Konjakk

Fakta om konjakk.

Konjakk er brandy som er laget i cognac distriktet i Frankrike. Den lages av druer. Prosessen er lang og vanskelig, og har lange tradisjoner i dette distriktet.

Fremstillingsprosess

Druene høstes som regel i begynnelsen av oktober. Man pleier å måle sødmen i druene, og i år med mye pent vær vil høstingen starte tidligere.

Druene blir så presset og sendt til en gjæringstank, hvor de gjærer til hvitvin.

Så skal vinen destilleres og de skjer i 2 omganger. man oppnår da en sprit som inneholder ca 70% alkohol. Den første brenningen lager ett destillat som inneholder ca 25-30%, og neste brenning lager selve Eue De Vien. Denne blandingen er fargeløs for fargen kommer fra eikefatene ved lagring.
Mye av smaken i konjakken kommer fra denne prosessen og er veldig avhengig av druene. Nøkkelen til en god konjakk består i å beholde kvaliteten fra vinen.

Nå blir spriten helt over på nye eikefat, slik at garvestoffer går over i spriten. Etter dette helles konjakken over på eldre eikefat for videre lagring. Her bør den minst ligge 4 år og så kan den ligge i flere tiår. Etter flere års lagring blir konjakken tappet på flasker og evt lagt til videre lagring. Det er under lagringen på eikefat at fargen på konjakken kommer.
Selve prosessen med å lage eikefat er ett gammelt og ærverdig håndverk i Frankrike.

Ved tapping på flasker så blir det ofte blandet konjakk av forskjellige årganger for å finne den ultimate smaken. Konjakk klassifiseres ofte etter alder på den yngste i blandingen.
Slik at det kalles
  • VS når den yngste minst er lagret i 4 år.
  • VSOP når den yngste er minst 6 år.
  • XO når den yngste er minst 8 år.
Når konjakk kalles fine champagne, grande eller petite champagne refererer det til regionen innenfor Cognac distriktet.

Bruksområde.

Cognac blir brukt til flambering, i sauser, til all slags delikatesser som blir preservert eller nedlagt i alkohol, og til desserter som pannekaker, zabiglione og andre søtsaker. Og selvfølgelig som drikke.

Gode oppskrifter med bilde


Prøv også Melketoddy 1.
Prøv også French Garden.
Prøv også Italian Stinger.
Prøv også French coffee.
Prøv også Richards Rose.









De mest populære oppskriftene med konjakk

NavnPoengPrisKcalKarboFettKostfiberMettet FettBilde
Kongepjolter4.840.191521.2000
Lumumba 24.710.5587.97.6100.7
The Devil4.544.92277.914.50.100
Cognac kaffe 24.59.2239.50.20.100.1
French Garden4.522.6178.621.81.43.30.6Oppskriften har bilde
Richards Rose4.514.6779.640.11.50Oppskriften har bilde
French coffee3.812.6131.28.55.103.4Oppskriften har bilde
Lumumba3.510.4887.37.5100.7
Hakkespett3.545.14232.11.3000
Cider Breeze326.32108.86.3000
Martell Tonic313.19787.1000
Side Car coctail344.942318.9000
Sloppy Joe320.65124.69.300.10
Stinger344.29273.914.30.100
Tiger´s Milk 3315.96220.17.213.809.1
Anker339.96201.79.6000
B.B.C.348.34261.314000
Big Boy344.91257.113.6000
Captain Lieutenant352.15269.514000
Carrol339.94200.52000
Cointreau326.77147.59.8000
Cubano 2336.162199.8000
Dolores 2333.7277.313.86.801.9
Ecco336.9224.915000
Fox Shot340.6224.91.6000
Frosty Weather339.3250.417.2000
Grenadier342.326010.7000
Hell343.5130121.20.200
High Stepper336.04110.41.3000
Royal cocktail344.92266.29.3000
Varm appelsinmelk37.4693.18.72.301.5
Hennessey Sidecar339.81200.86.3000
Canyon quake340.25332275.200
Bullit in the head315.32786.60.10.20
Solbærkonjakk326.251424.9000
Tepunsj310.7653.81.200.40
Absalon333.92193.114.2000
Sundowner 2346.93254.39.6000
Abyssina336.28212.713.9000
Martell Cola37.0165.69.4000
Martell Apricot335.11117.63.3000
Tango in Paris312.6991.19.10.10.10
Melketoddy310.63122.210.83.101.6Oppskriften har bilde
Melketoddy 1310.63122.210.83.101.6Oppskriften har bilde
de Luze Collins316.72160.521.7000
Sidecar334.52182.69.9000Oppskriften har bilde
Between the Sheets336.88206.67.4000
Betsy Ross341.72214.310.6000
Chicago345.4125814.8000
Kanellikør330.23224.511.80.13.30Oppskriften har bilde






Aktuelle artikler.



Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!