, 1 skive sellerirot og litt purre. La kraften koke 1 times tid. Ha i leveren og la den få koke et kvarters tid. Dersom leveren ikke skal brukes i sausen kan den være med under hele kraftkokingen. Sil kraften. Rens kjøttet fra halsen, og grovhakk det sammen med leveren. Finhakket kjøtt og lever tilsettes på amerikansk vis i sausen (giblet gravy). Foretrekker du en vanlig, norsk saus lages sausen uten det hakkede kjøttet.

Lag stuffingen (se cornbread dressing) og fyll kalkunen. Bland smeltet smør med salt, pepper og krydderurter. Bruk gjerne friske urter, hvis du har tilgang på det. Pensle kalkunen med blandingen. Bind sammen bena med hyssing og legg kalkunen i en langpanne dekket med aluminiumsfolie. Hell 3-4 dl vann i pannen, slik at stekesjyen ikke skal tørke ut under steking. Sett kalkunen i ovnen ved 160 °C og beregn steketiden til 1/2 time per kilo kalkun (3 timer for en 6-kilos kalkun). Legg til 1/2 time dersom kalkunen er fylt. Pensle gjerne forsiktig med smeltet smør et par ganger i løpet av steketiden for å få en ekstra gyllen og flott farge, og ekstra sprøtt skinn. De siste minuttene av steketiden kan temperaturen skrus opp til 225 °C, dersom kalkunen trenger det for utseendes skyld. La kalkunen hvile i minst 20 minutter før oppskjæring.

Server kalkunen med saus, potetmos, søtpoteter, kokte aspargesbønner, babymais og paprikastrimler. I USA er tranebær i én eller annen variant fast følge, men her i landet kan vi gjerne bruke vanlig tyttebærsyltetøy. Gresskarpai er antakelig den mest populære desserten til den amerikanske høsttakkefesten. Får man ikke tak i friske eller hermetiske gresskar er sjokoladeterte en god erstatning.

MAISBRØD-STUFFING
Smuldre brødet i en stor bolle. Finhakk løk og stilkselleri og tilsett i bollen sammen med finhakket salvie eller timian. 1 ts tørket urtekrydder kan erstatte 1 ss finhakkede friske urter. Hell kalkunkraft eller hønsebuljong i blandingen sammen med litt smeltet smør, salt og pepper. Fyll kalkunen med stuffingen. Overflødig stuffing kan fylles i en smurt form og stekes sammen med kalkunen den siste delen av steketiden (ca. 1/2 time).

KALKUNSAUS
Smelt smør i en kjele og rør inn hvetemel. Spe med kraft og rør godt til en klumpfri saus. Dersom det ikke ble nok kraft kan du spe på med hønsebuljong som er laget av vann og buljongterning. Tilsett finhakket kjøtt og lever fra kraftkokingen (kan sløyfes). Smak til sausen med salt og pepper. En del norske ganer kan sikkert foretrekke en liten fløteskvett.Tjenester
Sett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6
Ekstra info

Kategori: Ovnsrett
Land: Amerika
Nasjonal/tradisjonsrett

Info om oppskriften

Forfatter:
Kilde: Kylling.no
Oppskriften har hatt 6003 lesere totalt.
Oppskriften har fått 3 poeng totalt (av max 6) fra 1 lesere
Innlagt/oppdatert:
(Intern: 15929)

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!