Oppskrifter på Kinesisk mat


Fakta om det kinesiske kjøkken.

Kina har lang historie innen matlaging. For oss er vi kjent med kinesernes bruk av wok og dampkoking av bla ris. Vi kjenner og til deres bruk av friske grønnsaker og krydrede sauser i mange varianter. Kinesisk kjøkken deles inn i de 4 himmelretninger. Nord, vest, Sør og øst. De er alle forskjellige men i de senere årtier er smakene blitt mer like. Alle er preget av rikelig tilgang på friske råvarer, men med mer mangfold i sør.

Ris

Ris er en av grunnpilarene i det kinesiske kjøkken og det er trolig at risen opprinnelig kommer fra Kina. Ris brukes som tilbehør til nesten alle retter. Ris kokes eller dampes. Den kan og kokes sammen med smaksstoffer som grønnsaker eller krydder for å få en annen smak. Brukes mer i sør enn nord. Nudler brukes det og mye av og disse lages av ris eller hvete. Er fint i wok og supper.

Grønnsaker/krydder

Det er ett stort utvalg av grønnsaker fra de mer kjente for oss til mer ukjente typer. Men vi er blitt mer og mer vant med feks kinakål, vannkastanjer, bambusskudd til kryddere som chili, spisskarve, femkrydder, kanel og diverse peppertyper.

Kjøtt og fisk

Av kjøtt brukes det mye kylling, høns og svinekjøtt. Men og andre kjøttyper brukes. Storfe, and, kalv og mange andre. Sau og lam brukes mye i de muslimske delene i Nordvest. Det brukes og en del mer spesielle råvarer som for oss i vesten er ukjente, men naturlige i østen. Av fisk og skalldyr brukes scampi og reker en del, diverse fiskeslag brukes også. Her er og en del mer spesielle råvarer i bruk.

Sauser

Sausene er kjent over hele verden og mange av disse brukes i de fleste land. Jeg nevner spesielt den søt-sure sausen som brukes i wokretter. Men det fins mange andre sauser og noen av de er skikkelig sterke. Soyasaus, fiskesaus, bønnesaus, sechuansaus er andre sauser som brukes til mat.

Fritering

Fritering er mye brukt og det kan brukes til de fleste råvarer. Vi kjenner jo godt til vårruller som er friterte pakker av deig med fyll inni. Men og kjøtt kan friteres før det serveres til en wokrett med saus feks. Til dessert kan feks banan friteres.

Woking

Woking eller hurtigsteking er en tilberedningsmeteode som brukes mye. Poenget her er å steke maten raskt, slik at den blir varm men samtidig sprø. Man wokker på sterk varme i kort tid. Alle ingredienser er delt opp i stort sett like deler på forhånd.

Gode oppskrifter med bilde


Prøv også Fritert banan og ananas.
Prøv også Vårruller med Hoi sin-saus.
Prøv også Biffkjøtt i wok.
Prøv også Kylling i wok 2.
Prøv også Chop suey med kylling.
Prøv også Laks med pepper, Chonqing Salmon.
Prøv også Kinesisk lam og nudelsuppe.
Prøv også Chinese dumpling.
Prøv også Sechuankylling (kinesisk).
Prøv også Kinesisk sesam kylling(sesame chicken).
Prøv også Yum buns (steam buns).
Prøv også Biffkjøtt i wok.
Prøv også Bønnespirer stir fry.
Prøv også Sur-søt wok fra Kina.
Prøv også Chop suey med svinekjøtt.
Prøv også Sprøstekte grønnsaker med tofu.
Prøv også Stekt ris med reker og kylling.
Prøv også Szechuan kylling.
Prøv også Yang Chow stekt ris.
Prøv også Chicken noodle soup.
Prøv også Szechuan pork noodle soup.
Prøv også Vårruller 2.
Prøv også Mini Vårruller.
Prøv også Chinese fried rice Chao Fan.
Prøv også Tom yam med kinakål.







De mest populære kinesiske oppskriftene.

NavnPoengPrisKcalKarboFettKostfiberMettet FettBilde
Sechuankylling (kinesisk)5.47.28105.311.41.70.80.3Oppskriften har bilde
Szechuan kylling5.39.87269.27.820.414Oppskriften har bilde
Vårrullar 153.781507.49.41.91.8
Vårruller med Hoi sin-saus511.83110.98.45.81.80.4Oppskriften har bilde
Chicken noodle soup54.8843.26.10.80.70.2Oppskriften har bilde
Fritert banan og ananas4.91.2216828.641.40.6Oppskriften har bilde
Svinekjøtt i wok4.84.86110.213.32.510.2Oppskriften har bilde
Stekt ris med egg4.82.9137.516.15.711.1Oppskriften har bilde
Innbakt svinekjøtt i sur-søtsaus4.87.08106.613.31.20.80.3Oppskriften har bilde
Grønnsakwok m/svinekjøtt4.86.6766.82.241.70.6Oppskriften har bilde
Kinesiske pannekaker4.72.31246.938.57.21.81
Stekt ris spesial4.65.4513012.6611.1Oppskriften har bilde
Svinefilet i sur/søt saus4.63.6488131.30.90.2Oppskriften har bilde
Kinesiske vårruller4.65.57125.67.57.91.12.2Oppskriften har bilde
Chop suey med kylling4.56.4350.92.50.410.1Oppskriften har bilde
Wok-panne med svinekjøtt4.58.16188.618.68.40.62.4Oppskriften har bilde
Strimlet svinekjøtt med nøttesaus4.59.72918.519.124.3
Kylling i wok 24.54.81128.615.11.310.4Oppskriften har bilde
Sursøt gryte4.56.277.810.40.40.70.1Oppskriften har bilde
Kinesisk grønnsak nudelsuppe4.53.1630.83.610.90.1Oppskriften har bilde
Chai te4.50.765.50.70.10.50
Sur-søt nudelwok4.513.47110.25.93.70.90.6
Biff på kinesisk4.59.7760.24.61.21.50.4Oppskriften har bilde
Stekt ris med reker og kylling4.44.77131.712.250.20.7Oppskriften har bilde
Chop suey med svinekjøtt4.43.79772.63.40.90.9Oppskriften har bilde
And a la peking (Pekingand)4.312.04341.411.6280.47.6
Mini Vårruller4.25.96269.99.422.81.33.3Oppskriften har bilde
Pekingsuppe4.22.4340.6220.60.3
Fargerik wok med kylling4.26.3176.680.51.80.1Oppskriften har bilde
Biffkjøtt i wok46.992.310.62.30.80.3Oppskriften har bilde
Wok med peppersaus47.22105.411.71.60.70.3
Sauterte scampi med grønn asparges46.2125.313.93.90.80.2
Chengtu Kylling48.14150.621.82.10.80.4
Yang chow fried rice45.69142.215.45.60.71.7Oppskriften har bilde
Kinesisk sesam kylling(sesame chicken)48.43195.626.23.70.40.6Oppskriften har bilde
Kinesisk laks3.65.98121.26.56.60.71.2Oppskriften har bilde
Nudler med grønnsaker3.67.81128.515.94.72.10.6
Wok med kylling og grønnsaker3.56.34130.415.52.21.50.4Oppskriften har bilde
Biffkjøtt i wok3.55.9145.714.66.30.62.2Oppskriften har bilde
Tørrstekt strimlet biffkjøtt3.513.62106.52.64.40.81
Scampi- og nudelsalat3.39.11288.540.77.92.92
Yang Chow stekt ris3.33.73127.318.82.80.60.3Oppskriften har bilde
Sprøstekte grønnsaker med tofu3.24.45109.411.74.21.90.5Oppskriften har bilde
Stir fry med svinekjøtt36.16101.4122.61.50.4Oppskriften har bilde
Wok med svinekjøtt36.63138.218.82.50.60.2Oppskriften har bilde
Kjøttgryte fra Kina34.96156.520.14.421.7
Pekingand2.710.48274.31.825.607.4
Kalvekjøtt i sur/søt saus2.77.33143.817.14.80.70.5
Fiskeomelett fra Kina2.56.9587.30.940.31
Kinesisk eggerøre24.0874.62.54.81.10.8



Aktuelle artikler.

Norske kyllingføtter blir festmat i Kina

Norske kyllingføtter blir festmat i Kina

Norske kyllingføtter skal nå sette en ekstra spiss på kinesiske supper. Planen er å sende av gårde opp mot 20 tonn i uka.
– I Kina er kyllingføtter mye brukt som tilsetning i supper. De norske føttene blir å regne som særlig eksklusive, med god smak og garantert frie for salmonella, sier dispon....

Les mer om denne saken...
Wok er raskt, enkelt, sunt - og stadig mer populært!

Wok er raskt, enkelt, sunt - og stadig mer populært!

Vi er i ferd med å bli en nasjon av wokere. I en hektisk hverdag med stramme tidsplaner står smakfulle og næringsrike måltider vi kan lage raskt og enkelt høyt i kurs. Wok er som skapt for denne utviklingen. Ved å ta for seg det man måtte ha i kjøleskapet kan man tilberede smakfulle retter på under ....

Les mer om denne saken...
Nordmenn wokker feil

Nordmenn wokker feil

Mange av oss tror vi wokker, men lager egentlig grønnsakslapskaus. Mye olje og store porsjoner er de vanligste feilene.....

Les mer om denne saken...
Wok ute, wok inne - sol i hjertet, sol i sinnet

Wok ute, wok inne - sol i hjertet, sol i sinnet

WOK er ypperlig sommermat. Kjøkkensjef Lung Man Cheung på den populære Oslo-restauranten Nodee gir deg spennende og lettlagede wok-oppskrifter.....

Les mer om denne saken...
Gå hjem og wok!

Gå hjem og wok!

Woken har flyttet inn på norske kjøkken for godt. Men selv om mange nordmenn har godt grep om wokingen, trenger de fleste av oss likevel å utvide repertoaret vårt.....

Les mer om denne saken...


Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!