Gå til forsiden av matoppskrift.no
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Trøndersodd til fest



Trøndersodd til fest oppskrift.
Fotograf: Mari Svenningsen
I Trøndelag er sodd festmat, og serveres til alle livets store begivenheter. Det finnes flere varianter, og hovedforskjellen ligger i om grønnsaker og poteter tilsettes soddet før servering eller blir servert ved siden av. Skjenning skal serveres til. Dette er viktige ting for en ækt trønder.

Ingredienser

Klikk på ingrediensen for mer info og fler oppskrifter med ingrediensen.
Antall porsjoner
1kggrytekjøtt av lam med bein (fårikålkjøtt)
1,5litervann
1sssalt
800grpoteter

Soddboller:

250grkjøttdeig av lam
1tssalt
0,25tspotetmel
0,25tsmalt ingefær
0,25tsmalt muskat
0,25tspepper
0,75dlkremfløte
5stkgulrot i skiver eller biter


Annonse

Allergener som er registrert i oppskriften

Advarsel! Du må selv sjekke ingrediensene før du bruker dem i oppskriften, husk at info her bare er en veiledning. Det kan forekomme feil

Melk


Klikk her for mer info om allergenene og hvor de forekommer

Næringsdeklarasjon for Trøndersodd til fest med ingrediensene over!

NavnVerdi pr 100 gVerdi pr porsjonEnhet
Kalorier88,83819,10Kcal
Protein4,9445,55gram
Karbohydrat4,0337,16gram
Kostfiber0,605,53gram
Fett5,7553,02gram
Mettet fett2,6424,34gram
Salt0,777,10gram
Pris på oppskriftenKr 2,40Kr 22,13Kroner
Hele oppskriften veier3 688 gr totalt gram

Fremgangsmåte:

1. Legg kjøttet i en kjele, hell på kaldt vann og kok opp. Tilsett salt. Senk varmen og la kjøttet trekke i ca. 2 timer, eller til det løsner fra beina. Fjern skum og urenheter som danner seg på overflaten etter hvert.
2. Kok potetene møre i lettsaltet vann.
3. Ta kjøttet ut av kraften og la det av avkjøles litt. Fjern ben, fett og hinner, og skjær kjøttet i 2x2 cm biter. Sil kraften og ha den tilbake i kjelen.
4. Rør lammekjøttdeig og salt til det blir seigt. Bland inn potetmel og krydder, og spe med fløte.
5. Form farsen til små boller med teskje og ha dem over i den varme kraften etter hvert. La bollene trekke i 10-12 minutter.
6. Kok gulrøtter i en kasserolle med vann.
7. Ha kjøttet tilbake i kraften.

Server rykende varm med kokte poteter og gulrøtter, og skjenning eller flatbrød.

Sodd er første gang beskrevet i Håkon den Godes saga fra 1200-tallet. I 2012 fikk «Festsodd fra Trøndelag» en beskyttet geografisk betegnelse for sodd fra Trøndelag. Soddet består av kraft kokt på får og storfe, terninger av fåre- og storfekjøtt, og små kjøttboller av det samme kjøttet. Bollene er smakt til med ingefær og muskat. Kokte, skrellede poteter og små gulrotterninger blir servert ved siden av, sammen med skjenning, en type flatbrød som har en søt side, penslet med melk og sukker på den ene siden. Til sodd er det vanlig å servere øl – aller helst hjemmebrygget – eller ingefærøl.

Mer info

Forfatter:
Kilde: Matprat.no
(Intern: 32627)
Tilberedningstid: 60 min +
Oppskriften er middels vanskelig å tilberede
Kategori: Suppe
Land: Norge
Fylke: Nord Trøndelag
Nasjonal/tradisjonsrett

Sett din karakter på oppskriften!

1 2 3 4 5 6



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne oppskriften.
PS: Om du oppdager feil på oppskriften, send meg heller en mail.



Annonse

Prøv en lignende oppskrift

Prøv også Kinesisk lam og nudelsuppe.Kinesisk lam og nudelsuppe.
Denne retten har 48,14 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,57 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,63 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,07.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også God kjøttsuppe.God kjøttsuppe.
Denne retten har 35,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,66 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,51.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Trøndersodd fra Nord-Trøndelag.Trøndersodd fra Nord-Trøndelag.
Denne retten har 57,16 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,4 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,48 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,83.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kinesisk lam- og nudelsuppe 2.Kinesisk lam- og nudelsuppe 2.
Denne retten har 83,98 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,09 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,66.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Suppe med lettsaltet lammekjøtt.Suppe med lettsaltet lammekjøtt.
Denne retten har 44,17 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,16 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,51 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,81.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Nepespa fra Setesdal i Aust–Agder.Nepespa fra Setesdal i Aust–Agder.
Denne retten har 74,36 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,84 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,14 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,25.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kjøttmølja fra Troms.Kjøttmølja fra Troms.
Denne retten har 85,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,98 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,02.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Borsjtj, russisk rødbetesuppe.Borsjtj, russisk rødbetesuppe.
Denne retten har 84,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,63 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,91.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Harira 3.Harira 3.
Denne retten har 117,66 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,58 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,21.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kjøttsuppe med lam.Kjøttsuppe med lam.
Denne retten har 35,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,64 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,43.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Saltkjøttsuppe av lam.Saltkjøttsuppe av lam.
Denne retten har 121,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,34 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,94.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lammekjøttsuppe.Lammekjøttsuppe.
Denne retten har 80,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,48 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,92 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,7.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tirsdagssuppe.Tirsdagssuppe.
Denne retten har 45,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,3 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,38 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,16.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Trøndersodd til fest.Trøndersodd til fest.
Denne retten har 88,83 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,03 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,75 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,4.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.