Tradisjonsmat fra Aust Agder

Setesdal Fotograf Knut Pettersen

Matseddel fra Sørlandet

Det finnes mange godt bevarte spisesedler fra gårdene på Sørlandet, og en vanlig dagsmeny kunne se slik ut:
Morgenmat ble servert mellom klokken 6.00 og klokken 7.00. Det bestod gjerne av brød, flatbrød, smør, ost og kaffe.
Om sommeren var det ofte et mellommåltid litt senere på formiddagen, da det igjen ble servert brødmat, ofte med syltetøy og saft til.
Middag ble servert klokken 12. Ofte var det salt kjøtt og suppe med gulrøtter og poteter - eller erter, kjøtt og flesk. Spekemakrell eller spekesild stod også ofte på menyen. Byggryns søtsuppe med saft eller sirup og eddik, lutefisk med smør og melkevelling var ved siden av morrpølse og annen spekemat andre vanlige middagsretter.
Mellommåltidet som ble servert ved 16-tiden bestod igjen av brød, smør og ost - gjerne med salviete til de voksne og melk til barna.
Kveldsmaten fikk man ved 19-tiden og da ble det ofte servert kald grøt med varm melk, eller kokte poteter, flatbrød og surmelk.

Tradisjon fra middelalderen

Kystmaten fremfor noe er makrell. Det er uendelig hva man kan gjøre med en makrell. Den kan kokes, stekes, syltes, spekes eller graves.
Noe spesielt for kystkommunene i Aust-Agder var at de ikke spiste spekematen rå, men kokte eller stekte den først.
Å lage salviete er en gammel tradisjon i Aust Agder, som i alle fall går tilbake til middelalderen. Man antar at befolkningen lærte å bruke urter av munkene som anla urte- og krydderhager mange steder i fylket. Munkene var egentlig bosatt på Gimsøy kloster i Telemark, men reiste mye opp og ned langs Sørlandskysten.
En spesiell Setesdalsrett er "nepespa". Det er en slags sodd bestående av tørket lammekjøtt, kålrot, vann og melk. Dette ble servert med vallelefse og var vanlig julekost i Setesdalen.
En annen spesialitet er riskake eller grynkake. Denne kaken lages av ris, egg, sukker, rosiner og smør og stekes i form.
Genever Kumpler og komper eller raspeballer har vi tradisjoner for i hele Norge. På Froland i Aust-Agder har dette blitt definert som nasjonalrett. Kompene blir servert med sirup og kokt kjøtt.

Vin- og brennevinstradisjoner

Med seilskutene ble det importert vin og brennevin. Fra Holland kom genever på fine squareface-krukker. 13 øre kostet en slik krukke for 100 år siden.

Juledrammen kostet 35 øre i Danmark, om du hadde flaske med. Taffelakevitt fikk du for 45 øre, og Jamaicarom var oppe i en hel krone for en flaske. Rom, som var "brent" av sukkerrør fra Vest-India, måtte de ha til toddy i kalde vinterkvelder og til punsjbollen.

Østersjøskutene hadde med seg Danzigerwasser. I Hamburg kjøpe man Kummel, i Frankrike vin og konjakk. Fra Kontinentet kom også vin på kagger og krukker - antagelig først med de handlende hollendere, senere fraktet hjem på egne skuter.

Sørlendingene var tidlig ute med gode vaner: ovnsbakt kake med edel importert vin til. Senere supplerte de denne importen med eget produkt.


Noen gode oppskrifter med bilde


Prøv også Søsterkake 5.
Prøv også Mandelkjernepudding med rød saus.
Prøv også Komper fra Sørlandet.
Prøv også Kompe fra Sørlandet 2.
Prøv også Nepespa fra Setesdal i Aust–Agder.






Oppskrifter fra Aust Agder

NavnPoengPrisKcalKarboFettKostfiberMettet FettBilde
Blodkurv37.671640.110.503.9
Blodkurv av sau30
Duller32.65326.444141.23.3
Dåsvandskjeks31.78283.945.98.41.25.2
Eplepai fra Skjulestad52.15175.8257.31.81.5
Fevikrabarbra36.37151.6226.12.44
Gjestebudsgombe31.9480.94.45.603.6
Gjærmunker4.42.07297.7478.42.35Oppskriften har bilde
Glosteik av sau40
Gome 131.9699.39.65.303.4
Grovbrød fra Aust Agder31.47247.244.32.95.41.2
Grynkaker32.06121.915.34.70.22.6
Hellefisk på fat4.711.84127.247.60.33.4
Hvetekaker fra Aust Agder31.4826648.33.82.62
Jordbærsuppe fra Aust Agder33.1187.710.74.60.73Oppskriften har bilde
Julekake 332.99307.444.111.71.67
Julesuppe fra Setesdal22.1633.23.80.71.8
Kabrette3.50
Kabrettkling30
Klinelefse4.51.38199.5410.72.40.1
Kompe fra Sørlandet 24.30.5630.44.70.70.60.2Oppskriften har bilde
Komper4.53.14147.619.94.92.11.7
Komper fra Sørlandet4.52.97124.518.32.62.61Oppskriften har bilde
Kurve38.9109.20.23.80.11.1
Kålsuppe fra Aust Agder30
Leverpølse33.97120.10.99.403.5
Løyping31.662.44.43.502.3
Makrellsuppe4.52.4883.55.90.61.7
Maltøl fra Aust Agder30
Mandelkjernepudding med rød saus4.53.86179.114.111.41.45Oppskriften har bilde
Morrpølse (Mårpølse)422.52142.81.66.30.12.3
Morrpølse (Mårpølse) av elg312.64158.1210.50.35.4
Nepespa32.1266.83.24.20.72.1
Nepespa fra Setesdal i Aust–Agder4.22.2574.72.95.10.82.6Oppskriften har bilde
Plukkfisk4.54.0388.97.63.20.82
Plukkfiskkaker4.27.42152.75.48.20.44.6
Potet- og byggmelsgrøt31.0453.511.10.11.20
Potetbrød4.71.49176.432.31.54.10.6
Potetkake 151.48112.523.40.22.50
Potetlefse3.71.4392.719.40.21.70
Potetpølser33.29130.3203.62.31.3
Rakfisk3.10
Raspekompe2.70
Raspekompe 24.52.83132.518.83.63.21.2
Ripsgelé fra Aust Agder314.89506.41.150.3
Riskake fra Sørlandet31.65113.811.36.50.24
Sagosuppe 240.735.88.600.20
Saltkjøtt3.63.61115.44.48.70.93.9
Salviete32.32212.60.20.60
Speking av makrell20
Spinatsuppe 231.3845.42.13.70.22.3
Stangholmen fiskesuppe32.960.42.73.60.22
Sukkerbrød fra Evje33.37262.747.34.80.61.3
Syltet makrell fra Sørlandet4.65.7775.50.73.20.30.7Oppskriften har bilde
Syost31.761.84.23.502.3
Søndagssuppe fra Åmli310.3432810.725.82.211.5
Sørlandsk suppeglede34.8851.33.61.40.80.4
Søsterkake 232.21212.140.51.82.20.6
Søsterkake 542.56289.742.610.22.16.2Oppskriften har bilde
Søtost3.30
Tukkje36.93236.33.520.80.18.3
Tynnbrød31.5214227.612.40.3
Urtespekket tomatsuppe32.4638.43.8211.2
Vallelefse31.55208.635.84.42.12.5
Valle-lefse3.51.89141.112.691.25.8
Vingelé med bladgull og vaniljekrem37166.618.47.10.24.3
Vinkandel35.8882.78.32.11.10.6
Ystegris med rjome20
Ålefrikassè2.710.93158.53.212.80.73


Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!