Gå til forsiden av matoppskrift.no
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Thors speltbrød




Ingredienser

Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Antall porsjoner
500grHelios sammalt spelt
1kgHelios siktet spelt
200grHelios klemt spelt
200grHelios byggmel
200grHelios sammalt rug
250grHeliosstore havregryn
2ssHelios havsalt
1,5dlHelios sesamfrø med skall
1,8litervann 30-35 grader
5grBioreal gjær (eller vanlig gjær - ikke tørrgjær)


Annonse

Allergener som er registrert i oppskriften

Advarsel! Du må selv sjekke ingrediensene før du bruker dem i oppskriften, husk at info her bare er en veiledning. Det kan forekomme feil

Gluten
Sesam
Spor-av-gluten


Klikk her for mer info om allergenene og hvor de forekommer

Kalorier og næringsinnhold i Thors speltbrød med ingrediensene over!

NavnVerdi pr 100 gVerdi pr porsjonVerdi pr stykkeEnhet
Kalorier197,518 484,04141,40Kcal
Protein8,19351,805,86gram
Karbohydrat31,301 344,4922,41gram
Kostfiber5,96256,014,27gram
Fett3,07131,872,20gram
Mettet fett0,3816,320,27gram
Salt0,6226,500,44gram
Pris på oppskriftenKr 1,97Kr 84,62Kr 1,41.-
Hele oppskriften veier4 296 totalt4 296 pr porsj72 pr stk gram

Fremgangsmåte:

1 porsjon gir ca 60 skiver

Setting av deig
Deigen settes om morgene for utbaking om ettermiddagen. Eller den settes sent om kvelden og bakes ut neste morgen:
Forslag til hvordan du kan sette deigen:·

Varm vannet til det er håndvarmt ·
Bland opp mel, gryn, salt og frø ·
Løs opp 5 g gjær (1/10 pakke) i den lunkne væsken ·
Hell væsken i melblandingen mens du graver rundt i melet med hånden, til deigen har en jevn konsistens. Hensikten med så lite gjær er at hevetiden blir lang.

Det gir 2 fordeler:·
melets egen aroma kommer maksimalt fram ·
brødet blir mer holdbart

Du setter deigen på et kvarters tid. Den skal ikke være for fast, men heller ikke flytende. Det ser ut til å luftfuktigheten spiller inn, og høy luftfuktighet gjør deigen mer flytende. Det er høyere luftfuktighet om sommeren enn om vinteren, og høyere langs kysten enn i innlandet. Dette må du ta hensyn til - væskebehovet kan variere med over 1 dl. Har du hatt i for mye væske, kan du tilsette mer mel. Prøv deg fram, og finne en god konsistens.

Heving
Deigen sette til heving under lokk i en kjele (ikke aluminium) eller et kar som rommer 7-10 liter. Den skal stå til hevning i 8 timer ved vanlig romtemparatur (10 timer i et litt kjøakkuratre rom). Er temparaturen over 20 grader Celsius, kan det gå raskere enn 8 timer. Raskere heving gir et mindre smakfullt brød.Mens deigen hever kan du gå på arbeid, eller legge deg til å sove. Det er ingen grunn til å sitte og vente. Hevingen foregår langsomt til å begynne med, men mot slutten kommer deigen helt opp i lokket på en 7 liters kjele.

Utbaking
Slå deigen ut på et meldryss på bakebordet. Del den i 3 like store emner og bland inn så mye siktet speltmel at den ikke kleber for mye på fingrene. Du behøver ikke kna noe særlig - legg emnene så fort som mulig i smurte former.Fukt hendene så deigen ikke kleber og se om du kan forme toppen av emnene slik at de blir høyest langsetter midten.
Skjær et dypt spor langs midten på hvert brød, dryss litt mel i sporet og skjær igjen. Da sprekker brødet i dette sporet under steking og det hever ikke skevt.Etter min erfaring er de lange og smale blikkformene med hamret overflate langt bedre og bilakkuratre enn de elokserte. Selv bruker jeg 30 eller 35 cm lange former (drøyt 2 liter).

Steking
Så snart du har fyllt formene, setter du disse inn i kald ovn på rist eller plate, nederste rille. Ovnen settet på fullt (ikke varmluft), termostaten på 200 grader Celsius (har du en hypermodene komfyr som varmes ekstra raskt opp, må du kanske ta oppvarmingen i to etapper. Da setter du termostaten på 50 grader Celsius i 15. min, og detetter helt opp til 200 grader Celsius.)
Nå foregår etterhevingen mens ovnen varmes opp og brødene blir ferdigstekt etter ca. 1 time og 30 min. Ønsker du mer skorpe, kan du steke lenger. Lukter det svidd har de stått for lenge.Velt brødene ut på rist straks de er ute av ovnen, la dem tørke og avkjøle uten dekke.

Mer info

Forfatter:
Kilde: Helios
(Intern: 21729)
Kategori: Brød
Diett/allergi: Div diett
Land: Ukjent-opprinnelse

Sett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.



Annonse

Prøv en lignende oppskrift

Prøv også Bakerlandslagets flatbrød.Bakerlandslagets flatbrød.
Denne retten har 194,46 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 33,07 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,26.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Ett til deg og ett til meg.Ett til deg og ett til meg.
Denne retten har 207,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 35,11 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,7.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Speltstykker.Speltstykker.
Denne retten har 222,95 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 34,11 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,77 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,72.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Nøtteliten sitt sconesbrød.Nøtteliten sitt sconesbrød.
Denne retten har 307,75 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 31,54 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,34.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tomat og valnøttbrød.Tomat og valnøttbrød.
Denne retten har 224,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 32,29 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,96 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,45.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Friskusbrød.Friskusbrød.
Denne retten har 239,55 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 31,36 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,91.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Valnøttrundstykker.Valnøttrundstykker.
Denne retten har 236,14 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 29,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,82 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,51.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Spelt focaccia.Spelt focaccia.
Denne retten har 242,93 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 31,04 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,89 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,68.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.