Rødvin

Fakta om rødvin.

Rødvin lages og over hele verden, og er blitt laget i flere tusen år. Frankrike skiller seg ut som rødvinsland nr 1, men andre land er og store produsenter som: Argentina, Chile, Australia, Italia, Spania, Sør Afrika og USA. Det er mange produsenter og typer. Lages ved kontrollert gjæring av druer, og ofte en lang lagring.

Rødvin typer

Det er mange typer Rødvin og de er ofte basert på sødme, lagring, druetype og produksjonssted. Typer er: Cabernet Sauvignon, Bordeaux, Burgunder, Rhone, Merlot, Rioja, Sangiovese, Pinot Noir, Syrah mm. Dette er enorme tema som jeg ikke skal komme inn på nå.
På sikt vil jeg komme opp med en vinguide og vinsider, så bare følg med.

Vin til mat

Det er vel kjent at man skal ha Rødvin til kjøttretter. Men rødvin passer utmerket til juletorsken.
Men er du i tvil så sjekk opp denne siden med informasjon om mat til vin: Vinanbefalinger.

Enkle retningslinjer ved servering av vin:

  • Kjøp vinen i god tid før servering. Transport og uro får gjerne bunnfall til å virvles opp.
  • Skal den ligge en stund så lagre den kaldt. Mørkt, liggende og 8-12 grader.
  • Hvis det er bunnfall i flasken så sett flasken opp dagen før og så hell den over i karaffel rett før servering.
  • Hvitvin serveres ved 10-12 grader mens rødvin skal være 17-19 grader eller ett par grader kaldere enn omgivelsene. En kald rødvin smaker ingenting!
  • Yngre og kraftige rødviner kan gjerne luftes før servering. Gjøres med å helle vinen over i karaffel og tilbake igjen. Kan og luftes i glasset med å svinge den rundt.
  • Fyll glassene halvt opp. 1 helflaske rekker til 6-8 glass.
  • Og husk å drikke vinen under måltidet med velbehag og ikke styrte ned når du er ferdig med maten, da er det ingen vits i hele vinen.
  • En riktig tilpasset vin skal utfylle smaken av maten. Hør gjerne på polet om typer til forskjellig mat. Noe mat passer ikke noe særlig til vin, bla grønnsaker, egg, veldig salt mat. Prøv gjerne å kjøpe vin fra det landet maten kommer fra. Feks italiensk til pasta.
  • Se gjerne an gjester og årstid ved valg av vin.
  • Ikke server for mye sterke drinker før maten.
  • Server vin i riktig rekkefølge. Hvit før rød. Tørr før søt. Enkle før store osv.
  • Det skal alltid serveres mineralvann eller vanlig vann ved siden av rødvin.
  • Ha alltid en skikkelig korketrekker for hånden.

Bruksområde.

Sauser, marinader, gryteretter og som drikke.

Gode oppskrifter med bilde


Prøv også Rødvinsaus 3.
Prøv også Vinterte.
Prøv også Rødvinsmarinade.
Prøv også Madeirasaus 2.
Prøv også Rødvinsmarinade 2.








De mest populære oppskriftene med rødvin

NavnPoengPrisKcalKarboFettKostfiberMettet FettBilde
Rødvinsaus5.26.46121.73.88.20.45.3
Sangria 556.4864.58.60.11.40
Rød i toppen Punsj522.06112.67.20.10.30
Gluhwein 2511.81122.415.200.60
Julegløgg513.8132.612.61.50.50.1Oppskriften har bilde
Engelsk julepunch4.814.67136.512.8000
Vingløgg4.513.59115.19.93.81.50.3
Rødvin gele shots4.53.6164.812.2000
Rødvinssaus med variasjon4.36.168.82.13.70.22.3
Klassisk gløgg oppskrift4.29.49141.913.63.82.20.2
Jule punsj413.57115.310.100.50
Rødvinsaus 346.8498.80.77.10.14.6Oppskriften har bilde
Sukkerfri gløgg413.6286.61.30.70.50
Marinade til storfe og lam410.77241.39.815.81.40.2
Rødvinsgløgg med appelsin411.8892.88.400.30
Rødvinskake 246.16373.738.120.3210.6
Kir3.57.156.85.5000
Tomtegløgg3.310.811258.23.81.10.3
Varm vin311.08100.710.70.10.40
Burgundy Punch314.19934.8000
Berlinerluft322.9975.41000
Pedro34.8438.65.90.10.10
Locomotive314.81129.69.1200.6
London Dock322.11191.117.6000
Manhattan Cooler39.1578.48.3000
Mulled Wine318.51104.12.100.10
Varm rødvins-toddi313.7888.64.201.70
Cumberland saus:313.515025.40.20.60
Bisp33.9553.68.800.20
Portvinsgløgg317.22127.812.60.10.50
Rødvinsbowle37.9865.57.8000
Rødvinsgløgg312.64103.310.500.50
Rødvinsmør 336.37652.90.571.4046.2
Kokt marinade - grunnoppskrift37.5553.33.80.11.20
Ukokt marinade - grunnoppskrift311.472302.320.21.60
Pepperløksaus38.242091.619.40.411.6
Djevlesaus3984.51.74.50.82.2
Rød tebowle med appelsin33.9141.55.600.10
Madeiragløgg315.79121.410.700.40
General Harrison´s Egg Nog310.897.222.700.8
Claret Cobbler38.8454.22.1000
Claret Cup312.8776.22.6000
Claret Punch317.1297.22.6000
Rødvinskake35.5738236.622.31.613.4
Rødvinspudding36.09136.327.80.100
Sangria 6310.0970.16.3000
Sangrie312.64115.812.900.10
Punch marquise321.51170.518.600.30
Ascot Cup Punch311.171.44.8000
Soirée Punch310.2586.79.500.20






Aktuelle artikler.



Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!