Gå til forsiden av matoppskrift.no
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Surdeig



Surdeig oppskrift.
Fotograf: Brodogkorn.no

Ingredienser

Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Antall porsjoner
5dlvann
500grrugmel, fint ( + 1500 g til de neste dagene)
2sshavsalt (til dag 3 og 4)
1500grrugmel til de andre dagene


Annonse

Allergener som er registrert i oppskriften

Advarsel! Du må selv sjekke ingrediensene før du bruker dem i oppskriften, husk at info her bare er en veiledning. Det kan forekomme feil

Gluten


Klikk her for mer info om allergenene og hvor de forekommer

Næringsdeklarasjon for Surdeig med ingrediensene over!

NavnVerdi pr 100 gVerdi pr porsjonEnhet
Kalorier270,706 843,30Kcal
Protein5,54140,05gram
Karbohydrat55,541 404,05gram
Kostfiber6,80171,90gram
Fett1,4235,90gram
Mettet fett0,164,04gram
Salt1,0426,37gram
Pris på oppskriftenKr 1,14Kr 28,82Kroner
Hele oppskriften veier2 528 gr totalt gram

Fremgangsmåte:

DAG 1
5 dl vann
500 g sammalt rug fin
Varm vannet til 30 °C, og bland det med melet. Dekk bollen med plast og la den stå i romtemperatur til neste dag.

DAG 2
5 dl vann
500 g sammalt rug fi n
150 g deig fra dag 1 (kast resten)
Varm vannet til 30 °C, og bland det med rugen og deig fra 1 dag. Dekk med plast og la deigen stå i romtemperatur til neste dag.

DAG 3
Nå skal du se at deigen har begynt å gjære. Hvis deigen ikke har begynt å heve, har noe gått galt og du må begynne om igjen fra dag 1. Dersom det er en reaksjon i deigen, fortsett slik;
5 dl vann
500 g sammalt rug fi n
100 g deig fra dag 2 (kast resten)
1 ss havsalt
Bruk kaldt vann og bland alt sammen. Dekk bollen med plast og la den stå i romtemperatur til neste dag.

DAG 4
5 dl vann
500 g sammalt rug, fi n
1 ss havsalt
100 g deig fra dag 3 (kast resten)
Bruk kaldt vann og bland alt sammen. Dekk med plast og sett deigen på det varmeste stedet i kjøleskapet til neste dag. Nå har du en surdeig.

DAG 5
Bakedagen

Tips:

- Legg plasten helt ned på deigen slik at det ikke blir snerk på den. Oppbevar den ferdige surdeigen i et syltetøyglass med hull i lokket (for å tilføre luft til surdeigen) i kjøleskapet.

- Når surdeigen skal brukes, lar du alltid 100 gram bli igjen i glasset. Dagen før bakedagen gjentar du så framgangsmåten for dag 4 i oppskrift en for å lage surdeig. Surdeig skal helst brukes minst en gang i måneden.

- Hvis man ikke skal bake på noen uker, kan man gi surdeigen «mat» i form av litt sammalt rug fin og litt ekstra vann.

- Du må sørge for å ha god tid når du skal bake med surdeig. Hevetiden avhenger av hvor mye liv det er i surdeigen og hva temperaturen er.

Fakta

Vann og mel er utgangspunktet for å lage en surdeig. Framgangsmåten som beskrives her, er profesjonell og krever god tid og gode råvarer. Det blir en del svinn fra dag til dag, men det er større sjanse for å lykkes dersom det er en viss størrelse på deigen. Belønningen er gode bakverk, og husk at dersom surdeigen blir tatt godt vare på kan den leve i mange år.

Surdeig er følsom for påvirkning fra andre bakteriefl oraer, og disse kan lett ødelegge surdeigskulturen. Vær derfor ekstra omhyggelig med å vaske deg på hendene og å bruke helt rent bakeutstyr når du skal jobbe med en surdeigskultur. Bruk romtempererte råvarer dersom det ikke er beskrevet noe annet.

Mer info

Forfatter:
Kilde: Brodogkorn.no
(Intern: 25984)
Kategori: Brød
Diett/allergi: Uten melk
Land: Ukjent-opprinnelse

Sett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.



Annonse

Prøv en lignende oppskrift

Prøv også Grovbrød med sirup.Grovbrød med sirup.
Denne retten har 249,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 45,9 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,13.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Surdeig med eple.Surdeig med eple.
Denne retten har 120,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 21,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,88 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,71.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Mimmis knekkebrød.Mimmis knekkebrød.
Denne retten har 233,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 17,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,58 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,14.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Svensk surmelksbrød.Svensk surmelksbrød.
Denne retten har 209,8 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 40,28 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,26 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,5.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Ingers rugbrød.Ingers rugbrød.
Denne retten har 174,56 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 25,86 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,84 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,98.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rugbrød til bakerlandslaget.Rugbrød til bakerlandslaget.
Denne retten har 211,16 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 22,95 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,5 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,28.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Fint rugbrød.Fint rugbrød.
Denne retten har 182,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 35,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,16.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grov surdeig.Grov surdeig.
Denne retten har 120,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 21,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,88 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,71.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sprøtt rugknekkebrød.Sprøtt rugknekkebrød.
Denne retten har 200,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 34,47 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,92 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,52.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Bakerlandslagets rugbrød.Bakerlandslagets rugbrød.
Denne retten har 211,16 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 22,95 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,5 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,28.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Bergenske løsebrød.Bergenske løsebrød.
Denne retten har 141,09 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 27,02 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,03 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,39.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Vørterbrød 3.Vørterbrød 3.
Denne retten har 240,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 49,67 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,03.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kurvbrød.Kurvbrød.
Denne retten har 221,7 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 41,37 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,14.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grov kneipp med linfrø.Grov kneipp med linfrø.
Denne retten har 173,71 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 31,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,59 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,87.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rugbrød 2.Rugbrød 2.
Denne retten har 209,71 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 33,53 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,53 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,22.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.