Tradisjonsmat fra Hordaland

Bygg

Hordalendingens kosthold

Det vi vet om de første hordalendingenes kosthold, er det arkeologene kan fortelle fra funn på boplasser.
Vi vet at våre forfedre først var fangstfolk som gradvis ble fastboende, og fangst fra hav, skog og fjell ble supplert av korn- og melkeprodukter. Men for sagaskrivere og andre fortidige fortellere har det ikke vært spesielt interessant hva småkårsfolk hadde på menyen.
Da var det noe annet med serveringen hos storbønder og godseiere, bedrestilte byfolk og det Norge hadde hatt av adel. Sagaen forteller om sodd og flesk og tykke brødleiver, om feit grøt og rikelig med mjød, om stekt skogsfugl og kokt kalvekjøtt. Kokt mat var hverdagskost, stekt mat var til finere servering. Gravlaks er nevnt i dokumenter fra 1300-tallet, og andre dokumenter fra samme tid viser at det ble importert forskjellige krydderier, ikke minst pepper. Men alt dette var nok sjelden kost for folk flest. De måtte klare seg som best de kunne med det de hadde.
Det kunne iblant være vanskelig å brødfø familien. Vi hører om barkebrød og uår, fiske som slo feil og potetens fremmarsj fra 1700-tallet av - en plante som var til hjelp ikke minst i nødstider. Vi hører om sur sild og vassgraut, om importert korn og salt, men også om rømmegrøt og tjenestefolk som betakket seg for laks seks ganger i uken.

Slik kom Prinsefisken til Bergen

I juli 1856 besøkte den daværende visekongen av Norge og Sverige. Kronprins Carl - senere kong Karl XV, Bergen. Natten mellom 21 og 22 juli steg han i land på Triangelen og begav seg til fots til sitt kvarter på Bergenhus.
Den nederlandske prins Vilhelm av Oranien befant seg samtidig i Bergen, og den påfølgende dagen ble de to prinser og deres følge vist opp til St. Jørgen hospital. Deretter gav en av byens magistrater en middag i Pellots sal. Salen lå der Holts hotell senere lå, altså på nåværende Ole Bulls plass vis-a-vis Losjen. Ved denne anledning ble Pellots sal ved en overbygning knyttet sammen med Losjen. Det ble servert en fiskerett som fikk navnet Prinsefisk, og er siden den tid vært en bergensk selskapsrett.
Ifølge Sarah Dekkes Kokebok for Hjemmet, skal retten lages slik:

"Fersk torskefilet gnis med salt og i noen grad trekke, men ikke så lenge at det dreier seg om sprengt torskefilet. Filetene skjæres i tynne skiver og dampes. Sausen tillages på basis av fiskekraften og lett kalvekraft, smør, mel og fløte, tilsmakes med hvitvin og litt salt.
De dampede filetene garneres med hummer og aspargestopper, det hele dekkes med sausen og pyntes med tertesnipper.
Serveres med pommes à la Anglaise (kokte poteter).
"

Kumler i Bergen

Vi vet at man har spist kumler i godt over 130 år i Norge. En av de første publiserte oppskriftene på kumler er sannsynligvis satt på papiret av skolelærer K.L. Huus, som gjorde en undersøkelse om kvinners leveforhold på Vestlandet i 1860-åra. Han utgav boka Om Kvinden i Bergen i 1872, og her finner vi følgende oppskrift: "Potetene rives eller raspes med et rivjern. Den derved fremkomne mask iknas med havremel - til det blir en tykk deig. Herav tas hånden full og formes med begge hender til en avlang klump av størrelse som en knyttet neve. Denne, rulles i mel og slippes i en gryte med kokende vann. Er kumlen kokt tilstrekkelig tas de opp og i soddet røres mel til suppe, til dels har man i kålrabi. Potetkumlene serveres varme med suppe til, dels kalde enten med sur melk til eller med smør."

Måltidene

Det er ikke lett å sette opp noen typisk matseddel for Hordaland - tradisjonene varierer fra bygd til bygd og fra bygd til by. Men hvis vi nøyer oss med å gå omtrent 100-150 år tilbake, finnes det ihvertfall opplysninger.
Matvaner er noe som har lett for å bli hengende ved. Det som kan forandre på dem er nye råvarer som poteten, bedre tilgang til mel og salt, industriens fremmarsj, bedre kommunikasjoner med tilhørende handel og selvfølgelig bedre økonomiske tider som kan gi mer mat på bordet.
På landsbygden spiste våre forfedre vanligvis fire måltider daglig. I sommerhalvåret, når folk stod grytidlig opp for å ta fatt på våronn, slåttonn og høsting, ble det også en matbete før arbeidet begynte. Det første måltidet ble kalt førefrukost, bisk eller morgenbisk og var de fleste steder lite, kanskje bare lefse, en rømmekolle eller flatbrød med melk til. Søtmelk var ikke vanlig, det var derimot surmelk eller skyr, myse eller "blanda" som var surmelk eller myse utblandet med vann.
Neste måltid var frokost eller åbet - også kalt bisk i noen bygder. Det kunne stedvis være grøt, stedvis være ganske solid med lutefisk, suppe - for eksempel melkesuppe med fleskebiter i - kokt eller stekt flesk, røkekjøtt, saltsild eller annen saltmat med poteter eller potetstappe og flatbrød til.
Så kom dugurd/daur(dur, som gjerne var grøtmåltid med middagshvil etterpå. Non/nons som kunne være dagens eneste varme måltid, og kvelds. Rettene forandret seg ikke fra måltid til måltid, i hvert fall går grøt og flatbrød igjen både i løpet av dagen og i løpet av uken.

For mer informasjon og oppskrifter om mat i Hordland så anbefaler vi denne boken: Matgleder fra Hordaland.


Noen gode oppskrifter med bilde


Prøv også Bergenske vørterbrød.
Prøv også Sosekjøtt 3.
Prøv også Byggrynsgrøt 5.
Prøv også Lapper 2.
Prøv også Pinnekjøtt 3.
Prøv også Hodesylte.
Prøv også Puspas 2.
Prøv også Pinnekjøtt.
Prøv også Pinnekjøtt fra ´bunnen´.
Prøv også Sissels skillingsboller.
Prøv også Tradisjonell prinsefisk.
Prøv også Rømmegrøt fra Hardanger.
Prøv også Skillingsboller 4.
Prøv også Smalahove.
Prøv også Vossakorv.
Prøv også Prinsefisk.
Prøv også Kveite a la Lapsetorget.
Prøv også Tante maias flortynne pannekaker.
Prøv også Prinsefisk 3.
Prøv også Vørterbrød fra Bergen.
Prøv også Rømmegraut 3.
Prøv også Bergenske løsebrød 2.
Prøv også Raspeball.
Prøv også Smalahove 4.
Prøv også Vestlandsk rømmegrøt.






Oppskrifter fra Hordaland

NavnPoengPrisKcalKarboFettKostfiberMettet FettBilde
Alke etter Farmors oppskrift34.27162.63.914.607.1
Amerikavafler32.59348.742.117.21.110.5
Aorøra3.35.12203.58.616.10.28.4
Aorøresteik32.8399.947.60.33.1
Appetittsild3.410.13138.64.59.40.21.8
Askøylefse32.86353.147.115.91.19.8
Bergen kaffe4.214.57117.18.22.601.7
Bergens oksefilet312.22113.64.671.13.9
Bergensk brødkake5.12.56282.745.38.71.85.1
Bergensk fiskesuppe3.85.5593.12.36.30.43.4
Bergensk julekake32.92297.9488.52.21.8
Bergensk julevørterbrød32.03244.85213.30.1
Bergensk løsebrød4.50.85143.728.80.83.20.1
Bergensk sursteik4.79.01143.91.210.20.35.5
Bergensk surstek 24.50
Bergenske langebrød4.61.35227.445.21.34.10.3
Bergenske løsebrød 230.89164.833.10.83.20.1Oppskriften har bilde
Bergenske vannkringler4.71.7325141.95.22.31.2
Bergenske vannkringler 22.81.16229.4385.32.11
Bergenske vørterbrød4.82.14240.5501.23.60.2Oppskriften har bilde
Bergenssild34.59157.8511.714
Berggyltsuppe 231.28322.30.10.60
Billige Nordlandslefser32.0131746.511.31.67
Boerkaker32.41170.131.33.40.21.7
Boknalyr30
Brokkolisuppe 232.3360.11.65.20.93.4
Brostein kake36.29412.449.720.42.311.2
Brun fiskesuppe 232.0582.86.34.90.62.8
Byggrynsgrøt 520.6283.115.70.62.50.3Oppskriften har bilde
Byggrynskrem 232.99182.11411.81.77
De beste Hjortebakkelsene5.44.1354.752.811.41.76.4
Delikatessesild 235.45176.52.612.703.2
Dessertsuppe fra Hordaland30.8140.95.21.60.50.4
Diplomatkrem36.73354.837.121.11.413.6
Dravle fra Voss3.21.5752.85.81.701.2
Egg i sennepssaus35.04274.62260.114
Eggost 233.45127.45.98.112.4
Englesuppe30.7931.86.50.40.40.1
Eplesider32.1183.919.40.21.90
Eplesider fra hardanger2.62.98921.90.10.30
Eplesild35.38150.611.280.31.8
Ertesuppe fra Voss38.87331.39.826.32.49.8
Fatost3.71.8360.743.502.3
Fin Fanakake4.59.2332.128.821.30.812.5
Finka3.20
Finnastek315.67417.41.7390.319.1
Fisk og rekestuing25.88104.74.34.50.21.3
Fitjarlefse31.92207.623.78.25.54.8
Flatbrød 630.83187.137.60.74.70.1
Flatbrød 730.67162.329.516.70.1
Flatbrød fra Hardanger30
Fleskasos5.44.56131.76.49.20.53.8
Fleskepannekaker4.54.24198.114.3120.64.9
Flømri 237.4530123.220.90.213.2
Flømri fra bergen35.93305.927.120.8013
Fløtegrøt 232.47123.610.17.40.34.6
Fløterand 236.21362.95.436.8024.2
Fronsekaker fra Fana31.85132.618.53.71.31.9
Gammaldags potetstappe2.70
Gammaldags vispekake eller brurakake30
Gammeldags duppe31.8118.912.36.90.14.4
Gammeldags madeirakrem313.01291.814.220.1012.3
Gumme (Gome)31.9278.74.35.303.4
Hakkasteik38.371364.98.70.83.2
Hakkasteik 24.514.03269.1918.81.57.8
Hakkasteik eller brurasteik4.912.97268.918.714.23.15.4
Hallemåner32.81366.749.415.11.48.6
Hardangerlefse4.32.31348.845.915.81.34.1
Hardangerlefser4.35.0840132.129.7018.9
Hardangerlefser 23.82.47161.88.312.707.9
Havregrøt 34.20.8780.410.62.61.51.1Oppskriften har bilde
Havrevaflar32.03169.821.55.63.22
Heimelaga vossakorv310.96215.44.515.30.16.1
Heitevegger med fyll5.22.03274.243.37.524.3
Hjemmebrygget øl4.70.1115.53.8000
Hjemmelagd vossakorv5.19.57123.93.55.70.11.7Oppskriften har bilde
Hodesylte3.820.2148.414.62.170.6Oppskriften har bilde
Holbergkake34.8847535.932.12.713.6
Hvit dame5.24.51284.223.518.6110.1
Hvit dravle5.20
Ingefærøl fra Os4.20.1936.69.1000
Inger Johannes berlinerkranser23.46475.147.628.31.517.1
Juledagskjøtt320.26142.63.560.23.2
Kalvefrikassè39.73935.33.40.91.8
Kams30
Kamshode30
Kaviarsaus313.66276.95.826.20.712.8
Kling til lefser34.6247838.935.4022.7
Klompasuppe33.66134.78.78.70.84.1
Klompsuppe fra Hardanger3.34.05139.588.40.74.2
Kokt pale3.74.1161.403.302
Koldskål33.19138.68.110.40.36.4
Komler41.4510020.90.22.30
Komler med stekt flesk og pølser2.62.42138.1232.82.40.9
Krotakaker med natron31.73218.743.52.23.61.1
Kvalgryte4.59.163.51.710.80.2
Kveite a la Lapsetorget4.511.4392.95.82.82.30.4Oppskriften har bilde
Lapper4.62.24201.533.43.91.11.5Oppskriften har bilde
Lapper 24.22.35241.534.78.31.14.6Oppskriften har bilde
Lefse fra Askøy32.79354.247.615.71.19.7
Lonsekaker32.3494.79.24.402.2
Løsebrød30.87160.432.20.830.1
Madeirakrem 238.56316.916.924.2014.7
Makaronipudding fra Sunnhordland22.0915317.96.50.73.7
Marvpudding4.53.31258.535.49.21.83
Mathildes dessertkake36.08427.910.3383.813.7
Melk- og fleskesuppe fra Hordaland30
Mjølkekaker31.69138.221.33.21.51.8
Mjølkesupa og flesk31.9463.65.72.60.21
Mormors foreiningskringle33.37320.914.727.50.617.4
Myssmørgrøt 230.6668.28.530.81
Nansenkake35.06313.754.67.71.74.4
Nedlagd sild (Brisling)30
Nekabrød til Kling38.97176.514.49.605.3
Nepelefser30
Neslesuppe fra Sunnhordland30
Nordnes kaker32.81429.949.322.51.613.8
Onkel Hoffmanns epleterte2.53.92277.217.219.24.24.5
Paleboller33.1269.26.220.60.9
Palesuppe21.5745.54.32.30.81.3
Palesuppe 252.07351.61.30.20.6
Persetorsk4.99.3586.14.70.900.1
Persetorsk 1310.6591.90.12.70.10.8
Persetorsk 2411.375.100.300
Pinnekjøtt4.616.47452.2037017.4Oppskriften har bilde
Pinnekjøtt 35.316.47452.2037017.4Oppskriften har bilde
Pinnekjøtt fra ´bunnen´50Oppskriften har bilde
Plommesuppe21.2645.310.800.60
Potetboller fra Hordaland32.18182.224.86.91.41.6
Potetsuppe fra Sunnhordland31.1743.390.11.20
Pottekjøtt46.2295.30.27.40.13.3
Primlefser32.57184.78.715.209.7
Primsoll31.7543.31.83.301.3
Prinsefisk39.69140.31.97.80.14.3Oppskriften har bilde
Prinsefisk 24.510.86181.69.611.60.44.6
Prinsefisk 34.56.7119.34.78.70.44.5Oppskriften har bilde
Prinsefisk fra Bergen413.07138.91.29.10.15.6
Puspas4.75.89746.60.91.30
Puspas 233.71785.93.31.21.5Oppskriften har bilde
Rabarbragele 234.0960.913.60.11.80
Rabarbravin3.81.8163.115.100.80
Raspeball41.4899.620.80.22.20Oppskriften har bilde
Raspekaker 533.5173.116.97.12.32.5
Rauddravle31.82796.14.602.9
Risengrynsgrøt 23.91.1674.911.22.10.11.4
Rjomegraut frå Voss3.24.82248.59.621.70.313.5
Røkefisk Bergenstana20
Røkerumpe310.2998.20.43.601.8
Røkt kolje som i Bergen37.8196.662.60.91.6
Rømmegraut 334.01207.29.617.10.410.7Oppskriften har bilde
Rømmegrøt fra Hardanger2.53.77196.51115.20.69.5Oppskriften har bilde
Røresild312.32181.13.214.203.6
Seifrikasse34.01102.28.73.50.90.8
Sherrykrem fra Sunnhordland29.87291.39.423.7014.5
Sider (Cider)2.20
Sigbjørnsoppa33.53104.64.64.71.11.6
Siktebrød31.52264.151.62.25.30.7
Sildegryn fra sunnhordaland30
Sildesodd33.01100.17.64.81.51.1
Sissels skillingsboller4.11.91255.140.26.92.11.6Oppskriften har bilde
Sjokoladesuppe43.26156.410.710.90.87
Skare kake32.2309.350.89.41.25.8
Skillingsboller3.51.85256.544.35.32.83
Skillingsboller 44.81.96286.642.29.81.92.5Oppskriften har bilde
Skippersild 238.03286.4225.40.29
Smalahove40Oppskriften har bilde
Smalahove 43.30Oppskriften har bilde
Små vørterbrød32.17263.354.41.24.30.2
Sosakjøtt 12.56.82129.31.78.80.14.3
Sosekjøtt 24.28.1681.33.320.50.9
Sosekjøtt 335.04120.38.46.60.73.4Oppskriften har bilde
Spekelaks fra Hordaland4.50
Spekesild3.80
Steikte raspekaker til kaffimat30
Stikkelsbærvin3.72.2171.717.20.10.70
Strandgate kaker34.16396.842.8222.210.7
Strilelefse21.67249.142.15.21.91.2
Strilelefse 235.01187.516.312.10.57.3
Strilesoppa32.9692.34.26.50.43.4
Sunnfjordslefsa4.53.25406.633.728.50.718.3
Supanesoppa40.662650.10.40
Supansuppe1.72.9296.15.76.40.52.8
Surlaks fra Hordaland33.55138.2233.20.40.6
Surmjølkssuppe31.869212.43.10.32
Sydnæskaker33.47292.731.216.30.39
Syltegraut30
Søtost 241.7562.74.23.402
Søtost og primost4.50
Tante maias flortynne pannekaker32.01142.8223.30.71.6Oppskriften har bilde
Tettemelk3.30
Torskekaviar30
Torskerogn på mange måter40
Torvgatekaker35.15317.813.6261.113.8
Tradisjonell prinsefisk4.76.52112.11.67.50.24.5Oppskriften har bilde
Tørrkokt kålrot30.6922.140.11.70
Urtegravet oksefilet319.45168.67.38.60.54.1
Vafler fra Hardanger32.5353.45113.41.27.8
Vannkringle3.71.76273.542.47.52.22
Vannkringler31.79232.142.22.52.20.7
Vestkystsalat 2315.8469.511.70.50.4
Vestlandsk Napoleonskake4.72.27392.228.628.51.46
Vestlandsk rømmegrøt3.86.7335.37.932.40.220.3Oppskriften har bilde
Vestlandsk tangsalat46.0866.430.70.30
Vestlandssveler31.89176.430.63.211.6
Vingele med bladgull37.67104.715.700.30
Vintersuppe3.5247.342.60.81.3
Vossakorv3.59.14184.63.613.10.10Oppskriften har bilde
Vossa-øl3.12332.167.71100.2
Vørterbrød 232.23256.254.812.90.1
Vørterbrød fra Bergen42.14240.5501.23.60.2Oppskriften har bilde
Østerssuppe fra Hordaland36.79550.53.601.7
Ålesuppe fra Hordaland32.6274.415.50.23.30




Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!