Surpølse fra Røros 2

Ingredienser

Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Porsjoner
10kginnmat og avskjær fra sau
Ca 2,5kgtalg
1kghelgryn, byggryn
2stkløker
18tssalt
3tstimian
400grsalt
0,5kopp(er)eddik, 7%

Annonse

Næringsinnhold pr 100 gram:

Kalorier 116,31 Kcal
Protein 18,72 g
Fett 1,89 g
Karbo 5,63 g
Pris 11,27.- kr

Fremgangsmåte:

Surpølse er en gammel rett fra Rørosdistriktet, og varierer fra bygd til bygd og fra gard til gard. Uansett "korrekt" oppskrift er det ikke tilrådelig å forsøke seg på denne retten uten erfaren hjelp første gangen. Surpølse forutsetter en god porsjon "feeling". Et vellykket resultat er ytterst velsmakende og det er ikke vanskelig å bli en livsvarig tilhenger av denne retten. Denne oppskriften ble brukt i Aspå´s slakterforretning på Røros.

Melgrynene legges i tøypose som legges i vann ca 1 døgn og kokes deretter i kjøttkraften, fra kokingen av sau. Innmat og talg kokes. Blandingen males og alt blir så blandet til en grøt og krydres og saltes med pepper, timian og salt. Tilsett eddik.

Lag pølsen med kjøttkvern og pølsehorn. Det er en fordel at kjøttmassen er noe varm. Pølsene forvelles i kokende vann i ca 10 minutter. Heng de så opp i et lunt rom en ukes tid. Da er den klar til bruk, men skal deretter oppbevares kjølig. Kan også fryses.

Ved bruk gjennomvarmes den i stekeskuff og brunes deretter i panne på ovnen. Pølsen stekes i sitt eget fett, og sprekker ofte. Skinnet blir helt sprøtt. Server sammen med kokte poteter og kålrabi. Fra gammelt av ble det brukt bare potet. Hjemmebakt flatbrød hørte selvfølgelig med. Som drikke passer hjemmebrygget øl.Tjenester
Sett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6
Ekstra info

Kategori: Kokt/dampet
Land: Norge
Fylke: Sør Trøndelag
Nasjonal/tradisjonsrett
Oppskriften er vanskelig å tilberede

Info om oppskriften

Forfatter:
Kilde: Matoppskrift.no
Oppskriften har hatt 4629 lesere totalt.
Oppskriften har fått 3 poeng totalt (av max 6) fra 2 lesere
Innlagt/oppdatert:
(Intern: 13945)

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!