Gå til forsiden av matoppskrift.no
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Surpølse fra Røros 2




Ingredienser

Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Antall porsjoner
10kginnmat og avskjær fra sau
Ca 2,5kgtalg
1kghelgryn, byggryn
2stkløker
18tssalt
3tstimian
400grsalt
0,5kopp(er)eddik, 7%


Annonse

Allergener som er registrert i oppskriften

Advarsel! Du må selv sjekke ingrediensene før du bruker dem i oppskriften, husk at info her bare er en veiledning. Det kan forekomme feil

Gluten
Sulfitt


Klikk her for mer info om allergenene og hvor de forekommer

Næringsdeklarasjon for Surpølse fra Røros 2 med ingrediensene over!

NavnVerdi pr 100 gVerdi pr porsjonEnhet
Kalorier116,3113 788,32Kcal
Protein18,722 219,22gram
Karbohydrat5,63667,43gram
Kostfiber0,95112,62gram
Fett1,89224,06gram
Mettet fett0,033,56gram
Salt4,46528,38gram
Pris på oppskriftenKr 11,27Kr 1 336,04Kroner
Hele oppskriften veier11 855 gr totalt gram

Fremgangsmåte:

Surpølse er en gammel rett fra Rørosdistriktet, og varierer fra bygd til bygd og fra gard til gard. Uansett "korrekt" oppskrift er det ikke tilrådelig å forsøke seg på denne retten uten erfaren hjelp første gangen. Surpølse forutsetter en god porsjon "feeling". Et vellykket resultat er ytterst velsmakende og det er ikke vanskelig å bli en livsvarig tilhenger av denne retten. Denne oppskriften ble brukt i Aspå´s slakterforretning på Røros.

Melgrynene legges i tøypose som legges i vann ca 1 døgn og kokes deretter i kjøttkraften, fra kokingen av sau. Innmat og talg kokes. Blandingen males og alt blir så blandet til en grøt og krydres og saltes med pepper, timian og salt. Tilsett eddik.

Lag pølsen med kjøttkvern og pølsehorn. Det er en fordel at kjøttmassen er noe varm. Pølsene forvelles i kokende vann i ca 10 minutter. Heng de så opp i et lunt rom en ukes tid. Da er den klar til bruk, men skal deretter oppbevares kjølig. Kan også fryses.

Ved bruk gjennomvarmes den i stekeskuff og brunes deretter i panne på ovnen. Pølsen stekes i sitt eget fett, og sprekker ofte. Skinnet blir helt sprøtt. Server sammen med kokte poteter og kålrabi. Fra gammelt av ble det brukt bare potet. Hjemmebakt flatbrød hørte selvfølgelig med. Som drikke passer hjemmebrygget øl.

Mer info

Forfatter:
Kilde: Matoppskrift.no
(Intern: 13945)
Oppskriften er vanskelig å tilberede
Kategori: Kokt/dampet
Land: Norge
Fylke: Sør Trøndelag
Nasjonal/tradisjonsrett

Sett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.



Annonse






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.